19 Ağustos 2017 00:50

Aroma işçileri: Biz hep ürettik, taleplerimiz karşılansın

Bursa’da bulunan Aroma Meyve Suları İşletmesi'nde toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan işçiler mücadelede kararlı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da faaliyet gösteren Aroma Meyve Suları İşletmesi patronu ile Tek-Gıda-İş Sendikası arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan 290 işçi, talepleri karşılanana kadar mücadelede kararlı. 

TİS görüşmelerinin başında Tek Gıda-İş’in seyyanen 600 lira ve her kıdem yılı için 20 lira zam talebine patronun sıfır zam dayatmış, sonrasında yapılan görüşmelerde Aroma patronu teklifini 275 lira seyyanen zamma çıkarmıştı. Daha sonra yapılan görüşmelerde Tek Gıda-İş de önerisini 460 seyyanen zam ve her kıdem yılı için 13 lira artışa çekmişti. Ancak patronun bu teklife de yanaşmaması üzerine işçiler, önceki gün fabrikaya grev pankartını astı. 

Grev sabahı fabrika önünde ses aracından çalınan müzik polisler tarafından bir süre sonra OHAL gerekçesiyle kapatılırken işçiler “Biz ekmek kavgasındayız kavga etmek istemiyoruz ama ekmeğimiz için de her türlü mücadeleye varız” diyerek kararlılıklarını gösteriyor.

KAYIPLARIMIZ GİDERİLMELİ

Ürettikleri ürünlerin 35 ülkeye ihraç edildiği bilgisini veren bir Aroma işçisi, “Biz hep ürettik fabrikamızı koruduk hep. Geçen seneki ihraçtan daha fazla bir ihraç yapıyoruz şu an. Bir de fabrikanın zarar edip etmemesi bizim problemimiz değil. Pazarlamayla ilgili yaptıkları hatalardan dolayı zarar ediyorlarsa bunun faturası niye işçiye kesiliyor ki? Ama biz fabrikanın zarar ettiğini düşünmüyoruz. Bugün Çin’e bile ihracat yapıyoruz. Üretim geçen seneye göre artmış. Çalışma koşulları ortada. Bir önceki seneye göre kapasite artmış bunlar somut bir şekilde gözümüzün önünde duruyor. Sizin istediğiniz bu zam Aroma’yı batırır gibi komik şeylerle karşımıza geliyor patron. Geçen sözleşme döneminde biz sözleşme imzaladık, asgari ücret gelen zamla bizimle aynı seviyeye geldi. Biz kayıp yaşadık ve şimdi bunun giderilmesini istiyoruz. Vergi dilimine giren bekar arkadaşlarımızın şu an maaşları asgari ücretin altına bile düştü. Şu an 1200 TL alan arkadaşlar var.”

GEÇİCİ İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLSÜN

Sendikacıların 460 TL seyyanen zam ve 13 lira kıdem zammı verilmesi halinde sözleşmeyi imzalayacağını söylediğini aktaran bir başka işçi; “Fakat patron 275 lirada diretti. Biz de bu işin bitmesi için bu rakamları söyledik ama siz kabul etmediniz. Başkanımız da bu saatten sonra ücrette çekmiş olduğumuz rakamları unutun bu iş seyyanen 600 lira ve kıdem yılı içinde 20 lira üzerinden olacak dedi. Bundan sonraki görüşmeler bunun üzerinden olacak. Tıkandığımız konu sadece ücretler konusu değil bizim şu an 43 arkadaşımız geçici olarak çalışıyor. Onların da kadroya geçirilmesi var. Ama daha oraya gelemedik görüşmelerde” dedi.

