20 Ağustos 2017 14:12

Antep'teki IŞİD Katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Antep'te kına gecesine yönelik IŞİD saldırısında yaşamını yitiren 56 kişi, katliamın 1. yılında anıldı.

Paylaş

Antep’te 56 kişinin yaşamını yitirdiği kına gecesine yönelik IŞİD saldırısında yaşamını yitirenler, katliamın birinci yılında anıldı. Anmada düğün evinin önüne ve mezarlığa karanfiller bırakıldı. 

Antep’te geçen yıl 20 Ağustos günü Kürtlerin yoğunlukla oturduğu Beybahçe Mahallesi'nde Siirt Pervarili Besna ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü öncesinde yapılan kına gecesine, IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı düzenledi. Patlama, 40'ı çocuk 56 kişinin ölümüne, 44'ü çocuk 87 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

HDP Antep İl Örgütü’nün düzenlediği anma etkinliğine HDP ve bileşeni kurumlarla birlikte DBP, EMEP, ÖSP, İHD, 78’liler Meclisi temsilcileri de katıldı. İlçe binasındaki anma, hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı. Katliam gecesi ve sonrasından görüntüleri içeren sinevizyonun ardından söz alan İl Eş Başkanı Güler Erat, katliam gecesi ve sonrasındaki gelişmeleri hatırlattı ve bundan sonra da davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti. 

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da Antep ve Adıyaman’daki IŞİD yapılanmalarına dikkat çekti ve “Adıyaman Valisi ‘bu şehirde kuş uçsa haberim olur’ diyordu. Adıyaman’dan başka yerlerdeki katliamlara canlı bombalar gönderildi, haberleri olmadı. Benzer bir durum Antep için de geçerli” dedi. 

‘BU KADAR KANIN YERDE KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Yıldırım, katliamın hemen ertesinde patlamanın olduğu sokakta alelacele yapılan tadilat ve onarım çalışmalarına da değindi ve tepkisini şu sözlerle belirtti: “Elbette temizlensin, evlerin bakımı yapılsın. Ama bu ne aceleydi ki sanki katliamın izlerini bir an önce silmek istercesine, varsa delilleri kaldırmak istercesine bu işler yapıldı? Temmuzda Meclis’e atılan bombaların yarattığı tahribat bir yıldır temizlenmiyor ki görülsün, hatırlansın diye. Peki, buradaki neydi? Buradaki patlamada onlarca can gitti.” HDP’lilerin “İktidarın ipliğini pazara çıkarttığı için bedel ödediğini” söyleyen Yıldırım, “Ne olursa olsun, bu olayın da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sorumluların açığa çıkarılması için çalışacağız. Ancak bu şekilde o gençlerimizin, çocuklarımızın kanının yerde kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

TOPLUCA KARANFİL BIRAKMAYA OHAL ENGELİ!

İlçe binasındaki programın ardından patlamanın olduğu sokağa karanfil bırakmak üzere bir heyet belirlendi. Antep’teki OHAL yasakları nedeniyle tüm katılımcıların sokağa girişine izin vermeyen polis, ancak kurumlardan birer temsilciden oluşan heyete izin verdi. Patlamanın yaşandığı düğün evinin önüne karanfil bırakılırken Yıldırım burada da söz alarak ailelere seslendi. Ayrıca İHD Şube Başkanı Ahmet Hartavi de söz alarak Kayseri’ye taşınan davanın başından itibaren yaşanan gelişmeleri aktardı. Karanfil bırakma eyleminde, HDP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Karayılan da “Adalet istiyoruz” dedi. Katliamda bir ayağını kaybeden gençlerden biri de heyetin yanına gelerek karanfil bıraktı. (Antep/EVRENSEL)


'BEN ÇOCUKLARIMIN KATİLLERİNİ İSTİYORUM'

Yaşamını yitirenler mezarları başında da anıldı. 

Saldırıda 2 çocuğunu kaybeden 34 yaşındaki Baki İlter, olaydan 1 ay sonra doğan kız bebeğine ölen kızı Rabia'nın ismini verdi. İlter, kızı Rabia ile kaybettiği 2 çocuğunun acısını dindirmeye çalıştığını belirterek, şöyle dedi: "Bu olayda 90'lı yıllardaki olaylar gibi faili meçhul olarak kalacak. Ben iki çocuğumu kaybettim, eşim yaralandı aradan bir sene geçmesine rağmen hala psikolojik tedavi görüyoruz. Kızım 10 yaşındaki Rabia ile 5 yaşındaki oğlum Yusuf'u toprağa verdim. Onların ve bu ölenlerin hiçbir suçu yoktu. Patlama sırasında eşim 8 aylık hamileydi. Allah bize bir kız çocuk bağışladı, ölen kızımın adını verdik.  Şuan eşim ile sadece onun için yaşıyoruz. Ben maddi yardım istemiyorum, hiçbir maddi yardım benim çocuklarımı geri getirmez. Ben sadece çocuklarımın katillerini istiyorum. Sadece katilleri yargılansın istiyorum, adalet istiyorum. Başka çocuklar ölmesin, bizim yaşadıklarımızı yaşamasın başka aileler yaşamasın istiyorum. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen katiller ortada yok, soruşturma devam ediyor ve dava Kayseri'ye alındı. Devlet bir an önce katillerin bulsun ve cezalarını versin" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Düzce'de grev çadırında düğün

SONRAKİ HABER

İhraçlarla gündeme gelen Rektör İbiş, protestoları beğenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...