18 Ağustos 2017 00:50

'Sendikalar birlikte hareket etmiyorsa biz birleşelim'

Büro emekçileri, hükümetin yüzde 3'lük zam dayatmasına karşı sendikalardan ortak mücadele kararı gelmemesi halinde tabanda birleşmeyi düşünüyor.

Paylaş

Şükran DOĞAN
Ankara

Milyonlarca kamu emekçisi, emekli ve ailesini ilgilendiren toplusözleşmede hükümetin yüzde 3+3 teklifi işyerlerinde tartışılıyor. Büro iş kolunda çalışan emekçiler, üye oldukları konfederasyonların birlikte hareket etmesini istiyor. Hükümetin yüzde 3 teklif edecek cesareti sendikaların ayrı durmasından aldığını söyleyen emekçiler, geçmiş örnekleri hatırlatarak Memur-Sen olmasa bile KESK ve Kamu-Sen’in ortak hareket etmesi halinde etkili eylemler yapılabileceğini söylüyor. Kimi emekçiler ise konfederasyonların birleşmemesi halinde emekçilerin tabanda birleşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

Kamu emekçilerinin 2018-2019 yılını kapsayacak toplusözleşme görüşmelerinde hükümet zam önerisini açıkladı. Hükümetin altı aylık dilimler halinde yüzde 3 teklifinde bulunmasının işyerlerinde nasıl karşılandığını öğrenmek için büro emekçileriyle konuştuk. Hükümetin zam açıklamasıyla birlikte işyerlerinde TİS’e dair tartışmalar olsa da, sendikalardan da, hükümetten de olumlu bir beklenti yok.  SGK’nin servisiyle gelen bir emekçi; “Sabah herkes bunu tartışıyordu ve konuşanların hepsi zammı çok az buluyor. Hiç kimse memnun değil. Memur-Sen üyesi arkadaşlar ya sessiz ya da sendikaları üzerinden konuşmuyorlar” dedi.

İşyerlerinde TİS görüşmeleri ve hükümetin zam önerisine dair konuşmaların ağırlığını sendikaların ayrı ayrı davranmasına yönelik tepkiler oluşturuyor. “Niye tek tek davranıyorlar, niye bir araya gelmiyorlar” eleştirileri yoğun.  Bir emekçi “Sendikalar parçalı durunca, hükümet de bu cesareti buluyor tabii” diyerek sendikaların ortak tutum almasını istiyor. Hemen yanındaki arkadaşı harekete geçmeye çağırarak “O zaman biz tabanda birleşelim ki yukarısını zorlayalım” önerisini ise sessizlikle karşılıyor. 

TABAN ORTAK HAREKETE HAZIR

TİS’le ilgili bildiri dağıtan Büro Emekçileri Sendikası (BES) yöneticileri ile konuştuğumuzda; işyerlerinde aşağıdan birleşme önerilerinin farklı sendika üyeleri tarafından ‘Yukarıdan karar alınması gerek’ diyerek yanıtlandığını, böyle bir birliktelik halinde harekete geçeceklerini söylediklerini anlatıyorlar. Bazı emekçiler de “Hep böyle oluyor, zaten başka beklentimiz yoktu” diyerek tüm sendikalara aynı yaklaşımda bulunuyor ve sendikalar için “Niye anlaşamıyorlar, anlayamıyoruz” diyorlar.

MEMUR-SEN’E GEÇEN DE GÜVENMİYOR

Memur-Sen’in hükümetin teklifine vereceği yanıttan da beklenti yok. “Bir puan arttırıp anlaşırlar, hükümetle birlikte taktik yapıyorlar” diyen de var, “Memur-Sen yöneticileri için sendika, siyasete atlama basamağı, bu nedenle inanmıyoruz” diyen de. Özellikle KHK ile ihraçlar sonrası KESK/BES’ten istifa edip Memur-Sen’e geçenler de dahil olmak üzere Memur-Sen üyelerinde hükümete ve sendikaya yönelik eleştiri yapmakta büyük bir çekingenlik olduğu da ifade ediliyor. Tabii bu kaygı farklı düzeyde de olsa çalışanların büyük kısmında var.

İKİ SENDİKA ORTAK İŞ BIRAKMIŞTI

Büro iş kolunda işyeri talepleri üzerinden KESK’e bağlı BES ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen 27 Şubat 2014 tarihinde birlikte iş bırakmıştı. “Şimdi de bir araya gelinse, Memur-Sen olmasa da etkili eylem yapabiliriz” diyor bazı BES üyeleri. Büro iş kolunda 4/B’li ve sözleşmeli çalışanlar, ekonomik haklar gibi özlük haklarında TİS masasında görüşülmesini istiyorlar. Memur kadrosunda olanların ölüm, evlilik vb. durumlarda izinleri 7 gün iken sözleşmelilere 3 gün izin veriliyormuş. Sözleşmeli statüde çalışan emekçi “Ölüm halinde memur 7 gün izin alırken bana niye 3 gün veriliyor. Benim acım onunkinden daha mı az oluyor” diye soruyor. Kadrolu olmayı da istiyorlar ancak bugünkü eşitsizliğin de sözleşme masasında giderilmesi için sendikaların gündem yapması gerektiğini söylüyorlar. Bu konuda çarpıcı bir örneği de kendi memur oğlu sigortalı olan bir baba veriyor; “Oğlumu evlendirdim, benim iznim 7 gündü oğlumun ise 3 gün.”

ÖNCEKİ HABER

Demir çelik işçileri: Ücret ve iş kolu sorunları çözülsün

SONRAKİ HABER

Hükümet yüzde 3'ü dayattı yetkili konfederasyon bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...