21 Ağustos 2017 05:55

İSİG Meclisi: Devlet tarım işçilerinin ölümüne göz yumuyor

İSİG Meclisi’nden Murat Çakır tarım işçilerin ölümlerinin kader olmadığını belirterek, ‘devlet tarım işçilerinin ölümüne göz yumuyor’ dedi. 

Paylaş

Muhammet Doğru

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaynaklı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan mültecilerin yanı sıra Kürt illerinde var olan ekonomik sıkıntılardan dolayı da binlerce insan tarım arazilerinde çalışmak için yüzlerce kilometrelik yolları kat ederken, bu yollarda yaşadıkları kazalar sonucu hayatlarından oluyor. 

Özellikle son zamanlarda Batı Karadeniz ve Doğu Marmara illerine fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin ölüm nedeni, çalıştıkları araziye uygun olmayan araçlar ve uygunsuz yollarla götürülürken yaşanan kazalar. Bunun son örneği ise Sakarya’nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 7 kişi yaşamını yitirmesi ve 9 kişinin ise yaralanması oldu. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2017’nin ilk 7 ayında en az 190 tarım işçisi yaşamını yitirdi. Meclis, 2016 yılında da en az 389 tarım işçisinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

‘MECBUR ÇALIŞIYORLAR’

Mevsimlik tarım işçilerinin çoğunluğunun bölge illerinden gelen yoksul insanların olduğu ve kötü koşullar altında çalıştırıldığı biliniyor. Bölgedeki insanların aşırı derecede yoksul ve topraksız olduklarını kaydeden İSİG Meclisi'nden Murat Çakır, kültürel ve ekonomik gibi her türlü baskı ile karşılaşınca da bir şekilde çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti. 

‘KADER DEĞİL’

Sakarya’da yaşamını yitiren işçilerin ölümlerinin kader olmadığını belirten Çakır, “Devlet sözde 2011 yılında da tarım işçileri ile ilgili bir genelge çıkardı. Bir sürü şey yazıyordu; ama o genelge öylece duruyor. Başbakan Binali Yıldırım da geçen sene açıklamıştı ‘Artık mevsimlik tarım işçileri ölmeyecek. Bunun önlemini alacağız’ diye. Ama Ağustos ayında Sakarya dışında da bölgeden gelen birçok mevsimlik işçi yaşamını yitirdi” dedi. 

‘İŞÇİLERİN SORUNU KANGRENE DÜÖNÜŞTÜ’

İşçilerin günde sadece 60 TL’ye çalıştırıldıklarını dile getiren Çakır, bunun da barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının ilkel bir sömürü aracı olduğunu söyledi. Özellikle tarım işçilerinin ölümlerinin büyük bir bölümünün traktörlerden yola savrulmalardan oluştuğunu aktaran Çakır, “Traktörde insan taşımak yasak olmasına rağmen Sakarya Valisi, ‘Bölgede bu tür şeyler oluyor. Römorka çok binmişler’ diyor. Römorka az binmek ile çok binmek diye bir şey yok” diye konuştu. Devletin mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımını ve barınmasını sağlaması gerektiğini ifade eden Çakır, ancak buna göz yumduğunu ve Türkiye’de işçi ölümlerinin kangrene dönüştüğünü söyledi. 

7 AYDA 190 TARIM İŞÇİSİ ÖLDÜ

2017 yılının ilk 7 ayının işçi ölümlerinin verileri şu şekilde: Ocak'ta en az 161, Şubat'ta en az 126, Mart'ta en az 148, Nisan'da en az 145, Mayıs'ta en az 146, Haziran'da en az 164, Temmuz'da ise en az 205 işçi. 

7 ayda yaşamını yitiren bin 95 işçiden en az 190’ı tarım işçisi olarak kayıtlara geçti. (İstanbul/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

One million women in Turkey quit jobs to raise children

SONRAKİ HABER

Tarım arazileri ve su kuyuları taş ocağının tehdidi altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...