18 Ağustos 2017 01:00

Hükümet yüzde 3'ü dayattı yetkili konfederasyon bekliyor

Hükümetin kamu emekçilerine dayattığı yüzde 3'lük zam teklifinden sonra 1 milyona yakın üyesi olan Memur-Sen'den şimdilik yeni teklif bekliyor.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümetin 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon memur emeklisine önümüzdeki iki yıl için yüzde 3+3 zam dayatmasına tepki sürüyor. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk sorumluluğun 1 milyona yakın üyesi olan Memur-Sen’de olduğunu belirterek “Eylem yapmaktan imtina etmeyiz. Ancak madem 1 milyon kişi bunlara güvenmiş, bu bir milyon kişinin gücünü görelim” çağrısında bulundu. Memur-Sen ise yeni teklif bekledikleri dışında bir açıklama yapmazken, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik Memur-Sen’den beklenti içine girmenin anlamsız olduğunu belirterek hangi konfederasyona üye olursa olsun tüm kamu emekçilerine birlikte mücadele etme çağrısında bulundu. 

Hükümet 2018 ve 2019 yılları için milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisine yüzde 3+3 zam teklif etti. Bu oran en düşük kamu emekçisi ücretine 69 TL, ortalama bir ücrete 88 TL zam anlamına geliyor. Hükümetin teklifi bu yıl ve önümüzdeki yılın enflasyon beklentisinin aşağısında kalıyor. Bundan önceki toplusözleşmede hükümet ilk teklifinde 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için de 3+3 zam önermişti. İkinci teklifini ise birinci yıl için yüzde 5+4, ikinci yıl için yüzde 3+3 olarak yükseltmişti. Sonunda 2016 yılı için 6+5, ikinci yıl için de yüzde 3+4’e imza atılmıştı. Hükümete yakınlığıyla bilinen, hatta bu yıl “AKP’nin 16. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yüzde 16” zam isteyen yetkili konfederasyon Memur-Sen ise yüzde 3+3 teklife kapalı olduğunu söyledi ve bekleyişini sürdürüyor. Bu nedenle gözler Memur-Sen’i Hükümet ile ortak hareket etmek, mücadele etmemekle eleştiren diğer konfederasyonlarda.

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Önümüzde bir çıta var” dedi. Geçtiğimiz aylarda kamu işçileri ile Hükümet arasında imzalanan toplusözleşmede toplamda yüzde 12.5 ve ek ödemeklerine 250 TL’ye imza atıldığını hatırlatan Koncuk, aynı dönemde kamu çalışanları ve memur emeklilerinin 3+4 zam aldığını söyledi. Bu nedenle alacakları olduğunu ifade eden Koncuk, devam etti: “Kamu çalışanlarının ekonomik kayıpları varken yüzde 3+3 zamla sendikaların önüne gelirseniz, bu 2017’de kamu işçilerine verilen zamla tezat oluşturur. Ben 20 milyon insan ne yaparsa yapsın istediğimi veririm diyorlar. Bu saygısızlıktır. 3+3 müzakere edilemez. Pazarlığın yüzde 5+5 ile başlaması lazım. Böyle olsa üst tarafına da seyyanen zam talebimiz olurdu. 3 bin TL altı ücret alanlara 150 TL iyileştirme yapılsın derdik.” Hükümetin teklifinin ardından Memur-Sen’e yaptığı çağrıyı hatırlattığımız Koncuk, şöyle konuştu: “Sözüm hale geçerli. Bu toplusözleşmenin seyri içerisinde yetkili konfederasyon Memur-Sen. 1 milyon civarı üyesi var. O nedenle birinci derece sorumlu. Buyursunlar bir eylem kararı alsınlar. Kamu-Sen de diğer sendikalar da destekleyecektir. Eylem çeşidi ne olursa olsun biz destek veririz. KESK, Kamu-Sen niye yapacak? Eylem yapmaktan imtina etmeyiz. Ancak madem 1 milyon kişi bunlara güvenmiş, bu bir milyon kişinin gücünü görelim. Düşünün bir milyon üyem olacak benim ve ben hiçbir tepki göstermeyeceğim. Buradaki öncelik ve sorumluluk Memur-Sen’e aittir.”

KESK’TEN TÜM KAMU EMEKÇİLERİNE MÜCADELE ÇAĞRISI 

İhraç edilmeleri gerekçe gösterilerek toplusözleşme görüşmelerine alınmayan ve masadan ayrılan KESK, iki tarafı da eleştiriyor. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, teklif daha açıklanmadan önce toplusözleşme masasından emekçilerin lehine hem ekonomik hem sosyal haklar anlamında beklentilerinin karşılanmayacağını açıkladıklarını söyledi. Bu yüzden yüzde 3+3 zam teklifinin kendilerini şaşırtmadığını belirten Bozgeyik, özellikle yoksulluk sınırının atlında ücretle kamu emekçilerinin karşı karşıya geldiğini ifade etti. Memur-Sen’in yüzde 10+6 zam talep ettiğini kedilerinin ise en düşük ücretin 3 bin 450 TL’ye çıkarılmasını istediklerini dile getiren Bozgeyik, Hükümetin bu dönem KESK’i toplusözleşme masasından uzak tutmak için çalıştığını söyledi. 

Hükümetin 3+3 teklifinin ardından KESK’in diğer konfederasyonlarla ortak hareket edip etmeyeceğini sorduğumuz Bozgeyik, “Kamu-Sen bu konuda ciddiyse kendi üyelerine çağrı yapar ve diğer sendikalara da çağrı da bulunur. Biz Memur-Sen’in kuyruğuna takılacak bir sendika değiliz. Ancak Memur-Sen üyeleri ile işyerlerinden başlayarak birlikte mücadele edebiliriz. Kamu-Sen’in Memur-Sen’den beklenti içine girmesi anlamsız. 21 Ağustos’ta Hükümet ve Memur-Sen arasında mutabakat ya da uzlaşmazlık ile bir anlaşmanın olacağı ortada. Ancak hakem kuruluna gidecek gibi gözüküyor. Belki birkaç puan yükseltilerek Memur-Sen ile pazarlık yapılıyor gibi bir imaj çıkarılabilir. Ancak özlük haklarımız ve iş güvencemizle ilgili olumlu bir kazanım olacağını düşünmüyorum. Konfederasyonlara yönelik değil, tüm kamu emekçilerine çağrı yapıyoruz. Bu antidemokratik toplusözleşme yasasına, iş güvencemizin ortadan kaldırılmasına karşı gelin hep birlikte ortak mücadele edelim. Diğer konfederasyonlara üye kamu emekçilerinin sendikalarına yapacağı baskı ortak mücadeleyi de güçlendirecektir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

'Sendikalar birlikte hareket etmiyorsa biz birleşelim'

SONRAKİ HABER

Hasankeyf bütün halkların toprağıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...