20 Ağustos 2017 11:24

Mücadeleci sendikacı Christina Frank’ı kaybettik

Ali Çarman, Stuttgart'ta yürüttüğü mücadeleyle geniş kesimlerin takdirini kazanan, geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Christina Frank'ı yazdı.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Son yıllarda işçi ve emekçilerin temel örgütü olan sendikalarda daha doğrusu yönetici kademelerinde ilerici, her koşulda emekçilerin menfaatini savunan sendikacıların sayısında önemli oranda düşüş var.

Mücadeleden yana sendikacılık yerine, sınıf uzlaşmacı bir tutum, sendikayla üyesi arasına onulmaz duvarlar ören ve çoğu zaman sömürenin istemleri doğrultusunda hareket edip kendi hayatını kuranlar bugünlerde çoğunlukta.

Günümüz toplumunda mücadeleci sendikacıların işlerinin çok daha zorlaştığı yolunda yaygın bir kanı var.  Hareketin içinde bulunduğu durum dikkate alındığında halihazırdaki sonucun ortaya çıkmasında bu belirlemenin payı oldukça fazla.

Hiç kuşku yok ki hayat sadece kendini ona buna pazarlayanlardan, emekçilerin gücüne güvenmeyenlerden ibaret değil. Hayatı her gün yeniden yaratan büyük çoğunluk için, daha güzel bir yaşam mücadelesi için canla başla çalışanların sayısı hiç de az değil.

İşte bunlardan birisi olan sendikacı, insan hakları savunucusu Christina Frank 13 Ağustos 2017'de yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü.
1991 Eylül’ünde ÖTV sendikasında sekreter olarak göreve başlayan daha sonraki yıllar aynı şekilde Ver.di (Kamu Hizmetleri Sendikası) Stuttgart’ın değişik bölümlerinde profesyonel sendikacı olarak çalışan Christina hayata elveda dedi.

O, emekten yana mücadeleci bir sendikacı, özgürlük ve eşitlikten yana bir kadındı. İnsanlarla inanılmaz derecede empati kurup örgütlenmenin önemini anlatırdı. Sadece sendikal hareket ile yetinmedi. Her fırsatta toplumsal muhalefetin düzenlediği sokak eylemlerine katılarak destek verdi.

Almanya’da önemli bir yeri olan göçmen emekçilerin eşit haklara sahip olması ve ırkçılığa karşı en geniş birlikteliklerin gerçekleşmesi için çaba sarfetti. Stuttgart DİDF’in çalışmalarına da zaman zaman destek verdi.

Christina Frank, dürüstlüğü, sevecenliği ve mücadeleci tutumuyla kısa zamanda büyük bir saygınlık kazandı. Onunla mücadele alanlarında, grev nöbetlerinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde defalarca kol kola yürüdük.

Christina için 19 Ağustos 2017'de doğum yeri olan Döffingen/ Waldfriedhof mezarlığında ailesi, yakınları, dostları, sendikacılar ve Sol Parti üyelerinin katıldığı sade bir tören yapıldı.

Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger törende yaptığı konuşmada 16 yıl aynı sendikada birlikte mücadele ettiği Christina’yı bütün yanlarıyla anlattı.

Ardından konuşan papaz, Christina Frank’ın kapitalist sisteme karşı başka bir dünya için mücadele eden güzel bir insan olduğundan övgüyle söz ederek onu unutmayacaklarını dile getirdi.

Her insan hayatı boyunca yaptıklarıyla anılır. Son ana kadar demokratik sokak hareketine katılmaktan geri durmayan, yaşamı ve mücadelesi derslerle dolu Christina Frank emekçilerin gönlünde yaşamaya devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Evsizler ve mülteciler için 770 metrekarelik dev battaniye

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan parti teşkilatlarına: Bize kibir yakışır mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa