19 Ağustos 2017 05:43

İsveç, 106 yaşındaki mülteci kadını sınır dışı ediyor

İsveç Göçmen Dairesi, en yaşlı sığınmacı olan 106 yaşındaki Afganistanlı kadın sığınmacı Bibikhal Uzbek'i sınır dışı etme kararı aldı.

Paylaş

MURAT KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Göçmen Dairesi, 106 yaşındaki Afganistanlı kadın sığınmacı Bibikhal Uzbek'in iltica talebini reddetti ve sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Eğer bir başka Avrupa ülkesi Uzbek'i kabul etmezse, Afganistan'a iade edilecek.

Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Kunduz ilinde yaşayan 6 kişiden oluşan Uzbek ailesi, hükümet güçleri ile Taliban arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine evlerini terk ederek İran'a geçmeye karar verdi.

104 YAŞINDA, GÖZLERİ GÖRMEDEN ZORLU BİR YOLCULUK

O sıralar 104 yaşında olan Bibikhal Uzbek, çocukları ve torunlarıyla birlikte İran'da bir süre kaldıktan sonra Türkiye, Yunanistan, Hırvatistan, Slovakya ve Almanya üzerinden geçerek İsveç'e iltica etti.

2015 yılının Ekim ayında Hırvatistan'ın Opatovac sığınmacı kampında AP'in fotoğrafcısının resmini çektiği Uzbek, günümüzün en yaşlı sığınmacısı olarak adlandırıldı ve resimleri dünya medyasında yer aldı.

Geçtiğimiz yılın mart ayında İsveç'e  iltica eden Uzbek, İsveç Devlet Radyosu muhabirinin seyahatinin nasıl geçtiği sorusunu ”Gözlerim görmediği için bir şey anlatamam. Birkaç defa düştüğümü ve kafamı çarptığımı söyleyebilirim. Ağrıdı. Ama en fazla beni sırtında taşıyanlara acıdım. Şimdi buradayız. Artık korkmadan uyuyabileceğiz” diyerek yanıtlamıştı.

HABERİ ALDIĞINDA BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ

Uzbek'in yaşamının geri kalan günlerini  korkmadan geçirme umudu aradan çok geçmeden yerini hayal kırıklığına bıraktı. 21 yaşındaki torunu Mohammed, nenesinin Göçmen Dairesi'nin sınır dışı etme kararı verdiğini duymasından sonra beyin kanaması geçirdiğini ve yatalak kaldığını söylüyor.

Hükümet güçleri ile Taliban arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Kunduz'un güvenli bölge olduğu değerlendirmesini yapan Göçmen Dairesi, 106 yaşındaki kör ve yatalak Bibikhal'in bir başka Avrupa ülkesi tarafından kabul etmemesi durumunda Afganistan'a iade edilmesini kararlaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

‘Sektörün ihtiyaçları’ için 12 saatlik gece çalışması 

SONRAKİ HABER

‘Süngerli odada 24 saat işkence ve taciz’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...