22 Ağustos 2017 21:55

Ankara’da 65 yaş üzeri yolcuların ücret çilesi

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliklere rağmen Ankara’da bazı özel halk otobüsleri 65 yaş üzeri yolculardan ücret istiyor.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

Sık sık ulaşım tartışmalarıyla gündeme gelen Ankara’da, bazı özel halk otobüsleri yönetmeliğe rağmen 65 yaş ve üzerindeki yolculardan katkı payını gerekçe göstererek ücret talep ediyor. Gazetemize konuşan yolcular, yönetmeliğe uymayan özel halk otobüslerine verilen cezaların hiçbir  caydırıcılığının olmadığını söyleyerek yetkililerden bu sorunun kalıcı olarak çözülmesini istedi.

2 YÖNETMELİK ÇIKARTILMIŞTI

4 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 28931 sayılı Yönetmelik’le 65 yaş ve üzeri kişiler belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı kazandı. Çıkartılan yönetmelik sonrasında Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) 65 yaş ve üstü kişilerden ücret talep etmeye devam etmesi nedeniyle, Resmi Gazete’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından bir yönetmelik daha getirildi. 6 Ocak 2016 tarihli ve 29585 sayılı Yönetmelik’e göre şehir içi toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüsü ve minibüsler gibi belediyeler tarafından yetki verilen özel şahsa ya da şirkete ait toplu taşıma araçlarına “Serbest kartlı vatandaşın ücretsiz binmesine izin vermeleri koşuluyla” katkı payı verileceği ilan edilmişti.

‘BU SORUN ARTIK ÇÖZÜLSÜN’

Ancak özel halk otobüsleri bu karara uymuyor. Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşayan Yusuf Karacakale, 297 ve 365 No’lu özel halk otobüslerinde yönetmelikte olmasına rağmen otobüs muavinlerinin kendilerini otobüse bindirmek istemediklerini söylüyor. Konuyla ilgili “Alo 153 Mavi Masa” şikayet hattına başvurduğunu belirten Karacakale, şikayetinin ardından cep telefonuna “İlgili otobüse para cezası verilmiştir” şeklinde mesaj geldiğini ifade etti. Karacakale, “Muavinler  ‘Ya para vereceksiniz ya da ineceksiniz’ diyorlar. Şikayet ederiz deyince de ‘Gidin şikayet edin’ diyorlar. Çünkü caydırıcılığı yok. Bu iki hatta sürekli yaşadığımız bir sorun. Diğer ilçelerin ÖHO’larında bu sorunla karşılaşmıyoruz” diye konuştu. Otobüs muavinlerinin kendilerine böyle bir kanun yok dediğini ifade eden Karacakale, “Bizden para almamaları için 1000 lira da para veriliyor otobüs başına. İnsanlar bu mağduriyeti yaşamamalı.  Bu sorunun artık çözülmesini istiyoruz. Kanunda, yönetmelikte var.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı açıklamış. Emekliler de bunu bilsin. 65 yaş üstü, halk otobüsüne ücretsiz binebilir” dedi.

ÖHO İNTERNET SİTESİNDEN YETKİLİLERE SİTEM

Özel halk otobüsleri (ÖHO) da bazı aksaklıkların olduğunu kabul etse de, topu belediyeye attı. ÖHO şikayetlerle ilgili internet sitesinde yayımladığı açıklamada, “Kanunların belirlediği kişileri ücretsiz taşımak zorunda olduğumuzu biliyoruz ve aksaklıklarda da gerekli yaptırımları uyguluyoruz. Biniş kotası, saat sınırlaması veya aylık maaşlara yapılacak ulaşım katkısıyla bu sorunun kısmen çözüleceğini düşünüyoruz. Halk otobüsü esnafı bütün giderlerini kendisi karşılamaktadır, dolayısıyla kurum araçlarıyla kıyaslanmamalıdır” deniliyor.

‘NÜFUS CÜZDANI YETERLİ OLMALI ÖNERİSİ’

Öte yandan Ankara kartı olmayan ve şehir dışından gelen yaşlılar da benzer sorunlar yaşıyor. Geçtiğimiz yıl İzmir’de yaşayan 67 yaşındaki emekli bir vatandaş, misafir olarak geldiği Ankara’da nüfus cüzdanını göstererek belediye otobüsüne ücretsiz binmek istemişti. Ancak, kartı olmadığı gerekçesiyle ücretsiz seyahat hakkını kullanamadı. Vatandaş, daha sonra Başbakanlığa şikayet başvurusunda bulundu. Söz konusu başvuru, Başbakanlık tarafından gönderilen Ankara Büyükşehir Belediyesince reddedildi. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanmaları için sadece nüfus cüzdanının yeterli olacağı bir uygulamaya geçilmesi yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesine tavsiyede bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Piyanist Romano Pallottini, Gümüşlük’te sahneye çıktı

SONRAKİ HABER

Bir hak ve bir borç olarak taşeron işçilere kadro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa