20 Ağustos 2017 07:48

Altıncılar bu sefer de Ege'nin göz bebeğine göz dikti

Ege'deki en büyük ovaları sulayan 4 büyük nehrin kaynağı Murat Dağı altın şirketlerinin tehdidi altında.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Altın işletmecileri gözünü bu kez de Ege'nin en yüksek dağı olan Murat Dağı'na dikti. Uşak Kütahya il sınırında bulunan Murat Dağı aynı zamanda Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı'nın da doğduğu yer.

İKİ SONDAJ İÇİN BİNLERCE AĞAÇ KESİLMİŞ

Ege bölgesinin en önemli nehirlerinin kaynağı olan Murat Dağı’nda altın işletmeciliği yapılmso için sondaj çalışmalarının başlaması yöre halkını harekete geçirdi. Önceki gün Uşak'tan bir grup yaşam savunucusu Murat Dağı’nda altın çıkarılma çalışmalarını protesto etmek için sondajların yapıldığı Kütahya Gediz'e bağlı Karaağaç köyüne gitti. Aralarında CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve civar köylerden köy muhtarlarının da olduğu yaklaşık 50 kişi, Karaağaç köyünden üç kilometre yürüyerek sondaj alanına çıktı. Sondaj alanına gidene kadar binlerce ağacın kesildiği görülürken, köylüler, altıncı şirketin sondaj çalışması sonrası köyün sularının kesildiğini anlattı.

DÖRT BÜYÜK NEHRİN KAYNAĞI

Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Uşaklı çevre gönüllüsü emekli öğretmen Mehmet Çamcı, Murat Dağı'nın Ege bölgesinin göz bebeği olduğunu söyledi.. Dağın göğsünden 4 tane ana nehrin doğduğunu kaydeden Çamcı şunları söyledi; "Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı. Bu nehirlerin suladığı ovalar Büyük Menderes, Çivril, Denizli, Aydın, Söke ve Menderes ovalarıdır. Gediz Nehri Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Manisa ve Bakırçay havzasını sular. Gediz Nehri üzerinde kurulu olan Demirköprü barajıyla da Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Manisa ve Bakırçay Havzası sulanıyor.”

15 MİLYON İNSANIN GELECEĞİNİ KARARTACAKLAR

Murat Dağı’nda çok sayıda ağacın bulunduğunu, dağın florasının son derece zengin olduğunu belirten Çamcı, “Kuşuyla, böceğiyle, kurduyla bir doğal zenginlik kaynağı olan Murat Dağı'nı siyanürle altın madenciliği yaparak yok etmek istiyorlar. Ege bölgesinde yaşayan 10-15 milyon nüfusun geleceğini karartmak istiyorlar” diye konuştu. Siyanür yöntemiyle yapılacak olan altın madenciliğine dur diyeceklerini ifade eden Çamcı, “Buradan çıkarılacak altın 800-1000 ton arasında deniyor. Bunun için  yaklaşık 1 milyar ton kayayı eritip, dağı tamamen yok edecekler. Burası kapkara olacak. Akabinde Uşak, Banaz, Gediz, Kütahya ve tüm Ege susuz kalacak. Kanserler artacak. Tüm Ege bölgesini bu doğa katliamına dur demek için saflara çağırıyoruz" dedi.

HAYATLARIMIZI MADEN ŞİRKETİNE TESLİM ETMEYECEĞİZ

“Murat Dağı geçilmez”, “Ağacımızı kestirmeyiz, nefesimizi kıstırmayız”, “Doğanın dengesiyle oynamayın” dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan CHP Uşak İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz “Murat Dağı hem mili park hem de geyiğinden kuşlarına, ormanlarına çok ciddi bir yaşam alanı” dedi. Altın madenciliği yapılırsa suların ağır metallerle zehirleneceğini, ovalarda hiçbir şey yetişmeyeceğini, yetişenin de kanserden öldüreceğini söyleyen Şahbaz, “Hayatımız ve toprağımız altından daha değerli; ovalarımızı hayatlarımızı maden şirketlerine teslim etmeyeceğiz” dedi.

ORMAN KATLİAMI BAŞLAMIŞ!

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise “Karaağaç köyünden buraya 1.5 km yol boyunca binlerce ağaç kesilmiş. Orman katliamı başlamış. Biz başında yakaladık. Sadece burada iki sondaj kuyusu açılmış ve örnek alınmış. Bir dahaki gelişlerinde tüm çamları kesecekler. Ama biz kestirmeyeceğiz. ÇED raporunu veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sesleniyorum: “Bir an önce iptal edin ve yaklaşık  bir milyon kişinin hayatıyla oynamayın” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Rakka'daki İspanyol savaşçılardan 'Barcelona' mesajı

SONRAKİ HABER

Barzani: Bağımsızlık referandumu kesinlikle ertelenmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...