21 Ağustos 2017 14:55

Bureau ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük

Fransa’da gazeteci örgütleri, ‘Unutmuyoruz!’ diyerek Türkiye’de tutuklu tüm meslektaşları ve Fransız Gazeteci Loup Bureau için özgürlük istedi.

Paylaş

Fransa’da gazeteci örgütleri, ‘Unutmuyoruz!’ diyerek Türkiye’de tutuklu tüm meslektaşları ve Fransız Gazeteci Loup Bureau için özgürlük istedi.

Fransız Gazeteci Loup Bureau, 26 Temmuz günü Habur sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alınmış, Bureau, 2 Ağustos günü Şırnak’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasıyla tutuklanarak Şırnak T Tipi Cezaevine götürülmüştü. 

‘TÜRKİYE’DE BASKILAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’

Gazetecilik yüksek lisans öğrencisi olan ve aynı zamanda TV5’in de aralarında olduğu bazı Fransız yayın organlarıyla çalışan Bureau’nun, serbest bırakılmasını talep eden gazeteci örgütleri bir açıklama yayımladı. 

Türkiye’de gazetecilere baskının her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada, 26 Temmuz’da gözaltına alınan 27 yaşındaki Loup Bureau’nun  elindeki TV5 Monde’de yayınlanan fotoğraflarla birlikte tutuklandığı belirtildi.

Daha önce Türkiye’de Fransız Gazeteciler Olivier Bertrand ve Mathias Depardon’un da gözaltına alınıp bir süre tutulduktan sonra sınır dışı edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, çağrının yalnızca Fransız gazeteciler için olmadığına vurgu yapıldı.

‘ÇAĞRIMIZ TÜM TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN’

Türkiyeli tutuklu meslektaşlarını unutmadıklarının altını çizen gazeteci örgütleri, Cumhuriyet gazetesin çalışanlarının 43 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığını hatırlattı. Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 155. sırada olduğunu vurgu yapan gazeteci örgütleri,  Türkiye’deki tüm tutuklu gazetecilere özgürlük talep etti.

MACRON SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronw Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde, Fransız gazeteci Loup Bureau’nun serbest bırakılmasını talep etmişti. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı’nın, Bureau’nun tutukluluk hali ile ilgili kaygılarını Erdoğan’a ilettiği ve “yurttaşının en kısa zamanda Fransa’ya dönebilmesini” talep ettiği belirtilmişti. Erdoğan ve Macron2un bu hafta tekrar görüşeceği de ifade edilmişti.

Bureau’nun özgürlüğüne kavuşması için Ağustos ayı başında uluslararası gazeteci örgütleri ortak çağrı yapmıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun aralarında olduğu çok sayıda grup, 27 yaşındaki gazetecinin acilen serbest bırakılmasını istemişti. Gazeteci örgütleri, BureauWnun özgürlüğü için Fransız hükümetinden elinden gelen çabayı sarf etmesini de talep etmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Üç Nokta’dan eleştirel yaz sayısı

SONRAKİ HABER

Akhanlı’nın avukatı: Türkiye’ye iade beklemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...