18 Ağustos 2017 07:03

'Saraçoğlu Mahallesi’ne kıymak vicdansızlıktır'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya satış vaadi ve arsa payı karşılığı verilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Resmi Gazete'de Saraçoğlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya satış vaadi ve arsa payı karşılığı verilmesine tepki göstererek “Kültür yoksunu, yoz bir anlayışla karşı karşıyayız. Saraçoğlu Mahallesi’ne kıymak vicdansızlıktır” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanıdır. Alanın tamamı, ağaçlar ve yapıların tamamı tescillidir. Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan kültür varlığının Emlak Konut GYO’ya verilmesi kabul edilemez. Saraçoğlu Mahallesi’nin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için hukuksal süreç dahil, anayasal hakkımız olan her türlü direnişi ve mücadeleyi örgütleyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” diye konuştu.

Candan şöyle devam etti: İl Halk Kütüphanesi ve Çankaya Kaymakamlığının olduğu bina hariç Saraçoğlu Mahallesi’nin tamamı Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Emlak Konut GYO’ya devredilerek Saraçoğlu Mahallesi’nin katline karar verilmiştir. 17 Ağustos depreminin 18. yılında, bu katliama karar verenler, bir kez daha Cumhuriyet değerlerini hedef aldıklarını göstermişlerdir. Bu karar yapay afettir. Bu afetin sorumlusu AKP hükümetidir. Saraçoğlu Mahallesi, az bulunan örnekleri ile enderlik değeri, dönemin mimari anlayışını yansıtması ile özgünlük değeri, sivil ve askerin birçok bürokratın orada oturması ile anı değeri ve tarihsel değeri ile birlikte, birçok değeri bir arada taşır. Saraçoğlu Mahallesi'nin en baskın değeri ise belge değeridir. Bunca değeri bir arada taşıyan bir kültür varlığına kıymak vicdansızlıktır. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barselona saldırısı gazetelerin manşetlerinde

SONRAKİ HABER

Turkey ranks last in education area of OECD index

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...