22 Ağustos 2017 14:34

Prof. Dr. Demirsoy'dan Hasankeyf tepkisi: Türkiye hata yaptı

Dünyaca ünlü Biyolog Prof. Dr. Ali Demirsoy, Türkiye’nin çok büyük bir hata yaptığını ve üzgün olduğunu dile getirdi. 

Paylaş

12 bin yıllık bir tarihi geçmişe, zengin kültürel değere sahip olan Hasankeyf antik kentinin dinamitlerle yıkılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Dünyaca ünlü Biyolog Prof. Dr. Ali Demirsoy, Türkiye’nin çok büyük bir hata yaptığını ve üzgün olduğunu dile getirdi. 

Kenti defalarca ziyaret edip her bir karesini arşivleyen Demirsoy, “Hasankeyf’i korumak için bir kez dönüp bakmak yeterlidir. 2 bine yakın mağaranın olduğu, insanların hamamıyla, havrasıyla yerleşik düzene geçtiği, devletlerin kurulduğu, ilginç tarafıyla son derece estetik bir doğa harikasını 20-30 bilemedin yüz yıllık bir elektrik için feda etmek ahlaklı insanlar için mümkün değildir” diyerek yıkıma karşı öfkesini dile getirdi. 

Aynı zamanda doğa ve çevre üzerine çalışmalar yürüten Demirsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ısınma mantığı Hasankeyf için de geçerlidir. Oraya en az 30-40 kez gittim, bütün taşını toprağını çektim en azından benim arşivimde bulunsun diye. Son derece üzgünüm. Türkiye orada büyük bir hata yaptı. İki küçük barajla bunu halledebilirdi. Burada da vahşi kapitalizm devreye giriyor. İkincisi de sanattan edebiyattan yoksunluk devreye giriyor. Güneş batarken kalenin üstüne çıkıp nehre baktığınızda ya da nehrin kenarına oturup güneşin battığını seyrettiğinizde esasında bir tarihi seyredersiniz. Orayı seyrettiğinizde insanın duyguları bu kadar coşkun olamaz.” 

Kentin doğa, tarih ve sanat bütünlüğüne dikkat çeken Demirsoy, şunları dile getirdi: “Siz orayı görmemişseniz, sanattan anlamıyorsanız, resmi ve heykeli günah saymışsanız, Hasankeyf’i gözden çıkarırsınız. Maalesef çok üzgünüm Hasankeyf için. Öyle anlaşılıyor ki Hasankeyf arşivdeki fotoğraflarda yaşayacak.” (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

40 Suriyeli aile bir iş hanında kalıyor

SONRAKİ HABER

Barzani: Bırakın demokratik hakkımızı kullanalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...