19 Ağustos 2017 11:13

İzmir Fuarı tartışmaların gölgesinde 86. kez kapılarını açtı

Tarihsel, kültürel, doğal ve sosyal açıdan pek çok anlam taşıyan İzmir Enternasyonal Fuarı, İsmet İnönü Kültür Merkezindeki açılış töreni ile başladı.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Tarihsel, kültürel, doğal ve sosyal açıdan pek çok anlamlar taşıyan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) dün akşam, İsmet İnönü Kültür Merkezinde yapılan açılış töreni ile 86. kez kapılarını açtı. 

Açılış, fuarın düzenlendiği Kültürpark'a ilişkin Büyükşehirin açıkladığı koruma planı, buna yönelik meslek odalarının tepkisi ve Folkart’ın sponsorluğu tartışmaları altında gerçekleşti.  

10 gün sürecek olan fuarın bu yılki teması “İnovasyon-Enerji” olarak belirlenirken partner ülkesi Rusya Federasyonu, onur konuğu ili de Muğla oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, belediye şirketi İZFAŞ tarafından düzenlenen fuar kapsamında, Kültürpark alanında on gün boyunca ticari, kültürel, sanatsal etkinlikler gerçekleştirilecek, çeşitli eğlenceler düzenlenecek. 

Açılışa, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandri Novak, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, 13 ülkeden çeşitli bakanlıkların yetkilileri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile CHP’li ve AKP’li vekiller de katıldı.

İNŞAAT PROTOKOLÜ!

Açılışa asıl damgasını vuran ise yaşanan protokol krizi oldu. Çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı protokolün ön sıralarında yer bulamadı. Ön sıranın bir başında fuarın ana sponsoru Sancak Grubunun inşaat şirketi Folkart’ın sahibi Mesut Sancak, diğer başında da diğer sponsor Vestel’in sahibi Nazif Zorlu ile İnşaatçı Ali Ağaoğlu yer aldı. 

CHP İzmir milletvekilleri Murat Bakan, Musa Çam, Özcan Purçu ve Tacettin Bayır salonda ikinci sırada kendileri için ayrılan yere tepki göstererek salonu terk etti. 

Milletvekilleri, halkın oyu ile seçildiklerini dile getirerek düzenlemenin protokol kurallarına aykırı olduğunu, işadamlarının, banka genel müdürlerinin arkasına oturtulmayı kabul etmeyeceklerini belirttiler. 

Yaşanan bu durum, ülkede halkın seçtiklerine (ki bir kısmı cezaevinde) verilen değerin sermayenin gerisinde olduğunu bir tablo gibi gözler önüne sererken yerelde de, reklamlar vs ile çokça pazarlanan İzmir’in bir “inşaat cenneti” haline getirilmek istenmesinin göstergesi oldu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, sık sık barış ve dostluk vurgusu yaptı. Kocaoğlu fuarın, ulusların kaynaşmasını kucaklaşmasını sağladığını söyledi. Ankara'da suikast sonucu öldürülen Rus Büyükelçi Karlov’u andı.  

FUARIN TARİHSEL MİSYONLARI

İzmir Fuarı’nın anlamlı yönlerinden ilki fuarın kurulduğu yerin 1922’den önce Ermeni Mahallesi olması. Savaştan önce kozmopolit bir yapıya sahip olan, sohbetlerin “Rumca başlayıp Türkçe devam ettiği ve Fransızca bitirilebildiği” İzmir’de, savaştan sonra “bahçedeki çiçekler” tek renge büründü.   

Onlardan geriye kalanlar da (Bazı kaynaklarda şehre giren Türk askerleri, bazı kaynaklarda Ermeniler’in çıkardığı söylenen) Büyük İzmir yangını sonucu yok oldu. Fuar alanı olan Kültürpark, Sovyetler Birliği’ndeki örneklerine özenilerek bu küllerin üzerinde oluşturuldu. 

İkinci olarak İzmir’de her yıl uluslararası bir fuar yapılmasının temeli daha Cumhuriyet ilan edilmeden 1923 yılında toplanan ve nasıl bir ekonomi politikasının izleneceğinin tartışıldığı 1. İzmir İktisat Kongresi’nin kararlarına dayanıyor.

Eğlence, yeme-içme ve ülkelerin kendi kültürlerine ilişkin el sanatları standlarının daha ağır bastığı İzmir Enternasyonel Fuarı’nın ülke ekonomisi açısından getirisinin ne olduğu ise tartışılır.

NEDEN SPONSORA İHTİYAÇ DUYULUYOR?

Her İzmirli işçi ve emekçinin başka bir etkinliğe gidemese de yılda bir kere ailecek gezerek sosyal aktivite gerçekleştirebildiği fuara giriş onca sponsora rağmen ücretli. Tam üç, öğrenci girişi ise 2 lira. 

Her yıl yüz binlerce kişinin giriş yaptığı fuara giriş ücreti de alınıyorken iki yıldır Sancak Grubunun inşaat firması Folkart’ın sponsor yapılması tepki çekiyor. 

Folkart’ın fuar sponsorluğuna olan tepkinin en büyük nedenlerinden biri de Kültürpark’ın hemen yanıbaşında, 270 metre yüksekliğinde, İzmir’in tarihi kent merkezine, mevcut dokusuna yıkım getirecek olan projenin sahibi olması.    

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kültürpark'ta yapmak istediği imari değişikliklere karşı çok sayıda kitle örgütünün bir araya gelerek kurduğu Kültürpark Platformu da haklı olarak, Fuar organizasyonu boyunca elde edilen bütçenin miktarının ve nasıl dağıtıldığının açıklanmasını istiyor.   

ÖNCEKİ HABER

Yaralı işçiler: Traktör bozuktu, bir gün önce ölümden döndük

SONRAKİ HABER

Aroma işçisi kararlı: Hakkımızı alana kadar buradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa