20 Ağustos 2017 20:45

Ücret kesintisinin sebebi: Zorunlu BES!

Kayseri'den bir metal işçisi zorunlu Bireysel Emeklilik Kesintisi nedeniyle yaşadığı ücret kesintilerini yazdı.

Paylaş

Metal işçisi
Kayseri

Merhaba Evrensel okurları ve işçi kardeşler...

Kayseri OSB’de metal işçisiyim. Çalıştığım fabrikada ücretlerin yattığı iki gün yaşadığım bir şeyi sizler ile paylaşmak istiyorum.

Çalıştığımız esnada telefonuma bir mesaj geldi. Telefona bakmak için kafamı kaldırdığımda herkesin telefona baktığını fark ettim. Ücretlerimizden kesintiler olmuştu. Anlam veremiyorduk. Kimi ‘mesai ücretini mi vermediler’ gibi şeyler düşünüyorken, gelen mesaj ile birlikte maaştan kesintinin sebebi belli olmuştu: Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)!

Herkes çalıştığı banttaki işçiler ile kendi arasında konuşmaya başladılar. Elbette biz de öyle yaptık. Herkes aynı şeyi söylüyordu, ‘kesintinin sebebi buymuş demek ki’ diğer soru ise ‘bundan nasıl çıkarız’ oldu. Cayma tarihi 2 ay içinde idi biz de nasıl yapacağız derken usta elinde kalem kağıtla herkese sorular sorarak geliyordu. Bana da sordu ‘BES’te kalacak mısın, yoksa çıkacak mısın?​’ Ben çıkacağımı söyledim. Sonra diğer arkadaşlarla konuşunca 45 kişilik bölümden 2-3 kişinin kaldığını öğrendim. 1 kişi de bizim konuştuklarımızı duyunca kararını değiştirdi.

Arkadaşlardan ‘Zaten 1400 lira alıyoruz daha ne kesecekler’ diyenlerin yanı sıra, ‘Devletin harçlığını da biz veriyoruz’ diyenlerde oldu. Şimdi kesecek 10 yıl sonra verecek bu mecburluktur! İş yerinden çıkmadan işliyor çıkınca kesilen para da ortada yok. Kesilince geri verecekleri belli değil önceden de yapıldı böyle uygulamalar ama sonuç hep işçinin kesesine zarar! ‘Evet kesilsin’ diyen işçilerin de konuya çok hakim olduğu söylenemez. Ama TV’lerde, reklamlarda bir dönem ciddi bir tanıtım yapıldığı için güvenilir bir şey olduğunu söyleyenler oldu.

Kısacası çalıştığım fabrikada yüzde 90 işçiler BES’ten çıktı. Tüm işçilere çağrımız BES’ten çıkmalarıdır!

Teşekkürler...

ÖNCEKİ HABER

Çim biçme makinesine benzin koyarken yanan genç öldü

SONRAKİ HABER

AKKİM işçileri: Öncelikli talep sağlıklı çalışma koşulları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa