22 Ağustos 2017 13:48

Astana’daki Suriye toplantısı ertelendi

Rusya, Türkiye ve İran arasında Astana’da gerçekleştirilecek Suriye görüşmelerinin bir sonraki turu ağustos sonundan eylül ayı ortalarına ertelendi.

Paylaş

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Rusya, Türkiye ve İran arasında Astana’da gerçekleştirilecek Suriye görüşmelerinin bir sonraki turunun ağustos sonundan eylül ayı ortalarına ertelendiğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Abdrahmanov “Rusya’dan aldığımız bilgilere göre, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran ağustos sonundan önce bir sonraki Astana görüşmesinin tarihi ve ajandası üzerinde anlaşacakları bir teknik görüşme yapmayı planlıyor” dedi. Abdrahmanov, görüşmenin gerçekleştirilme tarihi ile ilgili de “Şimdilik eylül ortasında gerçekleştirilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Astana görüşmelerinin 5. turu 4-5 Temmuz’da gerçekleştirilmişti ve garantör ülkeler görüşmenin sonunda Suriye’de dört gerilimi azaltma bölgesi kurulması konusunda anlaşmıştı.

LAVROV: TÜRKİYE VE İRAN İLE İDLİB’İ GÖRÜŞECEĞİZ 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriye’nin cihatçıların kontrolündeki İdlib kentinde “gerilimi azaltma bölgesi” kurulumuna yönelik, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran arasında bu ay sonunda uzman düzeyinde temasların gerçekleştirileceğini, daha sonra da Astana görüşmelerinin bir sonraki turu için hazırlıkların başlayacağını söyledi. Lavrov “Garantör ülkeler arasında bu ay sonuna kadar veya eylül ayının ilk günlerinde uzmanlar düzeyinde görüşmeler gerçekleştirilecek. Daha sonra da uzmanların çalışmalarının sonuçlarının değerlendirilmesi ve, umarım, desteklenmesi için Astana görüşmelerinin bir sonraki turuna hazırlanacağız. Hükümet karşıtı güçlerin İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerinin kurulumu, bu bölgelerin güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya varması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İdlib’de asıl kontrol el Kaide bağlantılı el Nusra’nın öncülüğündeki şemsiye örgüt Heyet Tahrir el Şam’da bulunuyor. Ayrıca Türkiye ve Batı destekli Ahrar’uş Şam gibi cihatçı gruplar da bölgedeler. 

6 YIL SONRA ‘DEVLET BAŞKANI’ DEDİ

Katar merkezli el Cezire, 6 yıldır ilk kez Beşar Esad için ‘Suriye Devlet Başkanı’ unvanını kullandı. Fars Haber Ajansının haberine göre, el Cezire, Esad’ın dışişleri bakanlığında yaptığı konuşmasını canlı olarak yayımladı. Bunun da son yıllarda bu TV kanalında görülmemiş bir uygulama olduğu belirtiliyor.  Habere göre el Cezire’nin en çok dikkat çeken tavrı ise 6 yıldan sonra ilk kez Esad’a ‘Suriye Devlet Başkanı’ şeklinde hitap etmesiydi. Sputnik’in aktardığına göre, kanal son 6 yıldır Esad’a ‘Suriye rejiminin başı’ ve cihatçı muhalif gruplara da ‘devrimci’ olarak hitap ediyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şili’de diktatörlüğün kürtaj yasağı gevşetildi

SONRAKİ HABER

İran: Uranyum zenginleştirmesi en fazla 5 günümüzü alır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...