20 Ağustos 2017 16:14

Sur’da kesinti de yıkım da sürüyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey Mahallerinde ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında başlayan yıkım aralıksız devam ediyor.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey Mahallerinde ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında başlayan yıkım aralıksız devam ediyor. Özellikle Alipaşa Mahallesinde bugüne kadar çok sayıda ev yıkıldı. Mahallerde evlerini boşaltmaları istenen yurttaşlara ise baskılar devam ediyor. Elektrik ve su kesintisinin yaşandığı bölgede yurttaşların bir kısmı İnsan Hakları Derneği’ne başvurdu. Su kesintisinin ana hat üzerinden yapılmasından dolayı evlerine yıkıma dair her hangi bir tebligat gitmeyen mahalle sakinlerinin de suları kesildi. Alipaşa Mahallesindeki yurttaşlar yaşananları ‘zulüm’ olarak tarif ediyor. 

‘YOKLUK İÇİNDE TAMİR ETTİM’

Mahalle sakinlerinden Mehmet Yaşar, 1990’lı yıllarda yaşadığı köyü boşaltıldıktan sonra Silvan’dan ailesiyle birlikte gelip Sur’a yerleşmiş. “Önce köyümüzden kovdular, şimdi buradan da çıkarıyorlar” diyor. “Kelepire aldım oturduğum evi. Yokluk içerisinde tamir ettirdim, düzenledim” diyen Yaşar, geçimini sokaklarda sebze satarak sağlıyor. “Evinden çıkmak istiyor musun” sorusuna ise “Hayır çıkmak istemiyorum. Herkesin hesabına bir miktar para yatırmışlar, ‘Gidip alın, evinizi boşaltın’ diyorlar. Biz çıkmayınca elektriği, suyu kesiyorlar. Dünyanın hangi yerinde görülmüş bir şey bu? İnsan insanı nasıl susuz, elektriksiz bırakır? Bizim çektiğimiz sıkıntıyı gören yok. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Bu yapılan zulümdür” diyor.

‘BİZİ RAHAT BIRAKSINLAR YETER’ 

Demircilik yapan Naşit Akın, şunları söylüyor: “5 çocuğum var demircilik yapıyorum, işten eve geliyorum banyo yapacak su yok. Valiliğe, dilekçe veriyoruz, ‘Çalışma var’ diyorlar. Çalışma var, diye ben susuz mu kalacağım? Evim harabeydi aldığımda, kendi ellerimle yaptım. Daha bize tebligat gelmedi, ne zaman yıkacaklarını bilmiyorum? Ama yıkacaklar. Komşularımızın evlerine biçtikleri parayla ancak kirada oturabilirsin. Ben  para da  istemiyorum, evimden çıkmak da. Kimse onlardan bir şey istemiyor. Bizi rahat bıraksınlar yeter.”

ÖNCEKİ HABER

İsot sezonu başladı

SONRAKİ HABER

‘Cizre tüm saldırılar karşısında ayakta’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...