22 Ağustos 2017 09:55

Arkadaş Kitabevi örgütlenmeyi hazmedemedi, sendikayı suçladı

Arkadaş Kitabevi, sendika yetkililerinin etik dışı davrandığını ileri sürerek çoğunluk tespitini yargıya taşıdı. Sosyal-İş, kitabevine tepki gösterdi.

Paylaş

DİSK'e bağlı Sosyal- İş sendikasının örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Arkadaş Kitabevi yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, sendikanın Toplu İş Sözleşmesi için çoğunluğu sağladığı yünündeki tespitinin yargıya taşındığı belirtilerek, yaptıkları görüşmelerde sendika yetkililerinin etik dışı davrandığı ileri sürüldü. Sosyal- İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, kitabevinden genen açıklamayı “Neyi etik dışı yaptıysak açıklasın, kamuoyu da bilsin” diye değerlendirdi.

Arkadaş Kitabevi'nde DİSK'e bağlı Sosyal- İş sendikası örgütlenme faaliyeti yürüterek, Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) imzalamak için çoğunluğu sağlamıştı. Ancak Arkadaş Kitabevi işvereni çoğunluğun sağlandığı yönündeki tespiti yargıya taşımıştı. Bunun üzerini Sosyal- İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, basın toplantısı düzenleyerek, “Bir yandan yetki kararına itiraz yoluyla, bir yandan da kapsamlı bir sendikasızlaştırma politikası uygulamaya başlamıştır. Bazı üyelerimiz hukuka aykırı olarak işten atıldı, bazıları işten ayrılmaya zorlandı. Bazı işçiler ise baskı yoluyla sendikadan istifa ettirildi” demişti.

Arkadaş Kitabevi'nden konuyla ilgili yazılı açıklama geldi. Açıklamada, TİS için yetki kararının yargıya taşındığı doğrulanırken, sendika yetkililerinin işverenle yaptığı görüşmeler sırasında etik dışı davrandığı ileri sürüldü: “14 Ağustos günü sendika yetkilileriyle yapılan görüşülmüştür. Bu görüşmede kendilerince tarafımıza, davaların geri çekilmemesi halinde farlı davranılacağı, saygı ve etik sınırları aşan bir biçimde ifade edilmiştir.”

Sendika Genel Başkanı Ebetürk'ün üyelerinin işveren tarafından baskıyla istifaya zorlandığı sözlerinin asılsız olduğu iddia edilen açıklamada, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarılmadığı belirtilerek, işten çıkarılan işçiler hırsızlıkla suçlandı: “Çıkarılan personelin bir kısmının Ankara Cumhuriyet Savcığında soruşturmaları başlatılmış olup, bir kısmı ise işe başlatılacaktır.”

'NE ETİK DIŞIYSA AÇIKLASIN'

Kitabevinden gelen açıklamayı yanıtlayan Sosyal- İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, “Bizim temel güdümüz aidat toplamak filan değil. İşçi sınıfının haklarını almasıdır. Greve çıktığımız işyerlerinde aidat almadığımız dahi olmuştur. Kendisi bize TİS görüşmelerinde taleplerimizi açıklamamızı istedi taslak halinde ilettik. Arkadaş Kitabevi'nin düşmanı değiliz, sadece alnımızın akıyla çıkacak bir TİS talep etti.  Neyi etik dışı yaptıysak açıklasın, kamuoyu da bilsin” dedi. Açıklamada işçilerin hırsızılıkla suçlanmasını da değerlendiren Ebetürk, “Söz konusu olay personele verilen indirim kartıyla ilgili. Personel kendisi için yaptığı harcamalardan indirim alıyordu. Bir arkadaşımız yakınları için de bu kartı kullanmış. Patron personelin bu kartı kullanması için kendisi teşvikçi olmuş. Bir zamanlar Arkadaş Kitabevi piyasada örnekti. Ancak son günlerde işçileri yaptıklarıyla geçmişi aratıyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kalbi durmuşken müşahede odasına alınan asker öldü

SONRAKİ HABER

Bülent Uluer hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...