23 Ağustos 2017 08:44

Filipinler’de halk, polis şiddetine karşı ayaklandı

Filipinler'de 'uyuşturucuyla savaş' adı altında 17 yaşında bir öğrencinin polis tarafından vahşice öldürülmesi protestolara neden oldu.

Paylaş

Filipinler'de hükümetin başlattığı “uyuşturucu savaşı”nda bir öğrencinin polis tarafından vahşice öldürülmesi ülke çapında protestolara neden oldu.

16 Ağustos tarihinde uyuşturucu operasyonu sırasında 17 yaşındaki bir öğrencinin, ülke çapındaki protesto ve çok sayıda hükümet soruşturmasına yol açtı. Bu hamle, ülkede yaklaşık 5 bin 500 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan uyuşturucu savaşının yeniden değerlendirilmesine yönelik umutları yeşertti.

CİNAYET KİTLESEL GÖSTERİLERE YOL AÇTI

Guardian’ın haberine göre, Kian Delos Santos’un polisin düzenlediği uyuşturucu baskınında Caloocan’daki evinden sürüklenerek dışarı çıkarılarak öldürüldü.

Tanıklara göre, baskın sırasında Santos’un “Lütfen durun. Lütfen durun. Yarın sınavım var” diyerek açıklama yapmaya çalışması poisleri durdurmadı.

Otopsi raporu Santos’un iki kez başından, bir kez de sırtından vurulduğunu ortaya çıkardı.  

Cinayet, kitlesel protesto gösterilerine ve bazı hükümet birimlerinin uyuşturucu operasyonlarına yönelik soruşturma başlatmasına neden oldu.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ POLİSLERİ YALANLADI

Operasyona katılan polislerin kendilerine silah doğrulttuğu için Santos’u vurmak zorunda kaldıkları iddiası ise kamera görüntülerinin ortaya çıkmasıyla yalanlandı.

Öte yandan, savunmasız öğrencinin iki kişi tarafından caddede sürüklendiği görüntülerini izleyen, uyuşturucu operasyonlarının mimarı Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise “operasyonlarda bir şeylerin yanlış gittiğini” itiraf etti.

DUTERTE OPERASYONLARIN HATALI OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Duterte düzenlediği basın açıklamasında “Videoyu televizyonda izledim ve soruşturma açılması gerektiğini kabul ediyorum. Soruşturmada (polislerden) birinin, ikisinin veya hepsnin sorumlu olduğu işaret edilirse adli kovuşturma başlatılacak ve mahkum oldukları takdirde hapishaneye gitmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.

Uyuşturucu operasyonları sırasında masum insanların ve çocukların öldürülmesine yönelik eleştirileri “yan hasar” diyerek savuşruran Duterte; bir hafta önce 32 kişinin öldürüldüğü polisin baskınını da onayladığını belirtmişti.

Duterte’nin, geçen Temmuz ayında devlet başkanlığı koltuğuna geçtikten sonra başlattığı uyuşturucu operasyonalarında 5 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

Eleştirilere sert bir şekilde tepki gösteren Duterte, Filipin polisinin hukuk dışı cinayetler işlediğine dair endişelerini ifade eden Avrupa Birliği’ne ise “Bizim işimize karışmayın” yanıtı vermişti.

Eleştirilere rağmen Duterte popülerliğini kaybetmezken, anketler uyuşturucu savaşı için yerel desteğini sürdüğünü gösteriyor.

SANTOS’UN ÖLÜMÜ DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR

Fakat Santos’un ölümünün bir dönüm noktası olabileceği tartışılıyor. Üç hükümet organı: Adalet dairesi, Senato ve İnsan Hakları Komisyonu soruşturma başlatırken Duterte’un konu hakkında yaptığı son yorum da sosyal medyada viral hale geldi.

Öte yandan Pazartesi günü protestocular Manila Halkının Güç Anıtı'nda toplanarak operasyonlara karşı duyulan öfkeleyi dile getirdiler.

Gösteriler Duterte gibi döneminde sıkıyönetim ilan eden Diktatör Ferdinand Marcos’un devrildiği Halkın Güç Devrimini anımsattı. Hareket, 34 yıl önce eski senatör Benigno Aquino’nun öldürülmesiyle başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çelik: Almanya ile husumetimiz yok

SONRAKİ HABER

Emre Mor'un eski menajerinden 'uyuşturucu' iddiasına yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...