20 Ağustos 2017 10:07

Memur zammı hakem kuruluna mı gidecek?

Hükümetin kamu emekçilerine sunduğu ancak sendikaların kabul etmediği zam teklifinde yarın son gün. Uzlaşma olmazsa hakem kuruluna gidilecek.

Paylaş

Hükümetin kamu emekçilerine sunduğu 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 3+3 zam teklifinin ardından yeni bir teklif gelmedi. Memur-Sen buçuk artışı kabul etmeyeceğini söylüyor. 21 Ağustos Pazartesi günü de uzlaşılamaması durumunda, hükümetin üyelerin çoğunluğunu belirlediği hakem kurulu son kararı verecek.

Yaklaşık 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emekliyi ilgilendiren, 2018- 2019 yıllarını kapsayacak olan 4. dönem toplu sözleşmesi için süre doluyor. Hükümetin 2018 ve 2019 yılları boyunca 6 aylık dilimler halinde yüzde 3+3 zam teklifi sendikalar tarafından reddedilmişti. Henüz hükümetten ikinci bir teklif gelmedi. Hükümetin teklifini bir veya yarım puan arttırabileceği konuşuluyor. Ancak toplu sözleşme görüşmelerinde 15 gün içinde bir sonuç alınamaması durumunda hakem heyeti karar alıyor. 21 Ağustos Pazartesi günü bu süre doluyor.

Uzlaşma sağlanamazsa, taraflar Uzlaştırma Kurulu'na başvuracak. Ancak Uzlaşma Kurulu oluşmasında çoğunluk hükümetin elinde. Kurul, Bakanlar Kurulu'nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı'nın belirleyeceği 4 üye, sendikalar tarafından seçilecek 4 üye ve sendikalar tarafından belirlenecek 7 üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üyenin yanı sıra, Bakanlar Kurulu'nun akademisyenler arasından seçeceği bir üyeden oluşuyor.

'BUÇUK ARTIŞI KABUL ETMEYİZ'

Bekleyişini sürdüren yetkili konfederasyon Memur-Sen, 26. İl Temsilcileri Toplantısını gerçekleştirdi. Burada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümeti yüzde 3+3 teklifine kapalı olduklarını belirterek, “Bu teklife 'evet' kartonu açmak isterdik ama 'Müzakere edilebilir' kartonu bile açamadık, 'Bu teklife kapalıyız' dedik. 4. dönem toplu sözleşmelerinde bugün bulunduğumuz nokta çok önemlidir. 4 tane 3'ü yanyana getiren teklifin bizden vize alması mümkün değildir. Bu teklife buçuklu ifadeler eklemek kabul edilemez” dedi.

'HAKKIMIZDAN FAZLASINA TAMAH ETMEYİZ'

Teklifi Türkiye'nin adalet zeminine uygun bulmadıklarını dile getiren Yalçın, “Hakkımızdan bir kuruş fazlasına tamah etmeyiz, hakkımızdan bir kuruş eksiğine de rıza göstermeyiz” dedi. Toplu sözleşme masasının Türkiye’nin büyüklüğünü ispatlama imkanı olduğunu savunan Yalçın, şöyle konuştu: “Biz mesaj değil rakam istediğimizi Başbakanımıza da ilettik. Biz istiyoruz ki, emeğin maaş rakamlarını enflasyon canavarı değil milletin adamı yükseltsin. Biz, istiyoruz ki, 4. Dönem Toplu Sözleşme adalet ve hakça paylaşma noktasında milat olsun.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beştaş: Çocuğa tacizle yargılanan C.S. tutuklansın

SONRAKİ HABER

Yazar Doğan Akhanlı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa