17 Ağustos 2017 10:39

HDP’li vekil kendini Hasankeyf’teki kayalara zincirledi

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hasankeyf’teki tarihi mağara ve kayaların dinamitlenmesine tepki amacıyla kendini bir kayaya zincirledi. 

Paylaş

Ilısu Barajı suları altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’teki kaya ve mağaraların dinamitlerle havaya uçurulmasına dönük tepkiler sürüyor. Tarihi mirasa dönük saldırı haberleri üzerine Hasankeyf’e giden HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, kendini kayalara zincirleyerek tek başına eylem yaptı.

‘PALMİRA’DAKİ KATLİAMA BENZİYOR’ 

Kendini bir kayaya zincirleyen Aslan, “Resmi yetkililer tarafından buranın dinamitlenmesi, tarihin ortadan kaldırılmak istenmesi bizim yüreğimizde hançer gibi saplanmıştır. Her bir dinamit Hasankeyf’ten önce bizim yüreğimizde zihnimizde patlamaktadır. Dünyada tarihi eserlerle ilgili bir kriter var. Hiçbir müzede hiçbir tarihi mekanda bir fotoğraf çekilmesine bile izin verilmezken, buradan dinamitlenmesi akılların, vicdanların, zihinlerin alacağı bir olay değildir. Resmi makamlar göz göre yanlış beyanlarda bulunuyor. Diyorlar ki patlayıcı madde kullanılmamış. Peki, görüntüler çocukların patlattığı balonlar mı? Bu görüntüleri izleyince inanamadım. IŞİD’in Palmira’ya yaptığı tarihi katliama benzettim” dedi. 

Eyleminin partiler üstü olduğunu belirten Aslan, “Parti kimliğim ya da milletvekili kimliğim ile burada değilim. Burada yüzlerce sahabe vardır. Bunların dinamitlenmesi sular altında kalmasına vicdanımız asla el vermiyor. Meclis tatilde diye bunu fırsat bilerek dinamitlenmesi, tesadüf olmasa gerek. Belirlenmiş planlanmış bir olaydır. ‘Nasılsa OHAL var kimse gelip eylem yapmayacak, haydi biz işimize bakalım’ diye harekete geçmelerini asla kabul etmeyeceğiz. Dinamitlenecek, yakılacak yerler varsa önce bizim bedenimizi ezmeleri gerekiyor. İnsan kimliğimle buradayım. Bölge insanı olarak buradayım. Bütün doğa tarih kültür severleri Hasankeyf’in çığlığına davet ediyorum. Bizim bu talana bu yok oluşa dur dememiz gerekir. Resmi makamlarda bundan vazgeçmesi lazım” dedi.

HDP’Lİ ASLAN’IN ZİNCİRLİ EYLEMİ SÜRÜYOR

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Ilısu Barajı’nın yapımı kapsamında sular altında kalacak Hasankeyf ilçesinde, tarihi Darphane Kalesi’nin dinamitlerle havaya uçurulmasına karşı kendini zincirleyerek başlattığı oturma eylemi sürüyor. Sosyal medyada da büyük bir destek gören Aslan’ın tek kişilik eylemi, ziyaretlerle de desteklendi. HDP ve DBP Batman il yöneticileri, Batman Demokrasi Platformu ve sivil toplum kuruluşları Aslan’a yaptığı ziyaret ile dayanışmada bulundu.

Aslan, tarihi kalenin dinamitler ile havaya uçurulması son bulana kadar eylemi sürdüreceğini açıklamıştı.(Batman/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

KESK: Hükümet 'sefalete devam’ teklifi yapmıştır

SONRAKİ HABER

Komedyen Atalay Demirci ilk duruşmada tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...