23 Ağustos 2017 10:28

‘Pedalladıkça Güzelleş, Güzelleştir’

Dört kadın bisikletçi ‘ötekileştirmeye dur de’ diyerek Çanakkale’den İstanbul’a pedal çeviriyor.

Paylaş

Mümine ÖZER
Lüleburgaz

Eskişehir Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi dört kadın bisikletçi Aysun Buran, Seval Peköz, Emine Apaydın ve Ezgi Canan, ‘kadınların ve insanların yolda olabilmesi’ amacıyla, ‘Pedalladıkça Güzelleş, Güzelleştir’ sloganı ile bisiklet turuna başladı. Çanakkale’den İstanbul’a doğru bisikletleriyle yola çıkan kadınlar, Lüleburgaz’a da uğradılar. Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak tarafından karşılanan ekip, belediyece yaptırılan Lüleburgaz Yıldızlar Motosiklet ve Bisiklet Akademisi ve Kadın Evi’ni gezdiler.

Lüleburgaz sınırları içinde bir süre ekiple pedal çevirip konuşma olanağı bulduk. Kadınlar amaçlarını “Biz pedalladıkça güzelleş/tir ekibi olarak üç yıl önce ‘kadına şiddete, tacize, tecavüze ve doğa tahribatına hayır’ demek için bir şeyler yapmak istedik” diyerek anlattı. 

Bisikletin yıllarca özgürlük adına yaptığı katkıların inkar edilemez olduğunu belirten kadınlar “Küresel ısınmanın giderek arttığı dünyamızda çevreci bir ulaşım aracı olan bisikletle yollardayız” dedi. 

Pedal çeviren dört kadın şöyle konuştu: “Her yıl yeni bir amaç ekleyerek ilk yıl Fethiye’den İzmir’e, ikinci yıl ‘doğaya sahip çık’ diyerek İzmir’den Çanakkale’ye… Şimdi ise ‘ötekileştirmeye dur de’ diyerek Çanakkale’den İstanbul’a pedallıyoruz. Şiddetin, tacizin ve tecavüzün hiçbir affı yoktur. Cinsiyet ya da tür ayırt etmeksizin, kısacası her türlü canlıya yapılan şiddet bir insanlık suçudur. Toplum normlarında kabul görmeyen hatta ötekileştirilen her türlü durum ve olgulara dikkat çekip bu konuda farkındalık yaratıp daha fazla insana ulaşmak ve kadınların eril bir kişi olmadan da yolda olabileceğini göstermek istiyoruz.” 

Kadın bisikletçiler, yolda halktan ve kadınlardan büyük destek aldıklarını anlatarak, Trakya halkına teşekkür ettiler. Kadınlar, önümüzdeki yıllarda da bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’teki yıkıma ilişkin suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Kadınlar, Büyükçekmece Belediyesini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...