22 Ağustos 2017 14:28

40 Suriyeli aile bir iş hanında kalıyor

Van'da Suriyeli 40 aile yaklaşık 2.5 yıldır çöp ve kirden geçilmeyen bir iş merkezinin dükkanlarında kalıyor.

Paylaş

Savaştan kaçarak Van’a gelen Suriyeli 40 aile, yaklaşık 2.5 yıldır çöp ve kirden geçilmeyen bir iş merkezinin rutubetten dolayı nefes almanın dahi zorlaştığı dükkanlarında kalıyor. 

Suriye’deki savaştan kaçarak Van’a gelen mülteciler, ya çadır ya da kiraladıkları güneş görmeyen, rutubetli ve çöp içinde kalan sağlıksız binalarda yaşam savaşı veriyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 9 Nisan 2017 tarihli verilerine göre, kentte 1890 Suriyeli mülteci bulunuyor. Ancak gerçek rakamlar ise kayıt dışıların eklenmesiyle bunun çok üstünde. Bunların birçoğu, park, bahçe, metruk bina ve il otogarında günlerce kaldıktan sonra yerleştikleri bina veya evlerde sağlıksız koşullarda yaşam sürüyor. 

DESTEK ALMIYORLAR 

İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi’nde bulunan 5 katlı Serhat Toplu İş Yeri’nde Suriyeli 40 aile yaşıyor. Rakka, Humus, Qamişlo, Şam ve Halep gibi kentlerinden gelen mülteciler, yaklaşık 2 buçuk yıldır iş merkezinin içinde bulunan ve karşılıklı olan rutubetli dükkanlarda kalıyor. İş merkezine aylık dükkan başına 200 TL veren mülteciler, hiçbir kurum veya kuruluştan herhangi bir destek almıyor. Mahallelinin verdiği yardımla yaşayan ailelerin erkekleri, daha önce ağır koşullarda az ücretle çalıştırıldıkları gerekçesiyle şimdi hiçbir işte çalışmıyor. Kadın ve çocuklar ise park, cadde, cami avlusu, trafik ışıkları ve mahalle aralarında dilencilik yapıyor. 

KOKUDAN GEÇİLMİYOR 

Çöp ve kirden geçilmeyen rutubetli ve bakımsız olan 5 katlı binada ailelerin kaldığı 36 karşılıklı dükkan adeta cezaevi koğuşlarını andırıyor. Binanın bulunduğu sokağın esnafı, içeriden yayılan ağır kokuya dikkat çekerek, dükkanlarının önüne oturamamaktan yakınıyor. Binanın bodrum katında 1 metre yüksekliğinde çöp biriktiğini dile getiren esnaf, sağlıksız yaşam koşullarından dolayı çocukların sürekli rahatsızlanıp hastanelere kaldırıldığını söylüyor. Esnaf, çeşitli nedenlerden dolayı hem kendi aralarında hem de mahalleli ile sık sık tartışıp kavga eden mülteciler için yetkililerin adım atmadığını belirtiyor. 

ÇOCUKLAR EĞİTİM GÖRMÜYOR

Binada kalan mültecilerden Abdullah Ahmed Hesen, “Burada kötü şartlar altında yaşam savaşı veriyoruz. Hiçbir yerde çalışamıyoruz. Belediye ve resmi kurumların hiçbiri de bize gıda ve diğer yardımlarda bulunmuyor. Mahalleli elinden geldiğince yardım ediyor. Yine hayırseverler yardımlarda bulunuyorlar. Çocuklarımız da hiçbir şekilde eğitim göremiyor. Savaş bitince kimiz toprağımıza döneceğiz, kimimi ise asla o topraklara dönmeyecek” dedi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Şükrü Kızılot hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Demirsoy'dan Hasankeyf tepkisi: Türkiye hata yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...