20 Ağustos 2017 10:14

Yazar Doğan Akhanlı serbest bırakıldı

Türkiye'nin talebiyle İspanya'da gözaltına alınan yazar Doğan Akhanlı, Almanya hükümetinin devreye girmesiyle serbest bırakıldı.

Paylaş

Türkiye'nin talebiyle İspanya'da gözaltına alınan yazar Doğan Akhanlı, Madrid'de çıkarıldığı mahkemede ifadesi alındıktan sonra adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Deutsche Welle'nin haberine göre cumartesi günü Granada'da gözaltına alındıktan sonra pazar günü Madrid'de nöbetçi mahkeme önüne çıkan yazar Doğan Akhanlı, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Mahkeme heyeti, Türkiye'ye Akhanlı'nın iade talebini gerekçelendirmek üzere 40 gün süre tanındığını açıkladı. Yargıçlar, bu gerekçelerin incelendikten sonra Akhanlı hakkında bir karara varılacağını duyurdu. Mahkeme bu süre zarfında Akhanlı'nın tutuklu kalması için bir gerekçe olmadığına hükmetti. Ancak mahkeme heyeti, yazar Akhanlı'nın bu süre boyunca Madrid'i terk edemeyeceğini bildirdi.

MERKEL’DEN TÜRKİYE’YE İKİ ELEŞTİRİ

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanyol mahkemesinin kararından mutluluk duyduğunu söylerken, Türkiye’ye eleştiride bulundu. RTL televizyonuna konuşan Merkel, “Böyle olmaz. İnterpol gibi uluslararası kurumları böylesi durumlarda suistimal etmemeliyiz” dedi. Ayrıca seçmenlerle bir araya gelen Merkel, “Aynı ölçüde Türk Cumhurbaşkanı’nın, Türk kökenli Alman vatandaşlarını 24 Eylül genel seçimlerinde oy vermemeye (iktidardaki partilere) teşvik etmesi kesinlikle kabul edilemez” dedi.

GABRIEL BİZZAT DEVREYE GİRDİ

Almanya vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı'nın Türkiye'nin talebi üzerine tatil için gittiği İspanya'nın Granada kentinde gözaltına alınmasının ardından Berlin harekete geçmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel devreye girerek cumartesi akşamı İspanyol mevkidaşı Alfonso Dastis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, yazar Akhanlı'nın Türkiye'ye iade edilmemesini ve Almanya'nın iade sürecine dahil edilmesini talep etmişti.

İspanyol haber ajansı Europa Press'in soruşturma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Akhanlı "silahlı bir terör örgütüne üyelik" ile suçlanıyor. Bu bilgi resmi kaynaklar tarafından henüz teyit edilmedi. Ancak İspanyol polisi sözcüsü, Akhanlı'nın Türkiye'nin talebi ile gözaltına alındığı doğruladı ve Akhanlı'nın en kısa zamanda adli makamlara sevk edileceğini bildirmişti.

HAMZA YALÇIN TUTUKLANMIŞTI

İsveç'te yaşayan yazar Hamza Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretle yargılandığı davalar gerekçe gösterilerek 4 Ağustos'ta İspanya'da tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Memur zammı hakem kuruluna mı gidecek?

SONRAKİ HABER

Suriye sınırında bayram izdihamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...