23 Ağustos 2017 12:32

'Kılıçdaroğlu’nun tutuklanma ihtimali ortadan kalkmadı'

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutuklanma ihtimalinin ortadan kalkmadığını belirtti.

Paylaş

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutuklanma ihtimalinin ortadan kalkmadığını belirterek, “Bu ihtimal Demirtaşlar, Yüksekdağlar, bütün muhalefet özgür olduğunda legal demokratik siyasetin başına geçtiklerinde ortadan kalkar” dedi. 
Baydemir, AKP’nin erken seçim yerine baskın seçim hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti.

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Vicdan ve Adalet Nöbeti sonrasında dihaber’e konuştu. Vicdan ve Adalet Nöbeti eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baydemir, “AKP hükümetinin legal demokratik siyasetin tüm kanallarını tıkatmakla ve legal siyaset kanalını tıkatma ısrarını sürdürmekle, savaştan, çatışmadan, kutuplaşmadan beslendiği Vicdan ve Adalet Nöbeti ile bir kez daha ortaya çıktı. Çünkü İstanbul, Van, İzmir ve Diyarbakır’da ağır tecrit koşullarında nöbet tutuldu. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ortaya çıkardığı bir başka gerçek ise Türkiye’nin cezaevine dönüştürüldüğü gerçeğiydi” dedi. 

CHP’nin yapacağı Adalet Kurultayı ile ilişkin de konuşan Baydemir, “HDP, yetkili kurullarında elbette tartışacaktır ve kararı kamuoyu ile paylaşacaktır. HDP’nin tüzel kişilik olarak bir yerde olabilmesi için davet edilmesi lazım. Çok açık ve net. Bir kez daha söylüyoruz; bizim ilkeler düzeyinde demokrasi güçleri ile eşitlik, özgürlük ve onurlu bir barışın inşası için ortak çaba içerisinde olmayı bir görev olarak görüyoruz” diye konuştu. 

OHAL ve OHAL bünyesinde çıkartılan KHK’leri yarattığı mağduriyeti dikkat çeken Baydemir, “OHAL bir gayrimeşruluktur” dedi. 

KILIÇDAROĞLU’NUN TUTUKLANMA İHTİMALİ 

HDP’nin Van’daki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutuklanabileceğini dair açıklamasıyla ilgili de konuşan Baydemir şunları söyledi: “Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda şaşırmayacağımı ifade etmiştim. Doğrusu benim bu ifademe şaşıranlar oldu. Üç gün sonra AKP Genel Başkanı, ‘bu iş Kılıçdaroğlu’na da sirayet edebilir’ dedi. Çok açık ve net bir şekilde tutuklama tehdidinde bulundu. Bana göre; bu kuru bir tehdit değildi. Halen de bu tehdit ortadan kalkmış değil. Bu ihtimal ne zaman ortadan kalkar? Selahattin Demirtaşlar, Figen Yüksekdağlar yani bütün muhalefet özgür olduğunda, legal demokratik siyasetin başına geçtiklerinde bu ihtimal ortadan kalkar. Çünkü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum olduğu müddetçe İzmir’e, Çanakkale’ye kayyum atanma riski vardır. Bu görülmediği müddetçe eksik okuma var demektir. Eksik okumayla faşizm geriletilemez.

Biz eş başkanlarımızın özgürlüğü için mücadele yürütürken aynı zamanda rakibimiz olan siyasi partilerin de serbest siyaset yapabilmelerinin mücadelesini veriyoruz. Çünkü demokrasi böyle bir şeydir. Demokrat olmanın ölçütü çoğulculuğu savunmaktır. Bu açıdan bugün HDP’ye reva görülen saldırı yakın gelecek diğer bütün muhalif kesimlere de sirayet edebilir. İnsan hakları savunucularının tutuklu olduğu bir ülkede muhalefet kendi görevini mi yürütecek. İnsan hakları anıtının kendisi şu anda tutuklu. 90’larda bile bu uygulama yoktu. Muhalefete serbest siyaset yapabilme zeminin sunabilmemiz için eksiksiz, şartsız bütün demokrasi güçlerinin şu anda mağdur olan herkes için açıktan mücadele etmesi gerekiyor. Kaygıyla hareket etmek sonuç alıcı olmayacaktır.

Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu’nun tutuklanması gündemimde yok’ diyor. Bu başlı başına bir itiraftır. Demek ki Demirtaş’ın, Yüksekdağ’ın tutuklanması senin gündemindeydi. Yargının hangi aşamaya geldiğinin ispatıdır. Onun için ‘ben demokrasiyi, adaleti savunuyorum’ diyen herkes bir gram samimi ise çıkacak meydanlara ‘Selahattin Demirtaş’a özgürlük’ diyecek.”

SEÇİM AÇIKLAMASI 

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, belediye eş başkanlarının cezaevinde tutulmasının iki nedeni olduğunu belirten Baydemir, “Birincisi referandum idi ikincisi erken seçim değil, baskın seçim var. Baskın seçim hazırlığıdır bu aynı zamanda” dedi. 

Baydemir, “Demokrasi güçlerinin esas mücadelesi seçimden ziyade seçime gidene kadar faşizmin geriletilmesi olmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Rusya: ABD’ye karşılık vermeye hazırlanıyoruz

SONRAKİ HABER

Kırbayır ailesi: Biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa