21 Ağustos 2017 10:26

Hükümet kamu emekçisiyle dalga geçti: Buçukluk artış!

Kamu emekçilerini ve emeklileri ilgilendiren TİS için hükümet, yüzde 3.5+3.5'luk zam önerdi. 2019'da için önerilen rakam yüzde 4+5.

Paylaş

3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinin son gününde, hükümet adeta kamu emekçileriyle dalga geçti. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ilk yıl için yüzde 3+3 olan tekliflerini yüzde 3.5+3.5 şeklinde revize ettiklerini belirterek, bunun “iyi bir teklif olduğunu düşündüklerini” söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise ilk önce “Müzakere edilebilir” sözleriyle değerlendirdiği teklif için daha sonra “Mevcut durum itibariyle müzakereye hazır ama imzaya uzağız” dedi.

Toplusözleşme görüşmelerinin son oturumu dün Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında yapıldı. Bakan Sarıoeroğlu, hükümetin son teklifini “Birinci yıl ilk 6 ay için yüzde 3.5, ikinci 6 ay için yüzde 3.5; ikinci yıl ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 5” olarak açıkladı. Son tekliflerinin “iyi bir teklif olduğunu düşündüklerini” belirten bakanın ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın söz aldı. İlk teklifte “Bu teklife kapalıyız” kartonu açarak tepki gösterdiklerini hatırlatan Yalçın, “Kamuda çok fazla sorun var. Milyonlarca kamu görevlisi ve emekli bu süreci izliyor. Bütün sorunların toplusözleşme masasına yüklenmesi stresi daha fazla yükseltiyor. Bize 3.5 teklifi mesajlar yoluyla verilmeye çalışıldı. Bu nedenle bizim bu konuda bir şey dememiz mümkün olmadı ve bize mesaj değil, rakam lazım dedik. Son teklif bize kalem veriyor ama içine mürekkep koymuyor. Bize zammı enflasyon canavarı değil, toplusözleşme masası versin çağrımız karşılık buldu. Ancak zammı milletin adamı versin çağrımız karşılık bulmadı. Müzakere edilebilir bulunduğumuz bu teklifi değerlendirip yeni bir teklif sunacağız” dedi. 

‘MÜZAKEREYE HAZIR, İMZAYA UZAĞIZ’

Ali Yalçın, hükümetin teklifine ilişkin daha sonra konfederasyon genel merkezinde yaptığı açıklamada ise “Mevcut durum itibariyle müzakereye hazır ama imzaya uzağız” dedi. İmza atmak veya hakem kuruluna başvurmak için gece yarısına kadar süre olduğunu ifade eden Ali Yalçın, hükümetten makul ve makbul bir teklif beklediklerini söyledi. Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile zam konusunda görüşme yaptıklarını söyledi. Yapılan görüşmeler sonucunda ortaya  yüzde 3,5+3,5 ve  yüzde 4+5 rakamlarının ortaya çıktığını belirten Yalçın, bunun yeterli ve ikna edici bir rakam olmadığını açıkladı. Yalçın, “Fakat müzakere edilir bir rakamdır” dedi. 

‘GERÇEK ENFLASYON DİKKATE  ALINSIN’

Kamu emekçilerinin maaşlarında enflasyona yenilmekten ziyade refahtan pay aldığı zaman yükseliş olacağını ifade eden Yalçın, Merkez Bankasının enflasyon tahminlerinin tutmadığını, gerçekleşmiş enflasyon rakamlarının dikkate alınarak masaya gelinmesini istedi. Yalçın, “Bugün iletilen teklif bize bu imkanı sunmuyor. Bu rakamları imzalamaya yakın olmamız söz konusu değil” diye konuştu. Yalçın, “zam oranı yerine taban oranına artışın veya ikramiyenin konuşulabileceğini” de ekledi. 

Gazetecilerin uzlaşma olmazsa ne olacağı sorusu üzerine Yalçın, “Üzüm yeme derdinde olan bir kitleyiz. Kamu işveren heyeti bizi kamu hakem heyetine zorlarsa bu konuda geri adım atmayacağımızı, kamu hakem heyetine de gidebileceğimzi ifade ediyoruz” dedi.  Yalçın yüzde 4+5 puanın çeşitli kalemlerden verilebileceğini ya da yüzdelik oranla verilebileceğini söyledi. 

YALÇIN EYLEMİ DURDURDU

Görüşmeler yapıldığı sırada Memur-Sen üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne geldi. Burada slogan atan Memur-Sen üyeleri, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından sakin olalım çağrısıyla geri gönderildi. 

AĞBABA: KAMU EMEKÇİLERİ İÇİN SEFALETE DEVAM ÜCRETİ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin kamu emekçilerine son teklif olarak 2018 yılında üzde 3,5+3,5 2019 yılında ise yüzde 4+5 zam teklif etmesine tepki gösterdi. Ağbaba hükümetin teklifini “kamu emekçileri için sefalete devam ücreti” olarak nitelendirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, hükümet ile kamu emekçileri arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin yeni teklifi üzerine açıklama yaptı. Hükümetin son teklif olarak ifade ettiği zam teklifinin kamu emekçileri için sefalete devam ücreti olduğunu belirten Ağbaba, “Hali hazırda terör örgütleriyle uzaktan yakından alakası olmamasına karşın işlerinden atılan binlerce muhalif varken ve kamu emekçilerinde her an bir kılıfa uydurulup işlerinden atılma korkusu hakimken, uzlaşma masasının adaletten uzak olduğu aşikardır” dedi. Açlık sınırının 1498 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 878 lira olduğuna dikkat çeken Ağbaba, kamu emekçilerine önerilen ücretin milyonlarca yurttaş için yoksulluğun daimi kalacağının işareti olduğunu dile getirdi. Hükümetin önerdiği 2018 yılı için yüzde 3,5+3,5 ve 2019 yılı için yüzde 4+5 zam oranlarının ilk tekliften sonra bir artış değil, kurnazlığın yansıması olduğunu ifade eden Ağbaba, yüzde 4+5 teklifinin 2019 seçimlerine denk gelecek şekilde önerilmesini siyasi kurnazlık olarak nitelendirdi. Hükümetin önerdiği ücretin emekçilerin refahını değil, bir kişinin refahını düşünerek ve seçimlere endekslenerek oluşturulduğunu ifade eden Ağbaba, “Bu teklifle 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emeklisine 'yoksulsun yoksul kal' denmiştir. Gerçekleşen enflasyon rakamlarını bile yakalayamayan bu oranların kabul edilebilmesi mümkün değildir. Yıllardır adeta yoksulluğa demir atan emekçilere yönelik hükümetin bu tutumu, aslında AKP iktidarının emeğe bakışını da çok net ortaya koymaktadır. İktidar sahipleri yoksulluğu çözmeye değil, yönetmeye geldiklerini bir kez daha kanıtlamıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL
 

ÖNCEKİ HABER

Kürtçe şarkı dinlemek ve söylemek yasak mıdır?

SONRAKİ HABER

Belinizdeki ağrıları hafife almayın! Yaş ilerledikçe omurilik kanalı daralıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...