21 Ağustos 2017 08:42

İzmir Belediyesi İZENERJİ işçileri hakkında tutanak tuttu

İzmir Büyükşehir Belediyesi işten atılan arkadaşları için iş bırakan İZENERJİ işçileri hakkında tutanak tuttu. İşçilerin yevmiyesi kesilmek isteniyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir 

DİSK/Genel İş İzmir 2 ve 3 No’lu Şubeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde atılan işçilerin işe geri alınması için yaptığı 3 Ağustos’taki yarım günlük iş bırakma eylemine, Büyükşehir Belediyesi idari soruşturma başlattı. 

Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ şirketinin farklı birimlerinde çalışan bine yakın işçi hakkında ilk olarak tutanak tutuldu. Tutanaklarda işçilerin işe 'Mazaretsiz ' gitmediği belirtilirken geçtiğimiz hafta hakkında tutanak tutulan işçilerden savunmaları istendi. 

ORTAK SAVUNMA VERİLİYOR

İşçiler, Genel İş İzmir 2 No’lu Şube hazırladığı ortak savunmayı amirlerine veriyor. Savunma metninde "03.08.2017 tarihinde 08.00 ile 13.00 saatleri arasında sendikamın almış olduğu eylem kararı nedeni ile toplanma yerimiz olan Konak Pier önünde işbaşı yaptım. Savunmam bundan ibarettir. Bilgilerinize sunar gereğinin yapılmasını rica ederim" ifadeleri yer alıyor.  Önümüzdeki günlerde soruşturmaların sonlanması, kararın açıklanması bekleniyor. 

YASAYA VE SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Büyükşehir Belediyesini kendi yönetmeliklerine göre soruşturmaların sonunda işçilerin bir günlük yevmiye kesme cezası verebilir ancak Genel İş şubelerinin aldığı karar doğrultusunda bir sendikal eylem hakkında ceza verilmesi hem anayasaya hem de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı durumda.  

NE OLMUŞTU?

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ şirketlerinde çalışan 100'ün üzerinde işçi, kadro ve ilave tediye davası açtığı için haziran ve temmuz ayları içinde işten çıkarıldı. İşten çıkarmalarla ilgili belediye bürokratları ile görüşen Genel İş yöneticileri sonuç alamayınca 3 Ağustos tarihinde yarım günlük iş bırakma kararı aldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, işten çıkarılan işçileri verimsizlik ve sürekli rapor almakla suçlamıştı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklama ile de 'eyleme katılanlar hakkında gereken yapılacak' ifadeleri işçiler tehdit edilmişti.  

ÖNCEKİ HABER

ABD’li komedyen Jerry Lewis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kayseri'de yılanın ısırdığı işçi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa