22 Ağustos 2017 00:29

Gar anmasına verilen ceza yargıdan döndü: Yas tutmak hak

10 Ekim Katliamı’nı andığı için Ankara Adliyesi Zabit Kâtibi Turgay Akçay’a verilen maaştan kesme cezası yargıdan döndü.

Paylaş

101 kişinin öldüğü 10 Ekim Ankara Tren Garı katliamında hayatını kaybedenleri anmak ve olayı protesto etmek için alınan iki günlük genel grev kapsamında işe gitmeyen Ankara Adliyesi Zabit Kâtibi Turgay Akçay’a verilen maaştan kesme cezası yargıdan döndü.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Ankara 12. İdare Mahkemesi, eylemin hayatını kaybedenlerin yasını tutmak, yakınlarına destek olmak, saldırıyı kınamak mahiyetinde kamu yararına, sosyal barışa ve yardımlaşmaya hizmet eden demokratik bir eylem olduğunu belirterek, cezayı iptal etti. IŞİD tarafından gerçekleştirilen 10 Ekim katliamı üzerine TBB, TBMOB, DİSK ve KESK, ölenleri anmak ve katliamı protesto etmek amacıyla 12- 13 Ekim 2015 tarihlerinde grev kararı aldı. Bu kapsamda Ankara Adliyesi’nde zabit kâtibi olarak görev yapan BES üyesi Turgay Akçay iki gün işe gelmeyerek, anma etkinliklerine katıldı. Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu, hakkında idari soruşturma başlatılan Akçay’a mazeretsiz olarak iki gün işe gelmediği gerekçesiyle 1/30 oranında maaştan kesme cezası verdi. Akçay, avukatı Duygu Demirel aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı.

KAMU YARARI VAR

Ankara 12. İdare Mahkemesi, cezayı hukuka aykırı bularak iptal etti. Kararın gerekçesinde, davacının üyesi bulunduğu sendikanın bağlı bulunduğu konfedarasyonun yetkili kurullarınca alınan karara uyarak sendikal faaliyet gereği, iki gün göreve gelmeme eyleminin, özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek fiili kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulandı. Kararda, şöyle denildi: “Zira, davacının üyesi olduğu ve diğer sendikalarla birlikte birçok meslek birliğinin katıldığı faaliyetin; hayatını kaybedenlerin anısına yas tutmak, yakınlarına destek olmak, saldırıyı kınamak mahiyetinde kamu yararına, sosyal barışa ve yardımlaşmaya hizmet eden demokratik bir eylem olduğu dikkate alındığından disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde çalışmalar tamamlandı

SONRAKİ HABER

Kuşadası’nda kitap rüzgarı esti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...