17 Ağustos 2017 15:44

Kışanak ve Tuncel'in duruşmalarına kadastro hakimi giriyor

Tuncel ve Kışanak’ın avukatları kadastro hakiminin ağır ceza mahkemesi başkanı olarak mahkemeyi yönettiğini söyledi.

Paylaş

Tutuklu  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yargılandığı ve “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledilen davada Kürt siyasetçiler yaklaşık 10 aydır tutuklu. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugüne kadar 3. duruşması görülen davada, mahkemenin asıl başkanı ve üyelerinin katılmaması, yargılamanın geçici olarak görevlendirilen üyelerle yürütülmesi, mahkemenin aldığı bazı kararlar nedeniyle yargılamada kayda değer bir ilerleme yok. Bunu protesto eden avukatlar son duruşmada mahkemeyi terk etti. 

Tuncel ve Kışanak’ın avukatları hem davayı hem de söz konusu durumu değerlendirdi. Avukatlar kadastro hakiminin ağır ceza mahkemesi başkanı olarak mahkemeyi yönettiğini söylediler. Gültan Kışanak’ın avukatı ve Diyarbakır Barosu eski başkanlarından Mehmet Emin Aktar, dava güvenlik gerekçesiyle Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesine nakledildiğinden bu yana görülen 3 celsede, bir asıl üye dışında mahkemenin başkanı ve üyelerinin davaya katılmadığına dikkat çekti. Kışanak hakkında kamuoyunda “Örgüte maddi kaynak sağladığı, belediyenin araçlarını barikat ve hendeklerin açılmasında kullandığı” şeklinde bir algı olduğunu ifade eden Aktar, “Dava dosyasında buna ilişkin bir tek iddia bile yok. Hatta bunun tersine bunun olmadığına ilişkin belge var dosyada. Kamuoyunda yaratılan bu tür iddia üzerinden kayyım tayin edildi. Aslında bu nedenle mahkeme de bir sorumluluk altında. Bu dosyayı incelememiş bir hakim, rastgele bir dosyaya çıktığı zaman böyle bir iddiayı düşünerek geliyor. Zaten ilk duruşmada karşılaştığımız manzara da buydu. Mahkeme başkanına şunu hatırlattık: ‘Dosyada böyle bir iddia yok. Siz gazete haberleri üzerinden çıktınız duruşmaya dosya üzerinden çıkmadınız’ dedik. Asıl mesele burada. Dosya üzerinden duruşmaya çıkılmıyor. Dosya üzerinden Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak hakkındaki yargılama başlamış değil gerçekten. Evet ne yazık ki; Kışanak ve Tuncel savunmalarını yaptı. Ama bunun dışında sağlıklı, yargılamayı usulüne uygun sürdürecek heyet ile karşı karşıya değiliz” ifadesini kullandı.

‘BUGÜNE KADAR ŞEKLİ YARGILANMA YAPILDI’

Kışanak’ın avukatlarından Cihan Aydın ise 3’üncü duruşması görülen Kışanak ve Tuncel davasında bir kadastro hakiminin mahkeme başkanı olarak görevlendirildiğine dikkat çekti. Dava dosyasında, Kışanak hakkındaki suçlamaların önemli bir kısmının milletvekili olduğu dönemde yaptığı siyasi parti faaliyetlerinden oluştuğuna dikkat çeken Aydın, “Bugüne kadar görülen 3 duruşmada sadece şekli bir yargılama yapılıyor. Çünkü karşımızda dosyaya hakim olan, dosyayı bilen bir heyet yok. Her duruşmada değişik yargıçlarla bu işi götürmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar ne Sebahat Tuncel ne de Gültan Kışanak bizzat mahkeme önüne çıkarılmadılar. Tamamen antidemokratik ve keyfi bir yargılama ile karşı karşıyayız” diye vurguladı.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in avukatlarından Şivan Cemil Özen ise, duruşmaya katılmak için Malatya’ya giden avukatların yolda durdurulup duruşmaya yetişmesinin engellendiğine dikkat çekti. Özen, “Düşünün kadastro hakimi ağır ceza mahkemesi başkanı olarak mahkemeyi yönetiyor. İşin ciddiyeti de buradan bellidir. Mahkeme daha ses kayıtlarını çözmedi. Ara kararlar dahi bize ulaştırılmadı” dedi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Lice Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli tutuklandı

SONRAKİ HABER

HDP’den Şapatan raporu: Devlet özür dilesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...