21 Temmuz 2012 16:38

6 yıldır hastane hastane dolaşıyorlar

İstanbul Balat’ta yaşayan Kültür ailesi, 6 yıldır çocukları Ali Rıza’nın yakalandığı skolyoz (omur eğriliği) hastalığıyla mücadele ediyor. 12 yaşında bu hastalığa yakalanan Ali Rıza şimdi 18 yaşında ve ameliyat için kaybedecek bir anı bile yok, çünkü yaşı ilerledikçe omurlarındaki eğrilik giderek artıy

6 yıldır hastane hastane dolaşıyorlar
Paylaş
Eda Yıldırım / Nadir Çıdam

Ali Rıza’nın babası Enver Kültür ise isyan ediyor, “2006 dan beri gitmedik hastane bırakmadık ama olmadı. Devlet hastanelerinde  hep aksilik çıktı, özel hastaneler de maddi nedenlerden dolayı ameliyatı yapamadık ve her geçen gün çocuğumun aleyhine işliyor. Bu yüzden artık kaybedecek bir dakikası bile yok” diyerek çaresizliğini anlatmaya çalışıyor.

GİTTİKLERİ HER HASTANE OYALADI

Hastalığı teşhis edildikten sonra  İstanbul Tıp Fakültesine sevk edilen Ali Rıza ilk olarak hasta yoğunluğu yüzünden beklemeye alındı. Hastane, hasta yoğunluğundan kaynaklı aileye listeye kaydedileceğini, daha sonra sıra verileceğini söyledi. Bu arada daha fazla zaman kaybetmek istemeyen Kültür ailesi çocuklarını Balta Limanı Hastanesine götürdü. Ancak buradan Ali Rıza’ya 9 ay sonrasına gün verildi. 9 ay sonra ise hastane yetkilileri operasyonun çok ciddi olduğunu, hastanede bu ameliyat için gerekli ekipman ve yoğun bakım ünitesinin olmadığını  bu yüzden ameliyatı yapamayacaklarını söyledi.

Bu yüzden 11 ay kaybettiklerini söyleyen baba Kültür, tekrar İstanbul  Tıp Fakültesine gittiklerinde ise aslında hiç listeye kaydedilmediklerini öğrendi.

‘ÖZEL HASTANEYİ KARŞILAYAMAYIZ’

“Tekrar başvurduk bu kez de 14 ay sonrasına gün verildi. Tabii ne yapacağımızı şaşırdık” diyen Kültür, gittikleri her hastanenin kendilerine daha fazla zaman kaybettirdiğini söylüyor. Son olarak Marmara Üniversitesine giden aileye, 3 ay sonrasına gün verilmiş. Ağustos ayında dolacak süre sonunda Ali Rıza bu kez de ameliyat olamazsa özel hastanede ameliyat olmak zorunda kalacak. Ancak bu ameliyatın maliyeti çok yüksek olacak ve ailenin bu parayı karşılamaya yetecek maddi gücü yok. “Fabrika işçisiyim aldığım maaş sadece geçinmeye yetiyor. Ali Rıza’nın hastane masraflarını bile konu komşu yardımıyla karşılayabiliyorken biz bu parayı nerden bulalım?​” diye isyan ediyor baba Kültür.  

‘ÇOCUKLUĞUMU YAŞAYAMADIM’

Hastalığın en ağır bedelini tabii ki Ali Rıza ödüyor çünkü bu hastalık çocukluğunu ve gençliğini  elinden alıyor. “Hastalığımdan dolayı koşamıyorum arkadaşlarımla istediğim gibi oynayamıyorum. Okula çanta bile götüremiyorum çünkü herhangi bir ağırlık kaldırdığımda kemiklerim şiddetli bir şekilde ağrıyor. Arkadaşlarımla sosyal anlamda hep sıkıntı yaşadım” diye anlatıyor Ali Rıza yaşadığı sorunları. Babası Enver Kültür de 6 yıldır adeta işkence çektiklerini artık dayanacak güçlerinin kalmadığını anlatıyor. “Dışarıda yüzüm gülüyor ancak gelin bir de içimi görün. Sabah çıkıyoruz hastane akşam çıkıyoruz hastane. Hayatımız artık hastane koridorlarında çocuğumuz bir gün iyileşeceğini umut etmekle geçiyor” diye dile getirmeye çalışıyor yaşadığı acıyı Kültür. Sosyal hayatlarının da tamamen yok olduğunu ifade eden Kültür, “Her an Ali Rıza’ya bir şey olacak diye tedirginim. 6 yıldır doğru düzgün anne ve babamı bile görmedim” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)


‘LÜTFEN ACIMA  DUYARSIZ KALMAYIN’

Enver  Kültür oğlunu özel hastanedeki  ameliyatı için gerekli parayı bulmak için bir umutla İstanbul Valiliğine başvurmuş. Ancak buradan “Biz bir şey yapamayız” yanıtını almış. Doktorların Ali Rıza’nın yaşının ameliyat için en ideal yaş olduğunu söylediğini ifade eden Kültür, “Doktorlar geç bile kaldığımızı söylediler, çünkü kemikler ve kaslar tam sertleşmemiş bu yüzden çocuğum ameliyat olursa iyileşme süreci daha hızlı olacak” diye anlatıyor. Ali Rıza’nın Marmara Üniversitesinde de ameliyat olmaması halinde tek şanslarının özel hastane olduğunu söyleyerek duyarlı insanlardan  yardım talep eden Kültür, “Bugüne kadar körmüşüm, sağırmışım, insanın başına böyle olay gelmeden anlayamıyormuş. İnsanlardan ricam ellerindeki imkanları dahilinde yardım etmeleridir” diyerek insanların çaresizliklerine çare olmasını istiyor.

TAM GÜN YASASI DA MAĞDUR ETTİ

Ali Rıza aynı zamanda tam gün mağduru. Geçen yıl ramazan ayında Samatya Devlet Hastanesinde tam ameliyat olacakken doktoru istifa etmiş. “Balta Limanı hastanesinden sonra Samatya’da da aynı şeyi yaşadık. Doktora sorduk şimdi biz ne yapacağız diye o da ‘Benim de yapacak bir şeyim yok dedi’ biz yine aynı hayal kırıklığıyla evimize dönmek zorunda kaldık” diye anlatıyor Kültür.  

SKOLYOZ NEDİR?

SKOLYOZ hastalığı, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğrilik durumudur. Normal ve sağlıklı bir omurgada omurlar, arkadan bakıldığında yukardan aşağıya, yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalık olan skolyoz, erken teşhis edildiğinde tedavisinde yüzde 100’e varan bir başarı sağlanıyor. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engelleniyor. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.

ÖNCEKİ HABER

Biz kültürel varlıklarımızı toplum için tescil ediyoruz

SONRAKİ HABER

Suriye’de sıcak operasyon günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...