22 Ağustos 2017 11:40

‘ÇAYKUR’da işçiler arasındaki adaletsizliğe son verilsin’

DİSK/Gıda-İş ÇAYKUR’da aynı işte çalışan işçiler arasında ücret uçurumu yaratılarak, işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığını açıkladı

Paylaş

ÇAYKUR’da Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın, geçtiğimiz haftalarda 3.dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandığı hatırlatılan Gıda-İş açıklamasında “Öz Gıda-İş sendikasının, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile birlikte  yarattığı sıkıntılar Toplu İş Sözleşmesinin imzalanmasıyla daha da arttı” denildi.

Hükümet tarafından yetkilendirilen Öz Gıda-İş sendikasına üye olmayan işçiler arasında ciddi bir adaletsizlik yaratıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Aynı işte çalışan işçiler arasında ücret uçurumu yaratılarak, işçiler sendika değiştirmeye zorlanıyor. Toplu İş Sözleşmesinden faydalanmak için imza tarihinde yetkili sendikaya üye olmak veya imza tarihinden sonra dayanışma aidatı ödemek gerekir. Bugün yaşanan sorun, Toplu İş Sözleşmesi geç imzalandığı için yetkili sendikaya üye olmayan işçiler, ilk altı ay zammından faydalanamaz hükmünden kaynaklanıyor. Her sözleşme döneminde yasanın da olumsuzluğundan yararlanarak Öz Gıda-İş sendikası ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü aynı oyunları oynuyor. Artık yeter, adalet istiyoruz! ÇAYKUR, kimsenin babasının malı ve çiftliği değildir. Bugüne kadar ÇAYKUR, Öz Gıda-İş üyeleri azınlıkta iken yapmadığı uygulamaları şimdi yapıyor. ÇAYKUR ve yetkili sendika, işçiler arasında alenen ayrımcılık yapıyor. Başta üyelerimiz olmak üzere yetkili olmayan diğer sendikalara üye olan işçilerin ve Öz Gıda-İş sendikasının uygulamalarından rahatsız olan tüm ÇAYKUR işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceğiz.”

Bir sözleşme döneminin daha  Öz Gıda-İş sendikası ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü arasında sessiz sedasız geçiştirildiği vurgulanan Gıda-İş açıklamasında “Böyle sendikacılık olmaz, böyle sendikacılıktan ÇAYKUR işçisine hiçbir fayda gelmediği her gün tekrar tekrar görülmektedir. Mücadeleci bir anlayışla sözleşme dönemini geçirme ve ÇAYKUR işçisinin ortak çıkarlarını geliştirme Öz Gıda-İş sendikasının kapısına uğramıyor. ÇAYKUR’da ilk örgütlenmeye başladığımız andan itibaren ilkelerimizi ortaya koyduk ve hala sınıf sendikacılığının ilkeleri ile mücadelemize devam ediyoruz. Sözleşme dönemlerinde ÇAYKUR işçilerinin talepleri ve istekleri hiç dikkate alınmıyor, Toplu İş Sözleşmesi dönemi yetkili sendika bürokratları ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü bürokratları arasında bir orta oyununa dönüşmüş durumda. İmzalanan son Toplu İş Sözleşmesi de ÇAYKUR işçilerinin insanca yaşamasını sağlayacak koşullardan oldukça uzaktır ve işçiler, geçtiğimiz her yıl yoksulluğun karanlık dehlizlerine itiliyor” denildi.

TİS taslağının, tüm işçilerin katılımı ile anketler aracılığıyla işçilerin talepleri doğrultusunda hazırlanması gerektiği ifade edilen açıklamada “Toplu İş Sözleşmesinin tüm görüşmeleri açık ve aleni bir şekilde ortaya konulmalı ve her aşamada işçiler bilgilendirilmelidir. İşçilerin onaylamadığı bir sözleşme onaylanmamalıdır. Patronlardan taraf olmayan ve sırtını hükümetlere yaslamayan mücadeleci sendikacılığın ilkeleri, Öz Gıda-İş sendikasının kulağına çok uzak gelebilir! Fakat ÇAYKUR işçilerinin bu demokratik istem ve talepleri için sendikamız mücadelesine devam edecek, ÇAYKUR işçilerinin insanca yaşamak ve insanca çalışmak için ortaya koyduğu mücadelenin her zaman, her koşulda omuzdaşı olacağız” denildi. (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da 'Boş ol' uygulaması yasaklandı

SONRAKİ HABER

Ordu'da inek etinden 1 kişinin öldüğü köy karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa