21 Ağustos 2017 14:47

ABD’nin Telafer’deki askeri üssü kalıcı olacak

ABD ordusu, Musul’un kuzeybatısındaki Zumar bölgesinde kalıcı bir üs kuruyor. Üssün kalıcı olduğu bildirildi.

Paylaş

ABD ordusu, Musul’un kuzeybatısındaki Zumar bölgesinde kalıcı bir üs kuruyor. Rudaw’ın haberine göre bir aya yakındır çalışmaların sürdüğü üsse, şimdiye kadar yaklaşık 300 ağır silah yerleştirildi. Yetkililer, kalıcı olacak üssün kurulduğu bölgede arsa sahipleriyle görüşüldüğünü belirtiyor. 

Telafer ilçesine bağlı Zumar nahiyesinin Karez köyünde kurulan üssün yüzde 60’ı tamamlandı. Üsse şimdiye kadar 120 ABD askeri ve 300 uzun menzilli top yerleştirildi. Topçu ateşiyle Telafer’deki IŞİD hedefleri vuruluyor.

Rudaw’a bilgi veren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Zumar Sorumlusu Hasan Xelo Ali, “Amerikalılar üssün kurulmasından önce bölgedeki arsa sahipleri ve muhtarla görüştü. Kimsenin zarar etmeyeceğini ve ödemelerinin yapılacağını söylediler” dedi.

 Üssün 20 dönümlük alan üzerine inşa edildiğini belirten Xelo Ali, “Üste küçük bir pist de var. Helikopterler buradan aralıksız havalanıyor” diye konuştu.

 EN AZ 120 ASKER VAR

Xelo Ali, “Üsse girmek kesinlikle yasak ama edindiğimiz bilgiye göre orada 120 asker var. 300 uzun menzilli top, katyuşa füzeleri ve diğer bazı ağır silahlar bulunuyor. Bir haftadır da IŞİD’in Telafer’deki hedefleri buradan açılan ateşle vuruluyor” bilgilerini paylaştı.

ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nde 4 üssü bulunuyordu, Zumar’daki üsle birlikte bu sayı 5’e çıkmış oldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili de, “ABD, söz konusu üssün kurulması için üst düzeyde, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Peşmerge Bakanlığı’yla anlaştı. Aralarında resmi bir anlaşma var. Dolayısıyla üs, bölgeye istikrarın dönmesini sağlayacak” ifadelerinde bulundu. Yetkili, ABD’nin bu üs sayesinde Batı Dicle’den Telafer’e kadar istihbarat toplayabileceğini ve bu sayede “bölgeyle ilgili doğrudan kararlar alabileceğini” söyledi.

Peşmerge Bakanı Yardımcısı Serbest Lezgin de, “O üs daha çok Telafer’in kontrolü operasyonuna destek veriyor” dedi.

Lezgin, ABD’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki üslerine ilişkin, “Erbil’de Ortak Operasyon Odası var. ABD güçleri burada konuşlu. Herir ve Hazır’da da askeri üsleri bulunuyor” diye belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2008’den bugüne ÖSYM’nin yaptığı hatalar!

SONRAKİ HABER

Üç Nokta’dan eleştirel yaz sayısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...