21 Ağustos 2017 14:13

Yönetmelik kadının yükünü daha da artırıyor

Birleşik Metal-İş Sendikası, gece postalarında çalışma süresini ve kadınların gece postalarında çalışmasını düzenleyen yönetmeliklere tepki gösterdi.

Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamayla gece postalarında çalışma süresini ve kadınların gece postalarında çalışmasını düzenleyen yönetmeliklere tepki gösterdi. Açıklamada hükümete “Kadınları ev ile iş arasından tercih yapmak zorunda bırakacak politikalardan vazgeç” çağrısı yapıldı. 

Kadınları iş hayatına katılımının önündeki en büyük engellerden olan çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi yüklerin azaltılması çalışma yapmayan hükümetin çalışan kadınların çalışma sürelerini uzatma yoluna gittiği ifade edilen açıklamada, “Son yayımlanan yönetmelik değişikliği ile kadınların görece yoğun olduğu turizm, güvenlik ve sağlık hizmetlerinde 7.5 saatten fazla çalıştırmanın önü açıldı. Aynı şekilde, yayımlanan diğer yönetmelikle, turizm, güvenlik ve sağlık işlerinin gece postalarında 7.5 saat üzeri çalışma düzenlenmiş oldu. Sadece gece postaları değil, bu üç iş kolunda taşeron çalışmalarında 24 saat içinde iki posta halinde çalışmanın da önü açılmış oldu” dendi. 

Yasa maddesinin yönetmeliği hazırlanırken kadınlar için istisnanın korunmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlığa zararlı ve iş güvenliği açısından riskleri arttıran, insanın doğasına aykırı gece çalışma sürelerinin kısaltılması esas olmalıyken bu süreler kadınlar için de uzatıldı.” Yapılan değişiklikle, ev ile işi arasında kalan kadının yükü artacağı belirtilen açıklamada “2010-2015 yılları arasında, 1 milyon 100 bin kadının çocuk ve yaşlı bakımı için işini bıraktığını araştırmalar ortaya koyuyor. Kadınları ev ile iş arasından tercih yapmak zorunda bırakacak politikaları hayata geçirmek yerine, kreş açarak, yaşlı bakım evleri kurarak, sosyal koruma adı altında önlemleri arttırarak kadınların omuzlarındaki yükün alınması gerektiğini bir kez daha tekrar ediyoruz” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş 'Kanun benim' diyen polisi Soylu'ya sordu

SONRAKİ HABER

ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...