19 Ağustos 2017 14:22

'Sierra Leone'de ölümlerin arkasında konut politikaları var'

Sierra Leone’de 3 binden fazla kişinin evsiz kalmasına neden olan çamur kaymasına dair Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayınladı.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de 3 binden fazla kişinin evsiz kalmasına neden olan çamur kaymasının ortaya çıkardığı korkunç tabloya ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, söz konusu çamur kaymalarının, hükümetin doğru konut ve arazi politikaları uygulamaktaki yetersizliğinin insani maliyetini acımasız bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Başkent Freetown’ın Regent bölgesinde 14 Ağustos sabah saatlerinde gerçekleşen çamur kaymasında, çoğunluğu imarsız yerleşim alanlarında ikamet edenler olmak üzere, 400’den fazla kişi öldü. Hâlâ kayıp olan yüzlerce kişiyle beraber ölümlerin ulaştığı sayının daha da artması bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü Küresel Sorunlar Programı Direktör Yardımcısı Makmid Kamara konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sierra Leone’nin şu an hayat kurtarmak ve evlerini kaybedenlere yardım etmek için çok acil desteğe ihtiyacı var, ancak neden bu kadar çok insanın öldüğü sorusunu da sormalıyız. Sel bir doğal afet olmakla birlikte Freetown’daki insanlık trajedisi maalesef son derece insan eliyle gerçekleşmiş bir şey” dedi. 

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yetkililerin daha önce yaşanmış benzeri olaylardan ders çıkarıp bu felaketlerin sonuçlarını önlemek veya hiç değilse en aza indirmek için gerekli sistemleri kurmaları gerektiğine dikkat çeken Kamara, “Yıkım niteliğindeki seller ülkenin başkentinde artık her yıl meydana geliyor. Fakat asgari çevre standartları ve yasalarının yeterince ciddiye alınmaması ve bu konuda gerekli düzenlemelerin olmaması nedeniyle milyonlarca Sierra Leoneli çok riskli evlerde yaşıyor. Uluslararası hukuk çerçevesinde tanımlanan yeterli konut hakkı, konutun içinde yaşayanların bu gibi felaketlerden korunması da dahil olmak üzere ‘yaşanılabilir’ olmasını gerektiriyor. Ancak düzenlemelerin zayıf olması ve çevre unsurlarına yeterli ilgi gösterilmemesi Sierra Leone’de şehir planlamasının bir parçası ve bu durum çoğunlukla yapıların tehlikeli alanlara inşa edilmelerine ve emniyetsiz olmalarına neden oluyor” dedi. 

Kamara ayrıca, “Uluslararası topluma, Sierra Leone hükümetinin acil kurtarma çalışmalarına destek olma çağrısında bulunuyoruz. Evlerini kaybeden binlerce erkek, kadın ve çocuğun acil olarak geçici konut ile temizlik ve tıbbi bakıma erişim ihtiyacı var” çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kahta'da yolcu minibüsü devrildi, 4 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Aksünger: Hukuk enkazından halkımız adına endişe ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...