19 Ağustos 2017 10:40

Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde 5. gün

HDP'nin Gündoğdu Meydanı'nda tuttuğu Vicdan ve Adalet Nöbeti 5. gününde de sürdü.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisinin (HDP), Gündoğdu Meydanı’nda sürdürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününde nöbetteki milletvekillerinden Ertuğrul Kürkçü açıklama yaptı. Kürkçü, “Almanya’da ve bütün dünyada herkesin alay ettiği bir ‘şey’in uyruğunda yaşamaya mahkum değiliz. Bunun için bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız” dedi.

‘TARİHTE YERİNİ ALACAKTIR’

Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başlayan milletvekillerinin etraflarının bariyerlerle çevrelenmesine değinen Kürkçü, “Çevreniz demir ağlarla örülür, yiyecek içeceğiniz karneye, ziyaretçi sayınız 60’a bağlanır; milletvekillerinin yanına gelenin üstüne çökülür, kimlik, üst baş araması dayatılır. Bu vilayetin, İzmir’in demokratik kültürüne son katkısı milletvekili kebabı olarak uygarlık tarihinin sayfalarındaki seçkin yerini alacaktır. Şüpheniz olmasın” diye konuştu

‘BU NEYİN DEMOKRASİSİ?​’

Ertuğrul Kürkçü, Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tasarlarken amaçlarının yaygın medyanın HDP ambargosu nedeniyle Türkiye ve dünya kamuoyuna dolaysız olarak duyuramadıkları hak ihlallerine eylemli olarak dikkat çekmek olduğunu söyledi. Ertuğrul, “Dünya İzmir’in orta yerindeki şu kafesin içinde polis kıtaları eşliğinde kuşatılanların ülkenin üçüncü büyük siyasi partisinin milletvekilleri olduğunu öğrendiğinde soracaktır elbet: “Türkiye’de ne var demokrasi mi, bu neyin demokrasisi” diye?​” dedi.

‘ONLARI KENDİ ZORBALIKLARININ KÖLESİ KILDIK’

Vekilleri tecrit altında tuttuklarını sananlar olduğunu belirten Kürkçü, “Onlar bizi buraya hapsettiklerini bizi tecrit ettiklerini sanadursunlar, biz bu duruşumuzla, bu onurlu varoluşumuzla onları kendi vicdansızlıklarına ve adaletsizliklerine hapsettik. Hiç bir zor kullanmaksızın, bir kötü söz bile etmeksizin onları kendi zorbalıklarının kölesi kıldık. Geçmiş olsun” dedi.

‘OHAL REJİMİ SÜRÜYOR’

Erdoğan’ın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin herkesten daha açık bir dille bu suç ortaklığını itiraf ettiğini söyleyen Kürkçü, “Kendi meczup siyasetlerine destek vermediği için Almanya seçimlerine burunlarını sokuyor, Türkiyelileri Alman müesses nizamı karşısında bir dayanak olarak gördükleri sol partilere değil, kendi kurdukları faşist partiye ya da Alman faşistlerine oy vermeye çağırıyorlar. Böylece Merkel’e de bir ders vereceğini sanan Erdoğan’a akılsız danışmanları 61 milyon seçmenin oy kullandığı Almanya’daki 1.5 milyon civarında Türkiyeli seçmen olduğunu ve bunların sadece yüzde 7’sinin Merkel’in partisine oy verdiğini söylemeyi unutmuş olmalılar. Almanya’da ve bütün dünyada herkesin alay ettiği bir ‘şey’in uyruğunda yaşamaya mahkum değiliz. Bunun için bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız” dedi. (HABER MERKEZİ)


KEMALBAY: BARIŞ VE ADALETE KAVUŞANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, "Barış ve adalete kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), İzmir Gündoğdu Meydanı'nda sürdürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni beşinci gününde HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ziyaret etti. Alanda bulunan vekiller tarafından karşılanan Kemalbay, kısa bir açıklamada bulundu. 

3 büyük kentte yapılan nöbet eylemlerine değinerek konuşmasına başlayan Kemalbay, "Nöbetimiz Amed'de başladı, İstanbul ve Van'da devam etti. Van denizinden İzmir denizine aktı. Halklarımızın partililer ile buluşmasını engellemek için bu alan bariyerlerle açık cezaevi haline getirildi" dedi. 

'FAŞİZAN UYGULAMALARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

AKP ve MHP’nin el ele vererek kendilerini halktan koparmaya çalıştığına dikkat çeken Kemalbay, 7 Haziran seçimleri ardından faşist bir sürecin başladığını ifade etti. Faşizan uygulamalara karşı sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Kemalbay, "Barış ve adalete kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Burada kızgın güneşin altında nöbeti güçlendiriyorsunuz. Halkaya halka, umuda umut ekliyorsunuz. İzmir il yönetimine, çalışanlarına ve en önemlisi burada günlerdir nöbet tutan vekillerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

TUTUKLU EŞ GENEL BAŞKANLARA VE VEKİLLERE SELAM GÖNDERDİ

Kadınlar, gençler, doğa ve tüm halklar kazanıncaya dek mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kemalbay, şunları söyledi: "Dersim ve Hasankeyf'te yıkımlar yakımlar sürüyor. Birlikte kazanacağız. Figen Yüksekdağ'a, Selahattin Demirtaş'a, Gültan Kışanak'a, Sabahat Tuncel'e ve zindanda bulunan tüm yoldaşlarımıza buradan selam gönderiyoruz. Bu onların da nöbetidir." (HABER MERKEZİ)


EGEÇEP'TEN DESTEK

Ege bölgesinin en önemli ekoloji örgütlerinden olan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) dün HDP'nin Vicdan ve Adalet nöbetini ziyaret etti. Yürütme Kurulu üyeleri ve bileşen temsilcilerinden bir grup ile Vicdan ve Adalet nöbetinin yapıldığı Gündoğdu alanına gelen EGEÇEP'liler nöbete destek verdiklerini dile getirdi.

BU ABLUKAYI BİRLEŞEREK DAĞITACAĞIZ

EGEÇEP adına nöbeti selamlayan yürütme kurulu üyesi Özer Akdemir, AKP'nin doğayı rant kaynağı olarak gören bir anlayışla oluşturduğu politikaları eleştirdi. Akdemir, "Ülkenin dört bir yanında çok büyük bir talan almış başını gidiyor. Buna karşı yaşam mücadelesi veren halkın direnişi ne yazık ki kendi yerellerinde sıkıştığı için kolayca sönümlendiriliyor. Başarıya ulaşabilmek, saldırıları püskürtmek için hem ülkedeki ekoloji mücadelesinin kendi alanında, hem de diğer emek ve demokrasi mücadeleleriyle birleşmesi gerekiyor. Bunu başaracağız" dedi.

Nöbetin etrafındaki demir bariyerlerin Türkiye demokrasisinin durumunu gösterdiğini ve büyük bir utanç olduğunu belirten Akdemir'in, "Çok yakın bir gelecekte bu utancın fotoğraflarını yine bu meydanda panolarla sergileyeceğiz. Bu ablukayı dağıtacağız" sözleri alkışlarla karşılandı.

HDK Ekoloji Meclisi üyesi Seyit Soydan da konuşmasında kapitalizmin kâr uğruna doğayı ve yaşamı tehdit ettiğini söyleyerek, yaşam alanlarının savunulması konusunda demokrasi cephesinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bütün yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu söyleyen Soydan, ormanların yakıldığını ve Hasankeyf'te bugün 12 bin yıllık bir tarihin yok edildiğini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'den kaçak sokulan cipte 1'ölü 5 IŞİD'li yakalandı

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde açıklamaya sirenli engelleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...