18 Ağustos 2017 12:23

Çaka’da mermer ocağına karşı mücadele sürüyor

Perşembe ilçesinin Çaka’da mevkiinde kurulmak istenen andezit mermer ocağına karşı  yöre halkının hukuk mücadelesi sürüyor

Paylaş

Perşembe ilçesinin Çaka mevkiinde açılması planlanan andezit mermer ocağı ile ilgili yöre sakinlerince dava açılmış ve geçtiğimiz yıl dava kazanılmıştı. Ocak sahibi projede değişiklik yaptı ve ruhsat alanını küçülterek aynı yer için yeniden izin aldı. Bunun üzerine yöre sakinleri ruhsat iptal davası açtı ancak Ordu İdare Mahkemesi davayı reddetti. Andezit mermer ocağını yerleşim ve turizm alanına çok yakın olması nedeniyle istemeyen yöre sakinleri bu sefer Danıştay’a başvurarak davayı dün temyiz ettiler.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan projeyi başından beri takip ettiklerini söyleyerek davayla ilgili şunları söyledi. “2014 Yılında yaklaşık 87 hektarlık alan için ruhsat alınmış ve bunun sadece 3,33 hektarlık bölümü için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulmuş ve ÇED Gerekli Değildir kararı alınmış. ÇED Yönetmeliğine göre 25 hektardan daha küçük alanlar için ÇED Raporu hazırlanmasına; ocağın faaliyetinden etkilenecek olan halka projenin açıklanmasına ve görüşünün alınmasına gerek duyulmuyor, çevreye verilecek olası zararlar için önlemler alınması gerekmiyor.

Yöre sakinleri ocağın yerleşim alanına, ilkokula, turizm ve SİT alanına çok yakın olması nedeniyle projeye karşı çıkarak dava açtı. Ruhsat ve ÇED kararı alınan proje alanı aynı zamanda Tarım İl Müdürlüğünün tarım dışı kullanıma izin vermediğibir alandı. Mahallelinin içme suyu olarak kullandığı su kaynakları ruhsat alanı içindeydi. Açılan davayı kaybeden ocak sahibi ruhsat alanını küçülterek 3,33 hektarlık alan için yeniden düzenletti ve yeniden ÇED Gerekli Değildir kararı aldı. Yöre sakinleri ikinci kez dava açtı.

Ruhsat alanı değişmiş olmasına karşın Ordu İdare Mahkemesi açılan ikinci dava için bilirkişi raporuna gerek görmedi, ilk davadaki raporu yeterli buldu ve davayı reddetti. Pes etmeyen yöre sakinleri de dün Danıştay’a başvurarak davayı temyiz ettiler.

Açılmak istenen andezit mermer ocağı, ‘sakin şehir’olan Perşembe’nin en güzel bölgesinde planlanmış. Halk kararlı, burada gürültü, toz, kamyon trafiği istemiyor.” (Ordu/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Bir Sen'in fişli torpil belgesine tepki

SONRAKİ HABER

Balıkesir Sendikalar Birliği ortak mücadele çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...