20 Ağustos 2017 04:22

Irak ordusu, Telafer operasyonunu başlattı

Irak ordusu, Telafer'in IŞİD'den alınmasına yönelik kara operasyonunu resmen başlattı. Irak Başbakanı İbadi 'Ya teslim olun ya ölün' dedi.

Paylaş

Irak ordusu, Telafer'in IŞİD'den alınması operasyonunu resmen başlattı.

Operasyonun başladığını televizyonda yapılan gece açıklamasıyla duyuran Başbakan Haydar İbadi, IŞİD'liler için iki seçenek olduğunu, "Ya öleceklerini ya da teslim olacaklarını" söyledi. Siyah askeri elbiseyle kameraların karşısına geçen İbadi, "Ülkeye özgürlük ve barış getirmek için savaşan kahraman Irak güçlerini selamlıyoruz" dedi.

Musul'un 80 km batısında bulunan Telafer, 2014'te IŞİD tarafından işgal edilmişti. Kentte 1500-2000 arası IŞİD militanı ve aile üyelerinin kaldığı tahmin ediliyor. Nisan ayından bu yana 50 bin kişinin kenti terk ettiği, bunlara yakın gelecekte 50 bin kişinin daha eklenmesinin beklendiği belirtiliyor.

Nüfusunun çoğunluğu Şii olan kent, Irak'ın en büyük ikinci şehri Musul'la Suriye sınırı arasında önemli bir merkez. Telafer'le Suriye sınırı arasında 150 km var.

Operasyona Irak ordusu ve Şii milislerin yanı sıra Kürt peşmergelerin de destek verdiği bildiriliyor.

Kara operasyonunun başlangıcı öncesinde Irak uçakları kenti bombaladı. Operasyonun başladığının ilan edilmesinden birkaç saat önce ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Sorumlusu Brett McGurk ile İbadi arasında bir görüşme gerçekleştirildi. ABD'nin Telafer yakınlarında askeri bir üs inşa ettiği haberleri geçtiğimiz hafta medyaya yansımıştı.

Geçtiğimiz hafta operasyonun başladığına dair medyaya açıklama yapan Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el Hadiri görevden alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Korgeneral Zekai Aksakallı, Özel Kuvvetler'den alındı

SONRAKİ HABER

Antalya'da Samir Nasri'ye coşkulu karşılama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...