20 Ağustos 2017 17:35

Veli-Der’den eğitim hakkı için mücadele çağrısı

Veli-Der velileri, eşit, parasız, laik ve bilimsel eğitim için mücadeleye çağırdı.

Paylaş

İzmir’de Veli-Der yaptığı açıklama ile velileri, eşit, parasız, laik ve bilimsel eğitim için mücadeleye davet etti. Yapılan açıklamada, eğitim sistemindeki sorunlara da dikkat çekildi.

Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der), Türkiye’de bulunan tüm şubelerini ile İzmir’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. İki gün boyunca süren toplantının ardından eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çeken Veli-Der, tüm velileri ve vatandaşlara, eğitim hakkı çağrı da bulundu.

Basın toplantısında konuşan Veli-Der Genel Merkez Yöneticisi İlknur Kaya Bahadır, eğitim alanının gerici ve piyasacı bir kuşatma altında olduğunu belirterek "4+4+4 eğitim sistemi ve müfredat değişiklikleri ile eğitimden koparılan kız çocukları erken evliliklere sürükleniyor. Meslek liselerinde gerçekleşen değişikliklerle çocuk işçilik artırılıyor. Patronların çıkarları için çocuklar ucuz işgücü olarak görülüyor ve emekleri sömürülüyor. Temel hizmet olan ve herkes için laik, parasız, eşit ve ulaşılabilir olması gereken eğitim özelleştirmelerle cemaatlere, tarikatlara, vakıf ve derneklere peşkeş çekiliyor" dedi.

Devlet okullarına ayrılması gereken bütçenin özel okullara ve bu gibi yapılanmalara aktarıldığını ekleyen İlknur Kaya Bahadır, kurum açma kapama yönetmeliği ile küçük yerleşim yerlerinde imam hatip okulları dışında hiçbir okul açma veya açık tutmanın mümkün olmayacağını aktardı.

'İTAATKAR BİREYLER YETİŞİYOR'

İlknur Kaya Bahadır "Evrim teorisinin müfredattan çıkarılması gibi düzenlemelerle gerçekleştirilen müfredat değişiklikleri ile seçmeli görünümlü zorunlu din derslerinin müfredata eklenmesi sonucu bütün okullar imam hatipleştirilmekte. Bilimsel nitelikli ve laik eğitim tamamen ortadan kaldırılmakta, sorgulamayan, eleştirmeyen, dünyaya karşı merakını yitirmiş, itaatkar bireylerden oluşan gerici bir toplum inşası adım adım gerçekleştirilmektedir” dedi.

Gerici cemaat ve tarikatlarla yapılan protokollerle Milli Eğitim Bakanlığı’nın işlevinin fiilen bu yapılara devredildiğini de aktaran Bahadır, kamu kaynaklarının bu cemaat ve tarikatlara peşkeş çekildiğini ileri sürdü. Bahadır, şunları söyledi: “4+4+4 değişikliğine, imam hatipleşmeye, ensar zihniyetinin çocuklarımızı teslim almasına karşı sesini yükselten itiraz eden yan yana gelen velileriz. Projeniz değiliz diyerek, imam hatipleştirmeye karşı çıkarak umudun resmini çizenleriz. Tüm vatandaşlarımızı öğrenci ve veli derneğinin bir parçası olarak, laik, bilimsel, eşit ve parasız eğitim hakkı için birlikte olmaya çağırıyoruz. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vinç Operatörleri Derneği: Rant için iş cinayetine davetiye

SONRAKİ HABER

Hatay'da, yangında 5 hektarlık orman zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...