17 Ağustos 2017 10:07

Mısır’da tekstil işçilerinin grevi 1 haftayı geride bıraktı

Mısır'da işçi kenti Mahalla'da binlerce tekstil işçisinin grevi bir haftadır devam ediyor. İşçiler talepleri kabul edene kadar grevde kararlı.

Paylaş

Mısır'ın başkenti Kahire'nin kuzeyindeki tekstil bölgesi Mahalla’da binlerce işçinin ücret ve ikramiye zammı ile gıda yardımında artış talebiyle başlattığı grev bir haftayı geride bıraktı.

Ahram Online’ın haberine göre devlete ait Mahalla Tekstil Şirketi çalışanları fabrika yönetimi ve Çalışma Bakanlığı ile görüşmelerine de devam ediyor. İşçilerden Faysal Loksha’nın verdiği bilgilere göre, hafta sonu yetkililerden oluşan bir heyet fabrikayı ziyaret ederek işçilerle talepleri üzerine görüştü. Loksha, “Şirketin CEO’su Ahmed Mustafa, bakanlık yetkilileri ve bir grup milletvekili cumartesi fabrikayı ziyaret etti. Fabrikanın ileri gelen işçileri heyetle görüştü ve daha sonra diğer işçilere bilgi verdiler” dedi. Loksha, heyetin işçilere eğer işe dönerlerse ücretlere zam yapılacağını söylediğini iletirken işçilerin, tüm taleplerinin kabul edilmesini isteyerek teklifi reddettiğini aktardı.

İŞÇİLER KENDİ TALEPLERİNDEN VAZGEÇMİYOR

İşçilerin talepleri arasında ücretlere ve ikramiyelere yüzde 10 zam ile gıda yardımında artış bulunuyor. İşçiler ayrıca fabrikanın genel koordinatörünün değiştirilmesini de istiyor.

Öte yandan Loksha, pazar günü de yeni bir görüşme yapıldığını, bu görüşmede dile getirilen teklifte de öğle yemeği ödemelerinin artırılmasının ve ücret zammının görüşülmesi için bir komite kurulmasının önerildiğini belirtti.

Loksha, “İşçiler ise iki zamda ısrarcı, temel ücrette yüzde 10 artış ve ikramiyede yüzde 10 artış” istiyoruz dedi.

Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, Haziran ayında kamuda çalışan tüm işçilere yüzde 10 zam sözü vermişti. Ancak Temmuz ayında hükümet bu zammın fabrika işçilerini kapsamadığını açıkladı. İşçiler bunun üzerine grev kararı aldı. Bu arada grev nedeniyle şirketin 40 milyon Mısır lirası zarar ettiği açıklandı.

32 FABRİKADA 60 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Arab Finance’ın haberine göre Mahalla Tekstil Şirketi ülkenin en büyük tekstil şirketlerinden biri. Ülke genelindeki 32 fabrikasında 60 bin işçi çalışıyor. Ekim 2015’te de işçiler ikramiye talebiyle 12 günlük greve çıkmışlar ve talepleri kabul edilmişti. İşçiler, 2008 yılında başlattıkları kitlesel grev ve eylemlerle Mübarek rejiminin devrilmesinin ilk adımlarını atmışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore: Bir daha asla savaş olmayacak

SONRAKİ HABER

6.27 Treni’nde kitaplarla yolculuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa