Yiğiter: Kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan değil

Dr. Cenk Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün kayıt hakkını engelleyen yönetmelik değişikliğine itirazda bulundu.

17 Ağustos 2017 10:20
Paylaş

İhraç edildiği üniversitede öğrenci olma hakkını kazanan Dr. Cenk Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün kayıt hakkını engelleyen yönetmelik değişikliğine itiraz dilekçesi verdi. Rektörlük önünde konuşan Yiğiter, “Kamu otoritesi eğitim hakkımı yönetmelik değişikliğiyle engellerse, yarın başka bir otorite 'ihraç edilenlerin çöplerini toplamıyoruz' diyebilir. Ben kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan değil” dedi.

Dr. Cenk Yiğiter, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ihraç edildikten sonra LYS sınavına girerek, aynı üniversitede Radyo ve Televizyon Bölümü'nü kazanmıştı. Ancak üniversite yönetimi yönetmelik değişikliği yaparak, kamu görevinden ihraç edilenlerin ön-lisans ve lisans öğrenimine kayıt yaptıramayacağını belirtmişti. Bunun üzerine Yiğiter, eğitim hakkının engellendiğini belirterek, yönetmelik değişikliği hakkında rektörlüğe itiraz dilekçesi verdi.

'REKTÖR İBİŞ BAĞIMSIZ BİR DEVLET KURDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'

Dilekçeyi rektörlüğe vermeden önce basın açıklaması yapan Yiğiter, Ankara Üniversitesi'nin kapısından girildiği anda Türkiye'de uygulanan hukukun bittiğini söyleyerek, “Burada başka bir hukuk var. Rektör Erkan İbiş bağımsız bir devlet kurduğunu düşünüyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sını tanımıyor” dedi. İhraç edilen insanların yurttaş olmaktan çıkartılmak istendiğini belirten Yiğiter, “Bunun adı Nazi hukukudur. KHK ile ihraç edilenler eğitim öğretim hakkından yaralanamaz demek, 28 Şubat'tır. O zaman insanların nasıl baş örtüsü var diye eğitim hakkı engellenmişse, şuanda da 'sen KHK ile ihraç edilmişsen, biz seni eğitim ve öğretim hakkından mahrum ederiz' diyorlar. Ben KHK ile kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan, insan olmaktan değil. Ben kamu hizmetinden faydalanmak istiyorum” diye konuştu.

'İHRAÇ EDİLENLER SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANAMAZ'

“Bugün bir kamu otoritesi bana 'sen eğitim hakkından yararlanamazsın' diyorsa, yarın bir belediye de 'ihraç edilenlerin çöpünü toplamayacağız' diyebilir” ifadelerini kullanan Yiğiter, “İbiş üniversitesinde senato şöyle bir yönetmelik de çıkarabilir, 'KHK ile ihraç edilenler Ankara Üniversitesi hastanelerinden sağlık hizmeti alamayacaklar.' Şuan bana yapılanın bundan hiçbir farkı yok” diye ekledi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Yiğiter'e destek olmak için Rektörlük önüne gelen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan ve  CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer de rektörlük önünde değerlendirmelerde bulundu. Eğitim Sen Genel Başkanı Doğan, kamu emekçilerinin artık yeter deme noktasına geldiğini belirterek, “İhraç edilen arkadaşlarımız memurluğun yanı sıra tüm sosyal haklarından men edildi. Bu uygulama  sadece kamu emekçilerini değil ailelerini de etkiliyor. Onlar sosyal ölü haline getirilmek isteniyor. Kişiye özel yönetmeliklerle hiçbir hak engellenemez” diye konuştu.

CHP'li Biçer ise “Adaletsizlik ve hukuksuzluğun sınırları zorlanıyor. Anayasa'nın 42. Maddesi eğitim ve öğretimin temel hak olduğu belirtiliyor, engellenemez deniyor. Ancak yönetmelik değişikliğiyle eğitim hakkı engelleniyor. Rektör hem görevi kötüye kullanıyor, hem de Anayasa maddelerini ihlal ediyor” dedi.

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANINA ENGELLEME

Konuşmaların ardından Rektörlüğe itiraz dilekçesi verilmesi için giriş yapılacağı sırada Eğitim Sen Genel Başkanı Doğan, üniversite özel güvenlikleri tarafından engellendi. Kısa süreli tartışmanın ardından itiraz dilekçesini vermeye Dr. Cenk Yiğiter ve CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer girdi. Dilekçenin verilmesinin ardından Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Vicdan ve Adalet Nöbeti İzmir'de üçüncü gününde

SONRAKİ HABER

İnşaatta iskeleden düşen işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...