23 Ağustos 2017 12:50

Sedir ormanına boksit ocağı! 

Kaş’ta halk, sedir ve ardıç ormanlarını yok edecek boksit ocağının kapatılması için imza topladı. 

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Antalya’nın dünyaca ünlü doğa ve turizm cenneti Kaş ilçesindeki yıkım projeleri hız kesmiyor. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların tüm tepkilerine rağmen dağları, kıyıları ve ormanları birer birer tahrip edilen Kaş’taki sedir ağaçları da vahşi madencilikten nasibini aldı.

SEDİR ORMANLARININ KALBİNE SALDIRI

Toros sediri olarak bilinen türün dünyadaki en önemli doğal yayılma alanlarından biri olan Kaş’ın Sütleğen köyü yakınlarında 975 hektarlık (9 bin 750 dönüm) alanda boksit madeni açılması için ruhsat verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından 2007 yılında verilen işletme ruhsatı, Beldibi Köyü ile Üzümlü Köyünün yaylası konumundaki Arma (Ağırma) Mevkilerinin arasındaki bölgeyi kapsıyor. Bu bölge, sedir ve ardıç ormanlarının yoğunlaştığı orman arazileriyle yöre halkının tarımsal üretim yaptığı alanlardan oluşuyor. 

YÖRE HALKI İMZA TOPLADI

Yöre halkı da, imza toplayarak ocağın kapatılması için Kaş Kaymakamlığına dilekçe verdi. Maden sahasına yakın yerleşim alanları ve tarım arazileri bulunduğunu dile getiren köylüler, madencilik faaliyetinin yaşam alanlarına da zarar vereceğinden endişe ederken, konuyla ilgili bilgi almak için ulaştığımız maden ocağı sorumlusu, sorularımızı yanıtsız bıraktı. 

Antalya’nın Elmalı, Kaş ve Finike ilçelerindeki ormanlar, yarattıkları ekosistemin yanında antik dönemden bugüne en önemli zenginlik kaynaklarının da başında geliyor. Türkiye’nin sedir ormanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın verdiği bilgilere göre kirliliğe karşı oldukça hassas olan sedir ağaçlarının yayılış alanlarında açılan taş ocakları ile dere tipi HES’ler, binlerce yılda oluşan sedir ekosistemlerine büyük zarar veriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Vinç sürücüsü eğitimsiz, firma iş güvenliğinden bihaber!

SONRAKİ HABER

Seydişehir Cezaevinde tutuklulara ‘Tekbir getirin’ dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa