21 Temmuz 2012 06:07

Demirtaş: KCK cevap verdi top Başbakan'da

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aydınların ateşkes çağrısına KCK'nin cevap verdiğini artık topun Başbakan'da olduğunu belirtti. Suriye'de Kürtlerin sivillerden oluşan meşru savunma komiteleri kurmalarını bir güvence olarak gördüklerini belirten Demirtaş, "Türkiye'nin, Suriye Kürdistan'ındaki gelişmeleri

Demirtaş: KCK cevap verdi top Başbakan'da
Paylaş


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kentte kurduğu dört çadırdan biri olan Dağkapı İftar Çadırı'ndaki iftar yemeğine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Eşbaşkan Yardımcısı Filiz Koçali, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Yenişehir Belediye Başkanı M. Selim Kurbanoğlu, Kayapınar Belediye Başkanvekili Mahmut Dağ, Sur Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek katıldı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ramazan'ın bütün inananlara ve İslam alemine hayırlara vesile olmasını dilerek, "Sadece Ramazan ayında değil bütün İslam aleminin her zaman ihtiyaç duyduğu talebi barıştır" dedi. Ramazan'ın bütün dünyaya ve bölgeye barış getirme temennisinde bulunan Demirtaş, "Dinimiz İslamiyet her şeyden önce barış, eşitlik ve kardeşlik dinidir. Yüreğinde semavi dinlerin zerresini taşıyan her insanın barışa ve kardeşliğe hizmet etmesi lazım. Ancak eşitliğin gelişmesiyle barış ve kardeşlik olur. Bu nedenle dinimizin, inancımızın, dünya görüşümüzün insanlığa, coğrafyamıza, kültürlere verdiğimiz değerin gereği olarak herkesin adalet, barış ve kardeşlik için çaba sarf etmesi lazım" diye konuştu.

'AYDINLARIN ÇAĞRISINA BAŞBAKAN CEVAP VERMELİ'

Ramazan ayının akan kanın durması için bir vesile olmasını dileyen Demirtaş, bir gazetecinin aydın, yazar ve sanatçıların başlattığı imza kampanyasını hatırlatması üzerine "BDP olarak bu çağrının muhatabı değiliz. Devlete ve KCK'ye bu çağrılar yapılıyor. KCK bir açıklama yaptı. 'Biz barış için her zaman hazırız, barış için çaba sarf ettik ama şu aşamada işin muhatabı Başbakan'dır. Sorunun çözüm yetkilisi Başbakan'dır' diye bir cevap geldi. Başbakan'ın da buna bir cevap vermesi lazım" şeklinde konuştu. Barışın tek taraflı bir iş olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Barış dediğimiz şey çözümden ayrı, çözümden bağımsız bir şey de değildir. O nedenle KCK'nin yaptığı açıklamaya karşı Başbakan'ın cevap vermesi gerekir diye düşünüyorum. Aydınların çağrısına karşı Başbakan'ın bir cevap vermesi lazım" diye konuştu.

'PROTOKOLLER YENİDEN TARTIŞILSIN'

"Örgüt silahları bırakırsa operasyonlar durur" gibi bir gerekçeye sığınılıp sığınılmayacağını merak ettiklerini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "BDP olarak arzuluyoruz ki, akan kan dursun çözüm sürecine girilsin, müzakere yeniden başlasın, tecrit son bulsun. Ortada protokoller vardı, bu protokoller tartışılsın. Bence de top Başbakan'dadır. Top Başbakan'ın sahasındadır. Doğru değerlendirilirse çözüm sürecinin önünün açılabileceğini düşünüyorum. İnşallah Başbakan bunu iyi değerlendirir diye temenni ediyorum."

'SURİYE'DEKİ MEŞRU SAVUNMA KOMİTELERİ GÜVENCEDİR'

Demirtaş, Suriye ile ilgili gazetecilerin sorusu üzerine de Suriye'de hala kanın akıyor olmasının kendilerini derinden üzdüğünü söyleyerek, "Gerek Esad rejiminin yarattığı baskı ve terör, gerekse orada muhalefetin ve dışarıdan desteklenerek, özellikle Türkiye ve batı blokunun silah desteği vererek, yarattığı şiddet ve terör kabul edilebilir değil. Bir taraftan da oradaki Kürt halkını, Kürdistan coğrafyasını savaşın içine çekmeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

"Suriye'de Kürt halkını, kendi içindeki birliğini oluşturmasını bir kazanç olarak görüyoruz" diyen Demirtaş, Suriye ordusunun ve hükümetinin Kürdistan coğrafyasından çekilmiş olmasını Kürt halkının kendini korumak amacıyla sivillerden oluşan meşru savunma komitelerini kurmuş olmasını güvence olarak gördüklerini söyledi. "Suriye'deki Kürt halkının kendi statüsü ile kendisini yönetme hakkını da halkın hakkı olarak, ulusların kendi kaderini tayin hakkı olarak tanımlıyoruz" diyen Demirtaş, Türkiye'nin, Suriye Kürdistan'ındaki gelişmeleri doğru okumasını önerdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Gazi'de çatışma yok katliam var'

SONRAKİ HABER

Yargı yanlıştan döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...