21 Ağustos 2017 14:19

ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti

ÖSYM Başkanı Ömer Demir: Yerleştirme hatası nedeniyle görevden ayrılma talebimi ilgili makama sunmuş bulunmaktayım.

Paylaş

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir istifa etti. Demir istifasının gerekçesini, 'yanlış puan hesaplama' olduğunu açıkladı. 

Adı çalınan ve sorular, geç açıklanan sonuçlarla anılan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), en son yanlış puan hesaplamasıyla gündeme gelmişti. 

YANLIŞ HESAPLAMA NEDENİYLE

 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM'nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım. Yapan 3 arkadaş akşam saatlerinde bana gelip böyle bir hata yaptık ne yapacağız dediler? ‘Yapılacak olan hatayı düzeltip kamuoyunun bilgilendirilmesidir’ dedik ve bahsettiğim süreç böyle çalıştı. O arkadaşlarla ilgili ben kasıtsız bir kusur olduğunu gördüm ve onlara verilebilek bir yaptırımın benim istifam bağlamında bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Normalde yerleşmemeleri gerekirken yanlışlıkla yerleştirildikleri için kişiler için nesnel hak mahrumiyetinden bahsedemeyiz ama idari kusur olduğunu kabul ediyoruz. Yanlışlık sonucu kişi bir hak kazanabiliyor olamaz. Kurum hata yaptıysa hatasının nedir karşılığı yapılabilir. Kusurumuz var kurum olarak böyle yapmamalıydık.  ÖSYM'nin sistematik çalışması ve yapmasıyla ilgili bir güven sorunu olduğuna dair bir algı yok bende. Ama 2010 meselesi memleketimizin başına kabus gibi çökmüştür. Binlerce kamu görevlisi kamudan ihraç edilmiştir. Bütün bu kurumlara verilen zarar gibi buraya da zarar verilmiştir. Bunun dışında bu kurumun kendi doğal çalışma düzeni içerisinde  kusur üretme meselesine ilişkin sabıkası söz konuus değil. Bu kuruma sahip çıkmalıyız. Hepimizin haklarını elde etmesinde rol alan bir kurumdur. Buna sahip çıkmak buradan ayrılmayı gerektiriyorsa ayrılmalıyız. Burada bulunmayı gerektiriyorsa bulunmalıyız. Bunun özellikle vurgulanması için ben görevden ayrılma talebimi ilettim. Puan hesaplamasında iki ayrı ekip hesaplayıp yapıyor. Farklı bir sonuç olursa nereden kaynaklandığı yapılıyor. Ama yerleştirmelerde şimdiye kadar buna benzer bir riskle karşılaşılmadığı için ikili yerleştirme yapılmadı. Bundan sonra yapılabilir belki, çokta isabetli olur."

ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLMUŞTU

ÖSYM, 08 Ağustos 2017'de açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında yapılan yanlış hesaplamanın ardından yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememişti. Yapılan hayatla pekçok öğrenci mağdur olmuş ve ÖSYM başkanı tepki çekmişti. 

Ömer Demir 26 Mart 2015'ten beri ÖSYM Başkanlığı yapıyordu. 

2008’DEN BU YANA ÖSYM’NİN YAPTIĞI HATALAR

Şifre iddiaları, çalıntı sorular, kopya... İşte 2008’den bugüne ÖSYM'nin karnesi. 

ÖMER DEMİR KİMDİR?

1988 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu, 1996 yılında doçent, 2009 yılında da profesör oldu. Anadolu, Kırıkkale, Çankırı Karatekin, Yıldırım Beyazıt ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitelerinde görev yaptı. 2003-2008 yılları arasında Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) görevini yürüttü. 2008 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Üyeliğine seçildi ve YÖK Başkanvekili oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım 2014 tarihinde ikinci kez YÖK üyeliğine atandı. 6 Mart 2013-26 Mart 2015 tarihleri arasında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi kurucu rektörlüğü görevini yürüttü. 2011 yılından itibaren TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesidir.

8 YIL HAPSİ İSTENMİŞTİ

YÖK Başkanvekilliği yaptığı dönemde "Devleti zarara uğratmak" iddiasıyla yargılanan Prof. Dr. Ömer Demir için 8 yıl hapis cezası istenmişti. TÜİK Başkanlığı döneminde ise enflasyon, milli gelir ve benzeri istatistiklerin hesaplanmasında kullanılan yöntemleri değiştirmesi sonrası eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

ÇALIŞANI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

YÖK Başkanvekilliği döneminde Demir hakkında TÜİK’te tekniker olarak çalışan Bayram Yüksel adlı bir işçinin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Yüksel, Demir’in, Ankara Gölbaşı ilçesi Hacıhasan köyündeki özel arazisine kurumun araç ve gereçleriyle teknik personelini kullanarak özel işlerini yaptırdığını, yaşananları ihbar ettikten sonra İzmir Bölge Müdürlüğü’ne gönderildiği iddiasıyla savcılığa başvurmuştu.

ERDOĞAN’IN AVUKATI SAVUNMUŞTU

Ömer Demir’i mahkemede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarından Ali Özkaya savundu. Özkaya kamu zararını ödemeye hazır olduklarını mahkemeye bildirerek uzlaşma önerdi. Ancak dosya bilirkişiye gönderildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yönetmelik kadının yükünü daha da artırıyor

SONRAKİ HABER

Bakan ‘Planım var’ dedi  ama içeriğini açıklamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa