17 Ağustos 2017 14:46

Barselona'da IŞİD saldırıları: 16 ölü 130 yaralı

İspanya'nın Barselona ve Cambrils kentlerinde birbiriyle bağlantılı IŞİD saldırıları gerçekleştirildi. 16 kişi öldü, 130 kişi yaralandı.

Paylaş

İspanya'nın Barselona kentinde IŞİD tarafından yapılan minibüslü saldırıda ilk gün 14 kişi hayatını kaybetti. saldırıdan günler sonra ise ölenlerin sayısının 16'ya yükseldiği açıklandı.

İspanya'nın Barselona kentinde beyaz bir kamyonetin sürücüsü, şehrin en kalabalık ve turistik caddelerinden biri olan La Rambla'da aracını yayaların üzerine sürdü. Kente 120 km mesafedeki Cambrils'te de yine araçlı saldırı gerçekleştirildi.

Saldırı sonucu Barcelona'da 13, Cambrils'te 1 kişi hayatını kaybetti, 130 kişi ise yaralandı. Yaralılardan 17'sinin durumu kritik. 30'unun durumu ise ciddi.

Katliam IŞİD tarafından üstlenildi. Polis, 18 yaşındaki Moussa Oukabir'in baş şüpheli olduğunu açıkladı. Oukabir, dün gözaltına alınan Driss Oukabir'in kardeşi.

Şu ana kadar olaya ilişkin Oukabir dahil 4 kişi gözaltına alındı.

CAMBRILS VE ALCANAR BAĞLANTISI

Katalonya'nın başkenti olan Barcelona'ya 120 km mesafedeki Cambrils'teki bir başka araçlı saldırıda ise 6'sı sivil 7 kişi yaralandı. Polisin bu araçtaki 5 kişiyi öldürdüğü açıklandı.

Polis, Barselona ve Cambrils saldırıları ile Çarşamba gecesi Katalonya'nın en güney ucu Alcanar'da bir evde yaşanan patlamanın bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Barcelona'ya 200 km uzaklıktaki Alcanar'daki 2 patlamada 1 kişi ölmüş, 16 kişi yaralanmıştı. Patlamanın bomba yapımı esnasında gerçekleştirildiği düşünülüyor.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "cihatçı terörizmi" kınayarak tüm ülkenin Barselona'nın yanında olduğunu söyledi.

POLİSİN BAŞ ŞÜPHELİSİ: 18 YAŞINDAKİ MOUSSA OUKABİR

Polis, Faslı Driss Oukabir'in minibüsü kullandığını belirterek fotoğraflarını dağıttı. Ancak fotoğraflarını gören Oukabir polise teslim oldu ve pasaportunun çalındığını iddia etti.

Bir görgü tanığı saldırganın 20'li yaşlarında olduğunu, çok genç gözüktüğünü ve kumral saçlı olduğunu ifade etti.

Polisin kimliğini açıkladığı 18 yaşındaki Moussa Oukabir'in minibüsü süren kişi olduğu öne sürülüyor. Moussa Oukabir, Driss Oukabir'in kardeşi.

Barcelona'ya 80 km mesafedeki Vic'te terk edilmiş bir minibüs bulunduğu ve bu aracın saldırganın kaçışında kullanıldığı iddia edildi.

MOUSSA OUKABİR ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Independent'ın haberine göre Barselona'da 14 kişiyi öldüren minibülü saldırının baş şüphelisi olan şoför Musa Oukbir'in, Cambrils'de çıkan çatışmada öldürülenlerden birisi olduğu açıklandı.

Saldırının şüphelisi olan Said Aallaa ve Mohamed Hychami'nin de polislerle girdikleri çatışma sırasında öldüğü bildirildi.

14. ÖLÜM HASTANEDE

Saldırının gerçekleştiği 17 Ağustos Perşembe günü 13 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bugün Cambrils'teki saldırıda yaralanan bir kadının hastanede yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Öte yandan hayatını kaybettiği açıklanan ilk İspanya vatandaşı 57 yaşındaki Francisco Lopez Rodriguez oldu.

2 saldırıda yaralanan 130 kişinin 34 farklı milliyetten olduğu bildirildi.

BARCELONA'DA SAYGI DURUŞU VE 'KORKMUYORUZ' SLOGANLARI

Barcelona'daki saldırıda hayatını kaybedenler için bugün bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İspanya Kralı 6. Felipe'nin de katıldığı saygı duruşu için yerel saatle 12:00'de on binlerce kişi Katalan bayraklarıyla saldırının düzenlendiği Barcelona'nın merkezindeki La Rambla Caddesi'nde toplandı.

Saygı duruşuna katılanlar daha sonra yaşamını yitirenleri birkaç dakika boyunca alkışlarla andı ve Katalanca "Korkmuyoruz" şeklinde sloganlar attı.

İspanya basınına göre, Barcelona'nın yanı sıra Madrid ve Bilbao gibi kentlerde de güvenlik önlemleri artırıldı. El Pais gazetesi, ülkedeki güvenlik seviyesinin artırılmasının Cumartesi günü İçişleri Bakanlığı'nın çağrısıyla gerçekleşecek toplantıda ele alınacağını yazdı. Ülkede şu an güvenlik seviyesi en üst düzeyin bir seviye altında.

İspanya'da saldırılarda hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildi.
 

YARALI TÜRKİYE VATANDAŞININ KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Madrid Büyükelçiliği, dün Barselona'da düzenlenen saldırıda bir Türkiye vatandaşının da ağır yaralandığını duyurdu. Yaralanan vatandaşın 33 yaşındaki işadamı Emre Eroğlu olduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Eroğlu’nun ailesini telefonla arayarak sağlık durumuyla ilgili bilgilendirdi. Çavuşoğlu aileyle, “Emre Bey'in durumunu yakınen takibi için Madrid Büyükelçiliğimiz ve Barselona Başkonsolosluğumuza talimat verdim. Başkonsolosluk yetkilileri kendisine hastanede refakat etmektedir. Sağlık durumu iyi. Ayağındaki kırıktan ameliyat oldu” bilgisini paylaştı.

CIA 2 AY ÖNCE UYARMIŞ

El Peridico gazetesinde yayınlanan bir habere göre, ABD istihbarat örgütü CIA iki ay önce Barselona’da terör saldırısı gerçekleştirilebileceği konusunda Katalonya polisini uyardı.

CIA’nın uyarısında, saldırının gerçekleştiği La Ramblas Bulvarına özellikle dikkat çekildiği belirtildi.

EYFEL KULESİ KARARTILDI

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, La Ramblas’ta gerçekleştirilen saldırıda yaralanların 26’sının Fransız vatandaşı olduğu, bunlardan 11’inin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Paris’in Eyfel Kulesi de saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına dün gece karartıldı.

  • Saldırının gerçekleştirildiği minibüs

GÖRGÜ TANIĞI: İSTİKLAL CADDESİ GİBİDİR

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, görgü tanığı Cem Abanazir yaşananları şöyle anlattı: "Polis ve ambulans sesleri gelene kadar bir olay yaşandığını anlamadım. Mahallede sıkça olur. Çatışma sesi duymadım. Kız arkadaşım arayınca haberim oldu, televizyonu açtım. Siren sesleri öncesi derin bir sessizlik vardı. Sanırım bu insanların çok korktuğunu gösteriyor. La Rambla Barcelona'nın İstiklal Caddesi gibidir. Barcelona'ya gelen turistler buraya uğramazsa olmaz."

'HERKES SAKLANMAK İÇİN KOŞTU'

20 yaşındaki Marc Esparcia adlı bir görgü tanığı BBC'ye olayı şöyle anlattı:

"Herkes saklanmak için koştu. Çok sayıda insan vardı, alanda çok sayıda aile vardı. Burası Barcelona'nın en çok ziyaret edilen alanlarından biri.

"Sanırım (araç) birkaç kişiye çarptı, çok korkunçtu. Büyük bir panik vardı."

  • 18 Ağustos sabahı La Rambla. Fotoğraf: Katalonya Radyosu'ndan Anna Ayala (Twitter)

SOSYAL MEDYADA YARDIM KAMPANYALARI

Saldırıdan etkilenen, evlerine ya da kaldıkları otellere ulaşamayan kişilere yardım için sosyal medyada yardım kampanyaları başladı.

Mağdurlara evlerini açmak isteyen, kan bağışında bulunabilecek ya da ulaşım sağlayabilecek Barcelonalılar, Facebook üzerinden yardım öneriyor.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Türkiye, Barselona'daki saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

"Dostumuz ve müttefikimiz İspanya'yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."

Saldırı ABD, Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere uluslararası liderler tarafından da kınandı.

ARDA TURAN'DAN BARSELONALILARA DESTEK

FC Barcelona'da forma giyen milli futbolcu Arda Turan, bugün saldırıyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayınladı.

"Birlik olma vakti" diyen yıldız oyuncu, "Dualarım hayatını kaybedenler ve onların aileleriyle" mesajını paylaştı.

RONALDO DA DESTEK VERDİ

Real Madrid'in Portekizli yıldız oyuncusu Cristiano Ronaldo da, Barselona halkı için destek mesajı yayınladı. Barselona'dan gelen haberlerle dehşete kapıldığını söyleyen Ronaldo, dayanışma yapılması gerektiğini vurguladı.
 

'HAVALİMANI ÇALIŞANLARI GREVLERİNİ ASKIYA ALDI'

Barcelona Havalimanı'nda greve çıkan işçiler de saldırı sonrası rahat ulaşımın sağlanması için grevlerini askıya aldıklarını belirtti.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Viranşehir’de 2'si kardeş 3 çocuk, su birikintisinde boğuldu

SONRAKİ HABER

Yaylada Suriyeli ailenin üzerine yıldırım düştü: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...