KADIN İŞÇİLER KADRO İSTİYOR

Fabrikada yaklaşık 25 kadın işçi çalışıyor. Bir kadın işçi şunları dile getirdi: “Bizler meyve ayıklama ve röntgen kısmında çalışıyoruz. Hepimizin işi zor burada ağır koşullarda çalışıyoruz. Çoğu kişide bel fıtığı var. Kasalarla meyve taşıyoruz, çuval çuval şeker taşıyoruz burada. Beden gücümüzü ortaya koyuyoruz ama bu görülmüyor. Bu işleri sadece erkekler değil biz kadınlar da yapıyoruz yeri geldiğinde. Ben şu an mevsimlik işçiyim ve kadro bekliyorum. 12 saat çalışıyoruz ve üç ay boyunca en zor işi biz yapıyoruz. Sonra da iş bitince biz çıkartılıyoruz. Biz de 12 ay çalışmak istiyoruz kadrolu olmak istiyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz bizden ekmek bekliyor. Yeri geldiğinde erkek işini yapıyoruz. Az insanla çok iş yapılıyor. Mevsimlik işçi olmak istemiyoruz. Zam konusunda anlaşılırsa yakında arkadaşlarımızın bizim arkamızda durmasını istiyoruz sadece zam değil kadro bekleyen arkadaşlarımızın da kadroya geçmesi konusunda yanımızda olmalarını istiyoruz.”

İŞÇİLERİN HABERİ OLMADAN İMZALANMAYACAK

“Bizişçiler olarak birlik içindeyiz ve aramızda çatlak bir ses olmaz” diyen bir başka işçi, şunları dile getirdi: “Farklı görüşte olan arkadaşlar var fabrikada ama ekmek kavgasında hepimiz aynıyız ve tek vücuduz. Bu grev bizim de fabrikanın da ilk grevi. Aroma fabrikası tarihinde bir grev yaşamadı. Yani bu fabrika için de bizim için de ilk oluyor. Biz kararlıyız. Haklarımızı alma noktasında sonuna kadar da gideceğiz.” Patronun teklifinin kendilerne sunulacağını ve kabul etmeleri halinde sözleşmenin imzalanacağını dile getiren işçi, “İşçinin haberi olmadan bir sözleşme asla imzalanmayacak burada” dedi.

GREV YASAKLANIRSA FABRİKAYA GİRER ÜRETİM YAPMAYIZ

Grev sabahı fabrika önünde ses aracından müzik çalındığını ancak müziğin polisler tarafından OHAL gerekçesiyle kapatıldığını anlatan bir işçi; “Biz kimseyle dalaşarak eylemimizi bozmak istemiyoruz. Olay çıkarmak istemiyoruz bizim davamız ekmek davası ama haksız yere bize müdahale ederlerse de bizde tepkimizi gösteririz. OHAL var denilerek grevlerin yasaklandığını biliyoruz ve bizimde grevimiz yasaklanırsa içeri gireriz bu sefer de eylemlerimizi içerde devam ettiririz. Fabrikada oturur üretim yapmayız. Kimse bize zorla üretim yaptıramaz o sözleşme imzalanmadan. Bizim birliğimiz sağlam ve aramızda çözülme de olmaz” diye konuştu.

ZARAR EDİYORUM DİYOR AMA... 

“5-6 oturum geçirdik fakat patron bize sıfır zammı dayattı” diyen İşyeri Temsilcisi Samet Turan, “Ara buluculuk sonrasında patronla bir kez daha masaya oturduk. Bu sefer bir yaklaşımda bulundular ve sıfır zam önerilerini 275 TL olarak açıkladılar. Ama bizim taslağımızın yakınından bile geçmedi bu teklif ve bugün greve çıktık. Şu ana kadar patron tarafından bir görüşme talebi olmadı biz de görev dağılımlarımızı yaparak fabrikanın iki kapısında nöbet tutup grevimizi sürdürüyoruz” sözleriyle greve nasıl çıktıklarını aktardı. 

Patronun sürekli fabrikanın zarar ettiğini söylediğini aktaran Turan, şöyle devam etti: “Biz burada çok üretim yaptık. Çıkan iş ortada aşırı iş yapıyoruz. 12 saat 16 saat çalışan arkadaşlar var. Yapılan fazla mesailer var... Nasıl zarar ediyor burası anlamış değiliz. Biz hak ettiğimiz şeyleri istedik fazla bir şey istemedik patrondan. Ama onlara da olmaz deyip diretti. Zarar ediyorum, darbe oldu şu oldu bu oldu diyerek 2017’yi geçelim dayatması yaptı. Ara bulucu bile şunu dedi: ‘Karşı tarafın somut bir teklifi var ama siz sıfırla geliyorsunuz. Bu şekilde olmaz bana düşen görev burada bitiyor’”

ÖNCEKİ HABER

Av. Murat Özveri: İşçinin dinlenme hakkı heba ediliyor

SONRAKİ HABER

Maden işçileri: Taleplerimiz karşılanmazsa greve gideriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...