23 Temmuz 2012 04:04

Ramazan esnafın yüzünü güldürmedi!

Eminönü’nde Ramazan’ın gelmesi ile birlikte hareketlenmesi beklenen Mısır Çarşısı, bu yıl esnafın beklentilerini karşılayamadı. Çarşı esnafı, halkın alım gücünün düştüğünü ve kimsenin bir kilo hurmaya 30-40 lira veremediğini ifade ediyor.Mısır Çarşısı, bu yıl beklenen ilginin olmamasında

Ramazan esnafın yüzünü güldürmedi!
Paylaş
Bekir Güneş

Mısır Çarşısı, bu yıl beklenen ilginin olmamasından şikayetçi. Çarşı esnaflarından Zekayi Demir, bu yıl yazın çok sıcak olması ve müşterilerin olamaması nedeniyle satışlarının çok durgun olduğunu belirtiyor. Geçen yıl 35 liraya sattıkları hurmayı bu yıl 30 liraya sattıklarını dile getiren Demir, “Artık halkın alım gücü azaldı. Kimse gelip de 35-40 lirayı hurmaya veremiyor. Medine, Ürdün, İsrail ve Tunus’tan hurma getirdik; ancak İsrail’den getirdiğimiz hurmayı korktuğumuz için Filistin hurması diye satıyoruz ve en çok satılan hurma da bu hurmalar oluyor” diyor. Hurmaları çok düşük fiyata sattıkları halde insanların alacak gücü olmadığı için kâr oranının çok düştüğünü belirten Demir, Medine hurmalarının kendisine gelişinin 30 lira olduğunu belirterek, “Medine hurmasının bana gelişi 30 lira peki söyleyin ben bunu kaç liraya satıp da kazanacağım. Üstüne bir de bunun vergisi var, hamaliyesi var, kirası var. Peki nasıl çıkaracağız bunları” diye soruyor.

SICAK ALIŞVERİŞİ VURDU

Çarşı esnaflarından Kamil Ercan ise, havaların sıcaklığı ve insanların Ramazan nedeniyle memleketlerine gitmelerinden yakındı. Ercan, iftar ile sahur arasındaki zamanın kısalığı nedeniyle insanların yemek yiyecek vakitlerinin çok olmadığını ve bu yüzden de pek fazla alışveriş yapamadıklarını belirtiyor. Ramazan nedeniyle en fazla sattıkları ürünlerin peynir, zeytin, kaşar ve hurma gibi ürünler olduğunu ifade eden Ercan, diğer Ramazanlara göre satışlarının daha durgun olduğunu, bunun sebebinin de sıcaklar olduğunu dile getiriyor. Çok çeşitli zeytinler sattıklarını söyleyen Ercan, zeytin fiyatlarının da 11 lira ile 16 lira arasında değiştiğini söylüyor.

Göksel Büyüktanır da Ramazan’ın başlamasıyla hareketlilik olduğunu, ama eskisi gibi olmadığını ifade ediyor. Eskiden kalabalıktan dükkanın içine girilemediğini anlatan Büyüktanır, fiyatlarının da iki senedir değişmediğini söylüyor. Müşterilerin en çok kahvaltılıklara rağbet etiğini ifade eden Büyüktanır, “Ramazan’ın başlamasıyla birlikte en çok sahur için kahvaltılık, hoşaf için üzüm, tatlı için ceviz ve hurma satıyoruz“ diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HBVAKV Genel Kurulu’nda Cem Vakfı’na tepki

SONRAKİ HABER

Nükleersiz yaşam şenliği sırasında ölen gençler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...