21 Ağustos 2017 09:19

CHP’nin Adalet Kurultayı’nda Hikmet Sami Türk tartışması

CHP’nin Adalet Kurultayı’na Veli Saçılık ile Hikmet Sami Türk’ü davet etmesi tartışma yarattı. Saçılık 'Hikmet Sami Türk adil yargılanmalı' dedi.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale 

CHP’nin 26-30 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’de düzenleyeceği Adalet Kurultayı’na davet edilen iki ismin yolu, 17 yıl sonra tekrar kesişti! 2000 yılında “Hayata Dönüş” katliamı döneminde tutuklulardan biri olan ve operasyonda kolu kopan Veli Saçılık ile dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, CHP tarafından Çanakkale’deki Adalet  Kurultayı’na davet edildi. 

Saçılık bu duruma tepki göstererek, “Hikmet Sami Türk’ü işlediği cinayetlerden dolayı adil yargılarsak, o zaman adalet için bir simge olur. Adil yargılanmış bir katil olarak tarihe geçmelidir, başka bir şeyi hak etmiyor. Yoksa ‘Adalet’ adına kürsüden söyleyecek hiçbir şeyi yok” dedi.

SAÇILIK VE SAMİ TÜRK AYNI KURULTAYA DAVET EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çanakkale’de 26-30 Ağustos tarihlerinde düzenleyeceği Adalet Kurultayı için geri sayım başladı. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda Kocadere Kamp Alanı’nda gerçekleşecek Adalet Kurultayı için çok sayıda isim davet edildi. 

Katılımın yoğun olacağı tahmin edilen kurultay için davetlilerden birinin de eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk olduğu öğrenildi. Cezaevlerindeki F Tipi hücre uygulamasına karşı başlatılan ölüm orucu eylemlerini bastırmak için 19 Aralık 2000’de adına “Hayata Dönüş” denilen ve katliama dönüşen operasyonda Adalet Bakanlığı yapan Hikmet Sami Türk’ün ismi, sosyal medyada tepki çekti. 

“Hayata dönüş” katliamı sırasındaki direnişçilerden biri olan ve bu süreçte sağ kolu kopan, bugün ise Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile birlikte Türkiye’deki adalet arayışının simge isimlerinden biri olan Veli Saçılık da Hikmet Sami Türk ismine tepki gösterdi. 

Sami Türk ve Adalet kavramlarının, kürsüden değil, ancak Hikmet Sami Türk’ün adil yargılanması ile bir arada anlam taşıyacağını ifade eden Saçılık, kendisinin de davet edildiği kurultaya gelip gelmeme konusunda kararsız olduğunu söyledi. 

‘HİKMET SAMİ TÜRK, ADİL YARGILANMALI’

“Hayata Dönüş” katliamında kolu kopan ve bugün adalet arayışının simge isimlerinden olan Veli Saçılık, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Hikmet Sami Türk’ün Çanakkale’deki Adalet Kurultayı’na katılacağını ben de öğrendim, duydum… Hikmet Sami Türk’ü ben daha iyi biliyorum... Hikmet Sami Türk’ü adil yargılarsak işlediği cinayetlerden dolayı, o zaman adalet için bir simge olur. Adil yargılanmış bir katil olarak tarihe geçmelidir, başka bir şeyi hak etmiyor. Yoksa ‘Adalet’ adına kürsüden söyleyecek hiçbir şeyi yok. 200’ün üzerinde insanın kanı var ellerinde… Benim koparılmış ve köpeğin önüne atılmış bir kolum… Bunların hesabını vermemiş bir kişinin Adalet Kurultayı’nda konuşuyor olması CHP için bir skandaldır. Umarım bu skandalın farkına varır ve geri adım atar. Oraya beni de davet ettiler, ancak gelip gelmeme konusunda kararsızım” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Eski MİT mensubu Enver Altaylı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Ciwan Haco: Çözüm süreci yeniden başlamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...