22 Ağustos 2017 20:13

Kayyım atölyeyi kapattı, savat sanatı depoya kaldırıldı

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım, Rojîn Kadın Yaşam Merkezi’yle birlikte Savat Gümüş Atölyesi’ni de kapattı.

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyımın Rojîn Kadın Yaşam Merkezini kapatmasıyla Savat Gümüş Atölyesi de kapatıldı. Kadın savat (Gümüş üzerine kurşunla özel bir biçimde işlenen kara nakış) ustalarının yetiştirildiği atölyenin ustası Sadullah Özmen ise atölyenin kapanmasıyla kente ait savat sanatının da karanlık bir depoya kilitlendiğine dikkat çekti.

Çıkış noktası Van olduğu ifade edilen ve tarihi 1300’lü yıllara dayanan savat sanatının ülkede yaşayan 2 ustasından biri olan Sadullah Özmen, onlarca genç kadına işçiliğin öğretildiği atölyesinin hiçbir gerekçe belirtilmeden kapatıldığını belirtti. Ermenilerden sonra savat sanatı için ustaların yetiştirilmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Özmen, kendi dükkanında 16 yıl boyunca çalışmasına rağmen savat sanatı için gerekli makineleri alamadığını dile getirdi. Özmen, “Yaklaşık 1 buçuk yıl boyunca, atölyemiz açık kaldı. Savat sanatı işçiliğe dayalı bir meslek olduğu için kursiyer sayısını 7’şer 7’şer tutuyorduk. Bu kursun herkese yararı vardı. 16 yıldır kendi imkanlarımla dükkanıma makine alamazken belediye atölyeye makine alıp benim dükkanımın eksikliklerini tamamladı” dedi.

SANAT KARANLIK BİR DEPOYA KİLİTLENDİ

Kente gelen her yabancı turistin atölyeyi ziyaret ettiğini ifade eden Özmen, “Daha önce de bu sanatı geliştirmek için hayallerimiz vardı. Bu amacımıza gerçekten belediye destek oldu ve imkan sağladı” diye konuştu. Dükkanının bulunduğu Belediye Pasajı hakkında da yıkım kararı alındığına işaret eden Özmen, “Van’a has olan bu sanatı bitirme noktasına getirdiler. Önce atölyeyi kapattılar, sonra da ‘pasaj yıkılacak’ gerekçesiyle, 16 yıl önce açtığım dükkanı kapattılar. Şimdi bütün eşyalarımı götürüp karanlık bir depoya kapattım. Yani savat sanatı artık bir depoda, kapısı da kilitlidir” ifadesinde bulundu.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Sözleşmeye rağmen işten çıkarıldıklarını dile getiren Özmen, “Dava açtık ama hâlâ bir sonuç almadık. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Savat sanatı el işçiliğine dayalı bir sanat olduğu için yetiştirdiğim kadın öğrencilerimden Yıldız Oktay dükkan açmayı düşünüyor. Tek amacımız bütün bu engellemelere rağmen savat işlemeciliğini yaşatmak” dedi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Otomobil su kanalına düştü: 5 yaralı

SONRAKİ HABER

10 bin 549 liseden sadece birinde bale ve dans bölümü var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...