17 Ağustos 2017 15:48

HDP’den Şapatan raporu: Devlet özür dilesin

HDP, Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi Şapatan köyünde polis ve askerlerin uyguladığı işkenceye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Paylaş

HDP, Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi Şapatan köyünde polis ve askerlerin uyguladığı işkenceye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. İşkence uygulamalarının ayrıntılı yer aldığı raporda, “Devlet yetkililerinin Şapatan köylülerinden özür dilemesi” istendi. 

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi Şapatan köylülerine asker ve özel hareket polisleri tarafından uygulanan işkenceyi yerinden incelemek üzere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Parti Meclisi (PM) üyesi Özgür Zeydanoğlu, Hakkari İl Eşbaşkanı Metin Besi, Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Felem Akar, DBP İlçe Yöneticisi Emin Sarı ve HDP Şemdinli İlçe yöneticilerinden oluşan heyet, hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. 

Şapata Köyü’nde yaşananların yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonucu olduğuna vurgu yapılan raporda, “Tüm köy halkına saldırılmış, her yaş ve cinsiyetten yüz civarında Şapatanlı’ya sözlü taciz, hakaret ve şiddet uygulanmış, işkence yapılmıştır” ifadesi yer aldı. 

‘SİSTEMATİK BASKI UYGULANMAKTADIR’

Raporda, bölgede sürdürülen her operasyon ya da köy sınırları içinde yaşanan her çatışma sonrasında köye uğrayan askerlerin ev ve arazi araması yaparak köy halkına psikolojik baskı yaptığı vurgulanırken, köylülerin köyü boşaltmaları için sistematik bir baskının uygulandığı kaydedildi. Raporda, “Köy minarelerine takılan güvenlik kameraları ile yaklaşık 5 bin nüfusa sahip köy, 7/24 gözetim altında tutulmaktadır. Oturulan evlerden görece uzakta bulunan bağ ve bahçelere gitmek isteyen köylülere izin verilmemektedir” denildi. 

HDP Heyeti tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünden şu hususlara dikkat çekti: 

* Şapatan’da işlenen insanlık suçu cezasız kalmamalıdır. Hukuka aykırı keyfi bir tutum sahibi olan, suç işleyen, sorumluluğu olan herkesin yargıya hesap vermesi elzemdir. TBMM İnsan Hakları Komisyonu, tüm üyeleriyle birlikte acilen Şapatan’a gitmeli ve konuyu TBMM gündemine taşımalıdır. 

* Daha kapsamlı incelemelerin yapılabilmesi için hak örgütleri başta olmak üzere, konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin ve avukat örgütlerinin, baroların Şapatan’a gitmesi ve çalışma yapması gerekmektedir. Devlet bu konuda heyetlere yardımcı olmalıdır. 

* Tanık ve mağdur beyanlarından anlaşılmıştır ki, güvenlik güçleri tarafından evlerde kapı ve pencereler kırılmış, ev eşyalarına kasıtlı zarar verilmiş ve nakit paralarına belgesiz, tespitsiz el konulmuştur. Ormanlık alanları ve üzüm bağları da zarar gören köylülerin maddi zararları karşılanmalı, tazminatları ödenmelidir.

* Kadınlara sözlü taciz ve hakaretlerin yanında fiziki şiddet uygulanmıştır. Yaşanan travmaların aşılabilmesi için kadın örgütlerinin köydeki kadınlarla dayanışması sağlanmalıdır.

* Mağdur beyanlarından anlaşılmıştır ki, başta çocuklar olmak üzere işkence gören köylüler ağır bir travma yaşamışlardır. Travma yaşayan köylülere psikolojik desteğin sunulması gerekmektedir.

*  Devlet yetkililerinin Şapatan köylülerinden özür dilemesi, köylülerin acılarını bir nebze de olsa azaltacaktır. (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kışanak ve Tuncel'in duruşmalarına kadastro hakimi giriyor

SONRAKİ HABER

 ‘Atıf Yılmaz Filmleri’ Foça’da gösteriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...