18 Ağustos 2017 10:33

'Tek tip elbise’ dayatması protesto edildi

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, çeşitli kurumlara faks çekerek tek tip elbise dayatmasından vazgeçilmesini istedi

Paylaş

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "tek tip elbise" uygulamasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve TBBM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne faks göndererek, bu dayatmadan vazgeçmeleri istendi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "tek tip elbise" uygulamasını Galatasaray Meydanı'nda bulunan postane önünde yaptıkları açıklama ile protesto etti. Açıklamada "Tek tip elbise dayatmasına hayır" pankartı açılarak, "Tek tip elbise işkencedir", "Tek tip elbisesine son" ve "İnsan hakları ile insandır" sloganları atıldı.
 
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Guantanamo vurgusu yaparak dile getirdiği, "Tek tip elbisenin" uygulamaya konulacağına dair sözlerini hatırlatarak, Erdoğan'ın bu konuşmalarının ardından "Tek tip kıyafet" uygulamasının hemen renklerine kadar tartışılmaya başladığını ve bu tartışmaların hala devam ettiğini hatırlattı. "Tek tip elbise"nin bazı cezaevlerinde elbiselerin zorla alındığının gündeme geldiğini aktaran Yoleri, bunun son örneğinin ise Silivri 2 No’lu Cezaevi ile gündeme geldiğini belirtti. "Tek tip elbise işkence yöntemidir" diyen Yoleri, dünya cezaevlerinde bunun örneklerinin olduğunu ifade etti.

 

'BU UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİN'

 

Tutuklulara ceza infazı noktasında intikamcı yaklaşıldığını aktaran Yoleri, "Bu tek tip elbise uygulaması ile kanunda olmayan cezalar verilmektedir. Bu yapılamaz" dedi. "Tek tip elbise" uygulamasının insan hakları ihlalli olduğunu vurgulayan Yoleri, "Anayasanın 15. Maddesinde de görüleceği gibi anayasanın ihlal ediliyor" diye belirtti. Dayatmanın uygulaması ile daha kişi mahkemeye çıkmadan masumiyetinin ortadan kaldırıldığını ifade eden Yoleri, "Tek tip kıyafet" hükümeti düşüncesinden vazgeçmeye çağırdı. Yoleri, tutukluların bu uygulama karşısında direneceklerini de sözlerine ekleyerek, Cumhurbaşkanı'na, devlete ve hükümete şu sözlerle seslendi: "Uyarıyoruz. Bu uygulamadan derhal vazgeçin. Sonuçları ağır olacaktık. Bizler bu sonuçlarla karşılaşmak istemiyoruz."
 
Açıklamanın ardından İHD üyeleri, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve TBBM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne Galatasaray Pastanesinden faks göndererek, dayatmadan vazgeçmeleri istendi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Köpeği demir parmaklıkların arasından çekerek çaldı

SONRAKİ HABER

Kara ağaçkakan, Zonguldak'ın 305'inci kuş türü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...