23 Temmuz 2012 03:58

Trenler durdu, 20 milyon kişi mağdur oldu!

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, Ankara-İstanbul hattının 30 ay kapatılması ile ilgili sorusuna yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 30 ay kapalı kalacak olan hattan 1 yılda yaklaşık 8 milyon vatandaşın yararlandığını ifade etti.  Bu da, yılda 8 milyondan, 30 ayda 20 milyon dolayında vatandaşın mağdur olacağını ortaya koyuyor.H

Trenler durdu, 20 milyon kişi mağdur oldu!
Paylaş
Şiar Can Şener

Hızlandırılmış tren nedeniyle 41 vatandaşın yaşamını yitirdiği Pamukova katliamının 8. yıldönümünde, Ankara-İstanbul tren hattının 30 ay gibi uzun bir süre kapatılması tekrar Meclis gündemine geldi. Belleklerde “hızlandırılmış tren faciası” olarak yer edinen olay üzerinden 8 yıl geçmişken demiryolları yine tartışılmaya devam ediyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Divan Kurulu üyesi, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, Türkiye demiryollarının can damarı olarak kabul edilen Köseköy-Gebze arasının, “araştırma ve zemin etüdü” nedeniyle kapatılmasının doğru olup olmadığını sormuştu.

Tüzel verdiği soru önergesinde, Derince-Gebze arasının 30 ay boyunca tamamen, Köseköy-Derince arasının ise tek hat olarak işletileceğini hatırlatmıştı. Söz konusu hattın demiryollarının en önemli bölümü olduğunu ifade eden Tüzel, “hattın kapatılması nedeniyle özellikle Sakarya ve Kocaeli’nden İstanbul’a ve İstanbul’dan anılan kentlere trenle seyahat etmekte olan çoğunluğu öğrenci ve işçiler olmak üzere binlerce vatandaş mağdur edilecektir. Bunun yanı sıra İstanbul-Ankara / İstanbul-Konya / İstanbul-Adana / İstanbul-Afyon / İstanbul-Sivas / İstanbul-Kars arasında seyahat eden halkın ucuz ve güvenli ulaşım hakkı engellenmiş olacaktır” demişti.

NEDEN TEK HAT BIRAKILMADI?

Tüzel, Bakan Yıldırım’a “hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmalarının tek hat işletilerek devam edilmesinin mümkün olup olmadığını da sormuştu. Tüzel ayrıca, Türkiye’nin en büyük iki şehri olan Ankara ve İstanbul arasının, 30 ay boyunca trenle seyahata kapatılmasının nasıl açıklandığını merak ettiğini dile getirmişti. Tüzel ayrıca, buna bağlı olarak vatandaşlara alternatif, güvenli ve ucuz ulaşım olanağı sağlanıp sağlanmadığını da Bakan Yıldırım’a sormuştu.

‘MAĞDURİYETLERİ AZALTMAK İÇİN’

Bakan Binali Yıldırım ise yanıtında, Ankara-İstanbul arasında “hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşım olanağı sağlayabilmek için” tren hattında altyapı çalışmaları yaptıklarını öne sürdü. “Bu nedenle bölgede yaşayan insanlarımızın mağduriyetlerinin azaltılması amacıyla, yapım süresi kısa tutulmaya çalışılmış ve hattın kapatılması tercih edilmiştir” diyen Yıldırım, 30 ay seyahat hakkından mahrum kalan vatandaşların, 30 ay sonra konforlu demiryolu hizmetine kavuşacağını savundu.

‘TEK HAT ÇALIŞMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Yıldırım, çalışmaların tek hat işletilerek sürdürülmesinin de mümkün olmadığını iddia ederek, tek platformun işletme esnasında yapımının güvenlik açısından ve altyapı imalatları açısından mümkün olmadığını ifade etti. Tren taşımacılığına alternatif olarak bölge belediyeleri ve valiliklerin de çalışmalar yaptığını savunan Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Derbent-Tuzla demiryoluna paralel hatta belediye otobüsü tahsis ettiğini belirtti.

RAKAMLAR MAĞDURİYETİ GÖSTERİYOR

Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul hattının kapatılmasıyla bölgesel trenler dahil yılda 7 milyon 946 bin 365 kişinin seyahat yoksun kalacağını da itiraf etti. Buna göre 30 ay kapalı kalacak İstanbul-Ankara hattı nedeniyle toplam 20 milyon dolayında vatandaş mağdur olacak.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir yılda 346 bin kişinin adli sicil kaydı silindi

SONRAKİ HABER

HBVAKV Genel Kurulu’nda Cem Vakfı’na tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...