23 Ağustos 2017 11:47

Kazdağı Ekofest 2017 coşkuyla sona erdi

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Kazdağı Ekofestivali coşkuyla sona erdi.

Paylaş

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Kazdağı Ekofestivali coşkuyla sona erdi.

Çocuklu ailelerin de yoğun ilgi gösterdiği ekofestivale katılım bir önceki yıla göre ikiye katlandı. Çanakkale’ye bağlı Küçükkuyu ile Balıkesir’e bağlı Altınoluk arasında yer alan Narlı Köyü üstünde Darıdere Tabiat Parkı yakınında Fidanlık Mevkii’nde gerçekleştirilen ekofestival  birbirinden güzel etkinliklerle dört gün boyunca sürdü. Bu yıl teması toprak olan festivalin sloganı ise “Hayat Topraktan Doğar” idi. 

Festival açılışı, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan’ın konuşması, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın kutlama telgrafının okunması ve “Benim Sadık Yârim Kara Topraktır” türküsünün hep birlikte söylenmesinin ardından  Aşçı Fok’un Kazdağı Çorbası ikramı ile gerçekleştirildi. 

Sabahları yürüyüş, yoga, reiki, taichi gibi sporlarla başlayan etkinlikler gün boyunca arkadaş bilekliği, ip mandala, çizim mandala, seramik, çamurla oynuyoruz, ışık, pasif iklimlendirme, masal çemberi, ahşap oyuncak yapımı, yaratıcı drama, toprak ve psikoloji, felsefe, yaratıcı drama, dans, şiir, beden ritm gibi atölyelerle devam etti. 

Ağaç gözlem turu ve ekosistem inceleme turları da ilgi çeken etkinlikler arasındaydı. Toprağın oluşumu, ekosistem içerisindeki yeri, orman toprak ilişkisi, toprağın ekonomik ve sanatsal boyutu, mikrobiyolojisi, kompost, erozyon, bütüncül tarım,  toprak kirliliği gibi konularda gerçekleştirilen söyleşi ve panellerle de toprak tüm yönleriyle konuşuldu.Bölgedeki Belediye Başkanları/vekillerinin yer aldığı  “Başkanlar Konuşuyor” panelinde ise  “Yerel Yönetimler ve toprak ilişkisi konuşuldu.

 “Kara Atlas” belgeseli gösteriminin de gerçekleştirildiği festivalde çeşitli standlar kuruldu. Ahşap işleri, geri dönüşüm takılar, geri dönüşüm çantalar, doğal ve ekolojik gıda ürünlerininyer aldığı stantlarda bölgeyi tanıtan rehber kitaplar da yer aldı.

Akşamları ise Hüseyin Fırtına,  Ahmet Beyler, Şantiye, Etnik Band, Devran, Cümbüş Cemaat gibi grupların yer aldığı konserler ile hem müzik dinlenildi, hem de coşkuyla dans edildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği, bu yıl ilk kez “Kazdağı Doğa Koruma Ödülleri” verdi. Ödül töreni festival kapsamında gerçekleştirildi.  Ulusal ve yerel olmak üzere iki kategoride verilen ödül ulusal kategoride “Yeşil Artvin Derneği’ne, yerel kategoride “Gülpınar Köylüleri”ne verildi.  

Yeşil Artvin Derneği adına ödülü alan Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan bu ödülün tüm Artvin Halkı için çok anlamlı olduğunu ve çok mutlu olduklarını söyledi. 

Gülpınar Köylüleri adına ödülü alan en yaşlı köylü kadın ise ödül aldıklarına çok sevindiklerini, şimdilik sondajcıları durdurduklarını ancak mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Ardından da tüm köylü kadınlar “Vermiycez, vermiycez, zeytinliklerimizi vermiycez” türküsünü söyledi.

Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen 21 STK temsilcisi, STK Forumu’nda bir araya gelerek bölgelerindeki çevre sorunlarını ve doğa talanını anlattı. Bu sorunlarla mücadele etmek için birlik ve dayanışmanın ve bilgi ve deneyim paylaşımının gerekli olduğu konusunda hemfikir olan STK’lar ortak mücadele için kararlılıklarını vurguladı ve bir STK Bildirgesi hazırladı.

Festivalin son günü yapılan değerlendirme toplantısında da festivalin olumlu ve eksik yanları konuşuldu ve önümüzdeki yıllar için çeşitli öneriler geliştirildi. Çanakkale Belediyesi, Edremit Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’nin desteklediği, Türkiye’nin her yerinden, her yaştan, her kesimden doğaseveri buluşturan ve coşkuyla sürdürülen ve Türkiye’de başka bir örneği olmayan Kazdağı Ekofestivali başarılı bir şekilde son buldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada, Türkiye’de benzeri bulunmayan Kazdağı Ekofestivaline duyulan ilginin her yıl daha da arttığını,  çocuk ve genç katılımının oldukça iyi olduğunu, etkinliklerin daha da çeşitlendiğini belirterek festivale destek veren yerel yönetimlere,  tüm konuşmacılara, müzisyenlere, atölye yöneticilerine, gönüllülere, festival koordinasyon ekibine, dernek üyelerine, tüm festival katılımcılarına, orman İdaresi ve güvenlik ekibine teşekkür etti ve festivalin devam etmesini dileyen her kesimi de önümüzdeki yıllarda da katkı ve destekvermeye  davet etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu HDP’li vekillerden işçilerinin ailelerine mektup

SONRAKİ HABER

Kadın öğretmene tekme tokat saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...